A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Belehúzok most már a karácsonyi készülődésbe, lett asztaldíszünk is, adventi vagy sem, és próbálgatok különböző sütiket, bár az az igazság, családom ilyen téren nem nevezhető válogatósnak.
Sütiből jöhet bármi.
Ez a marcipános is ízlett mindenkinek, könnyen elkészíthető, maradék tojásfehérje felhasználásához remek,  és sokáig eláll. Különösen zárható dobozban. Kulcsra zárhatóban.

Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg cukor
20 dkg marcipán
1 késhegynyi sütőpor
3 tojásfehérje
csipet só
kristálycukor

a tetejére dió

A lisztet tálba öntjük, belekeverjük a sót, a porcukrot, az egészen kevés sütőport, majd a kockákra vágott hideg vajat, és a két tenyerünk között addig dörzsölgetjük a tál tartalmát, amíg nagyjából egynemű nem lesz a lisztes vaj. Ekkor hozzáadjuk a darabokra tépdesett marcipánt, és a tojásfehérjéből annyit, hogy a tészta szépen összeálljon (nekem pontosan 10 dkg ment bele).

Gyúrólapon hengert formázunk belőle (lehet kisebb átmérőjű, mint az enyém, akkor több, apróbb keksz lesz belőle), folpackba vagy alufóliába tesszük, és 1 órára fagyasztóba rakjuk.

Egy óra múlva elővesszük a tésztát, előmelegítjük a sütőt 200 fokosra,  lekenjük a hengerünket a maradék kis tojásfehérjével, és kristálycukorba forgatjuk. Ezt követően félcentis szeletekre vágjuk, ha nagyon elveszítené kör formáját a szeletelés során egy-egy keksz, kiigazítjuk.

Tepsire rakjuk, lehet kicsivel szellősebben, mint a képen, mert így éppen összesülnek. Mindegyik tallér közepébe nyomunk egy fél diót. Mehet a sütőbe kb. 12 percre.

Ne zavarjon senkit, hogy ha úgy látja, forrón még nyers a keksz: ha a színe rendben van, akkor tuti, hogy jó lesz, meg kell várni, amíg kihűl, meg fog keményedni.

Ajánlott cikkek

18 Hozzászólás

  1. Nekem még az lenne a kérdésem, hogy lehet-e érezni rajta a mandula/marcipán ízét?
    Ettem egyszer egy hasonló aprósütit, aminek a tésztájában szintén volt marcipán, de ezt csak onnan tudom, hogy mondta a készítő. Finomnak persze nagyon finom volt, csak épp nem lehetett érezni a marcipánt… =(

  2. Őőőőőőőő, akkor most mennyi marcipán is volt? A hozzávalóknál 20, a szövegben 10 dkg-t írtál. Nem kötözködés, csak, ha megcsinálnám esetleg…
    Köszi!
    Cili

  3. Éjszakára is mehet a hűtőbe? Én így tudok konyházni, késő este összerakni, hajnalban sütni. Általában még jót is tesz az állás a tésztának, ezzel szerinted mi a helyzet? Szerintem igen, de te vagy a szaktekintély. 🙂

  4. Köszönöm, Móni, akkor felírom a listára.
    Jaj, de jó, hogy megírtad az árát, reméltem, hogy nem lett drágább tavaly óta, és lőn. =) Szaloncukrot szoktam belőle csinálni, de akkor idén kettőt veszek. =)

  5. Nagyon finom lett!! Próbálunk nem rájárni, mert elvileg karácsonyra készült… Én a marcipánt reszeltem bele, lehet, hogy ezért, de úgy néz ki a keksz, mintha bibircsókos lenne, mert ahol a felszínen marcipán volt, ott egy kis hólyag nőtt sülés közben és az jobban megpirult. Úgyhogy tele vannak hólyagokkal a kekszek, de azért így is megesszük. Tényleg nagyon finom, és hogy még a tojásfehérje is fogy az meg már karácsonyi ajándéknak is beillik 🙂

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük