Tavaly épp ilyenkor értekeztem a lángosról, érdekes, hogy valami pavlovi reflexként ma, a szünet első napján is automatikusan ez ugrott be a “mi legyen ebédre?” kérdésre válaszul.
Aztán Éva barátnőmnek újságoltam, hogy lángost sütök, mire elmesélte, hogy az ő anyukája mindig háromszög alakúra vágta a tésztát, a közepében két, egymással párhuzamos bemetszést ejtett, és hogy az olyan finom lett ettől, hogy hűha, meg nahát. Gondoltam, kipróbálom, és azt kell mondanom: Évának igaza volt.
Ismét kefires lángostésztát gyúrattam a kenyérsütő gépemmel; az egy évvel ezelőtti recepthez képest annyi a változás, hogy nem tettem bele tojást, és nem öregtésztával, hanem 3 dkg élesztővel készítettem.
Tehát a kenyérsütő szépen összegyúrta, majd fél óra alatt duplájára kelesztette a tésztát. Utána átgyúrtam a lisztezett munkalapon, ismét pihentettem negyedórát, aztán téglalap alakúra vágtam (a képen csak a tészta fele szerepel, két részletben sütöttem meg ugyanis).
Egy edénybe kb. 1 centi magasan olajat töltöttem, felforrósítottam, és pár perc alatt a lángosok mindkét felét szép pirosra sütöttem.
Nagyon finom, és a két bevágásnak köszönhetően a közepük is kellemesen ropogós. Meg valahogy jobban kézre is áll. Szóval, nálunk most ez a nyerő lángos.
‘Jut eszembe: készítettem olyan vizes-olajos-fokhagymás lángosravalót, amit a lángososnál lehet rátenni kenőtollal. Aprítógépbe tettem 8 gerezd fokhagymát, 4 ek olajat, meg kb. 1,5 dl vizet, fél kk sót, és jól összekevertettem. Először mindenki bekente ezzel a saját lángosát, majd tejfölözte, sajtozta.
Ti hogyan szeretitek?
Tejföllel, sajttal, sok sok fokhagymával 🙂 Ja, és kívül puha legyen, belül ropogjon. Szóval, pont úgy, mint ti 🙂
A hajdúnánási strandon készítenek zöldségeset. Fogyókúrázóknak. Tökéletes.Sajnos, máshol még nem láttam ilyet. Amolyan görög saláta keveréket tesznek rá a lángosra.
Nálunk is igen kelendő a lángos, akár minden nap süthetnék. Pont így sajt,tejföl,fokhagyma. Van, hogy a fokhagymát csak ráaprítom, vagy szeletelem. (Mivel nagyon szeretjük a fokhagymát mindenbe.) Levezetésképpen lekváros a nyerő.
Mandy, ez a verzió tökéletes lett.Zsófi, tehát lángostészta+görög saláta? Azért az nem olyan fogyókúrás:))))Marika, nálunk csak a kis finnyásunk miatt nem kevertem a tejfölbe a fokhagymát – mert hogy ő azt sem szereti (mondjuk, a fokhagymakrémlevesért egyenesen rajong…). Mindenki más bármilyen formában megeszi.
Igeeeeen!!!!! Nagy kedvenc! Sajt-tejföl-fokhagyma.Mivel megboldogult ifjoncként Újpest piaca gyakran esett utamba, ott biza gyakran megfordultam a lángososnál. Szóval, mi ott lekváros lángost nyomattunk regglire. Középső gyerkőcömnek nagyon megtetszet ez a változat. Nála ez a nyerő.
NAGYON NAGYON NAGYON GUSZTA!!!
A lángos felénk is szögletes: három- vagy négyszögű. De a közepén ott van a két párhuzamos vágás. Az én gyermekeim is szünidő-köszöntőként szerették enni:) !!!
Érdekes, én ezzel a vágásos technikával még sehol sem találkoztam…:)
A lángost én is így tanultam anyukámtól! Háromszög vagy négyszög alakúra vágva, középen a bevágással :))) Így a legfinomabb, fokhagymásan, sajttal tejföllel. Gyerekeimnél mínusz fokhagyma, mert nyersen nem szeretik az ízét. Legközelebb kipróbáljuk a lekvárosat is, de akkor lenne egy kérdésem: Ilyenkor ugye nem sózzátok meg a kisült lángost???
Hát a kisültet biztosan nem… Nekem mondjuk alapból elég sós a tésztája. De attól még jó lehet lekvárral.
Egyébként ugyanilyen gyúrólapom van nekem is! Én nagyon szeretem! És te?
Én azt nem szeretem benne, hogy azt ígérték, ha megvizezem az alját, letapad a munkalapra – de nem. Úgyhogy ha nem pakolok a sarkaira valamit, elcsúszkál. Amúgy az jó benne, hogy nagyon könnyen tisztítható.
Jó ötlet a forma!
Nekünk is nagyon tetszik! Sokkal jobban, mint a – nálunk – hagyományos kerek.
A lekváros lángost kisülés után nem sózom meg. Hiába sós a tészta, ha ráteszed a lekvárt tökéletes édesség lesz belőle.
nagybetus OFF: most latom csak, hogy kikerultunk a bloglistadra, jaajjj, uuugy orulok!! :)))))
Anyósom a csörögét süti így :-)) A lángos az kerek, ne adj’ isten töltött :-DÍgy szeretjük: sok fokhagymával, sok tejföllel, sok sajttal.Csurog is most a nyálam…
Nagyim egyébként szigorúan reggelire csinálta a lángost. És a tejföl-sajt tetejére még kígyóubi, paradicsom, újhagyma karikák is kerültek jó vastagon. Na, ez volt az igazi nyári reggeli!!! 😀
Jehudit, teljesen el tudom képzelni, végülis majdnem olyan, mint a fánk.
NHné, gondoltam, ne csak én szórakozzam olyan jól rajtatok…:))))
Viki, a csörögét ilyen nagy háromszögben?Jehudit: jó korán kelhetett a mama…:)
Maimoni! Testkontrollozni szoktam, abba (sajt-mentesen, természetesen, de azt nem is tesznek bele, ;-D) tökéletesen illik. Bár kettőt nem tanácsos egy nap belőle enni, de nem is nagyon fér. 😀
Köszi a tippet, ezt én is kipróbálom. Én is a tejfölös sajtos verzió barátja vagyok, de szimpi ez a Zsófi által említett görögsalátás változat. 🙂
Melyik lángos tésztát ajánlanád elkésziteni annak aki nagyon ügyetlen!?Válaszodat előre is köszönöm.
Judit, nyugodt szívvel ajánlom az itt linkelt receptet, egyáltalán nem bonyolult, és nem hiszem el, hogy annyira ügyetlen lennél…:)
De sajnos igen! Majd ha ez a nagy meleg kicsit elmúlik (talán szeptember?!) rögtön elkészitem és megirom, hogyan sikerült. Kár,hogy szombaton a felvételt nem láthatom!
Judit, neten is megnézheted majd, ha érdekel.:)Szerintem próbálkozz bátran a lángossal. Tényleg nem nagy ügy.
Szia Móni!
Szerettem volna a lángosod receptjét megkeresni, de sajnos nem találtam meg az előző bejegyzéseknél. Megtennéd, hogy újra leírod? Köszönöm szépen! Üdv, Szilvi
Szia Szilvi!
Az erdeti recept, amire a link mutat (csak a költözés miatti keveredés miatt nem elérhető), az ez:
http://maimoni.cafeblog.hu/2009/06/15/ha-mar-egyszer-nyar-van/
A leírásban szerepel egy tojás, de azt már régóta nem teszek bele.
De a legjobb lángostészta ez:
http://maimoni.cafeblog.hu/2011/08/13/gasztroblogger-hazhoz-megy/
Köszönöm a receptet! Úgy készítettem, ahogy írtad, és mindenkinek nagyon tetszett, igazán nagyon jól sikerült! Sütöttem kereket és háromszög alakút is; az utóbbit meg sem tudtam kóstolni, mert olyan gyorsan elfogyott… 🙂 Üdv, Szilvi
Örülök:)