A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Decemberben eljön a sólet-partik és a mákos-diós sütemények, köztük az első számú nagy kedvenc, a flódni ideje.
Szeretem, de én is csak azt mondhatom, mint mindenki, aki valaha az életben készítette már: nagy macera. Azonban Eszternél a napokban megláttam a sütit rétes formájában, és próbaképpen ma el is készítettem, gondoltam, ha beválik, jó lesz ez karácsonyra akár. Egyéb aktualitása is van, amit inkább amolyan véletlen-szerűnek mondhatok: éppen holnap kezdődik a Hanuka, az egyik legismertebb, nyolc napon át tartó zsidó ünnep, amely során minden nap egy újabb gyertyát gyújtanak meg a kilencágú gyertyatartóban, a hanukiában. Hogy miért kilenc a gyertya, amikor a napok száma csak nyolc? Nos, azért, mert az egyik gyertya (a középső) a sámás, a szolga, amelyet a többi gyertya meggyújtására használnak.
Maga az ünnep egyébként a jeruzsálemi Templom megtisztításáról emlékezik meg. I.e. 165-ben, kiszlév hónap 25-én (amely idén december 8-ra esik) foglalták vissza a a zsidó csapatok, a makkabeusok a görögöktől a Templomot. A görögök Zeusz-szobrot helyeztek el a szentélyben, és kötelezték a zsidókat, hogy boruljanak le a bálványszobor előtt, mert pontosan tudták, hogy a ő Istenük ezt, azaz a bálványimádást megtiltotta. A Templomot a visszafoglalását követően megtisztították, újra fel szerették volna szentelni – ehhez olajra volt szükség, amelyet a mécsesben égettek. Egy napra való olajuk volt, ami mégis nyolc napon át égett – erre emlékeznek a zsidók a gyertyatartóban levő gyertyák meggyújtásával.
Klasszikus hanukai étel például a latkesz, ami leginkább a tócsihoz (tócsni, cicege, kinek mi) hasonlít, illetve a fánk. És persze a flódni, mint tradicionális zsidó sütemény.
Az utóbbi években nálunk is elterjedőben van az amerikából indult szokás, a hanukarácsony, amelyet “vegyes”, zsidó-keresztény családokban kezdtek, de mára az egymás elfogadásának, a vallási toleranciának a szimbóluma is lett: zsidók és keresztények együtt ünnepelnek, összeadva a két ünnep szokásainak főbb jegyeit. Van hanukia, van karácsonyfa, bejgli, latkesz, és a többi.
Kedvelem a zsidó konyhát, szívesen kalandozom a területén, és úgy érzem, ezzel a flódni rétessel eddigi barátságunkra újabb pecsétet sikerült tenni.

Hozzávalók 3 rúdhoz:
1 csomag réteslap (az aldisban pont 9 lap van, ennyi kell)
8 dkg olvasztott vaj a lapok kenéséhez
20 dkg darált mák
20 dkg darált dió
20 dkg cukor
sűrű szilvalekvár
kb. 15-20 dkg aszalt szilva
3 nagy alma
2 citrom reszelt héja
néhány ek darált keksz (vagy zsemlemorzsa)
fehérbor

Az előkészületek kissé időigényesek ugyan, de így is, a mákos zacskó kibontásától a sütő lekapcsolásáig nekem pontosan 1 óra telt el, ami harmada-negyede a klasszik flódni elkészítési idejének.
1. A mákot felfőzzük 10 dkg cukorral és annyi fehérborral, amennyi ahhoz kell, hogy jó sűrű maradjon. Hozzáadjuk az egyik citrom levét is.
2. A dióval ugyanígy járunk el.
3. Az almákat meghámozzuk, félbe vágjuk, magházukat kivájjuk, és legyaluljuk (vagy reszeljük). Én ezt is megpároltam fele bor-fele vízben, kis cukorral, fahéjjal. De csak éppen hogy.
4. Előmelegítjük a sütőt 200 fokosra.
5. Kitekerjük a réteslapot, egy enyhén nedves konyharuhára fektetjük az elsőt, vajjal megkenjük, arra helyezzük a második lapot, megint megkenjük, majd a harmadik lap jön. Ennek a hozzánk közel eső szélére kenjük a diótöltelék harmadát szépen, egyenletesen, kb. 3 centi szélesen, majd a rétes két szélét kicsit behajtva elkezdjük feltekerni, de épp csak annyira, hogy ne látszódjon a diótöltelék. Most jön a mák, ezt ugyanígy, 3 centi szélesen terítjük a feltekert rész tövébe, majd a sávba nyomkodunk aszalt szilva szemeket, végig, egyenletesen. Újabb tekerés, szilvalekvárt kenünk 2-3 centi szélességben, azon pedig a leszűrt almaszeletek harmadát osztjuk el. A rétest teljesen feltekerjük, és egy sütőpapírral borított tepsire helyezzük. Ugyanígy készítjük el a másik két tekercset.

A tepsire rakott réteseket 15-20 perc alatt megsütjük (sütés előtt megkenhetjük a tetejüket tojással, akkor szép fényesek, ám puhák lesznek).

Ajánlott cikkek

7 Hozzászólás

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük