A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Néhány napja írtam arról, mennyire nem mindegy, hol, milyen epret veszünk, mivel rossz esetben igen komoly mennyiségű mérget is kaphatunk a gyümölccsel együtt. Tegnap újabb hír jelent meg a témában – ezúttal egy marokkói kistermelő paprikájáról.

“A megengedett vegyszermennyiség negyvenötszörösét találták a közelmúltban a magyar hatóságok egy Marokkóból érkezett paprikaszállítmányban. Szerencsére az egészségre veszélyes termék nem került forgalomba. Az élelmiszerbiztonsági szabályok ellen súlyosan vétő marokkói kistermelőt kizárták az exportból.
Összesen egy kamionnyi vegyszerrel szennyezett marokkói eredetű fehér hegyes paprika érkezett Magyarországra néhány hete. A zöldséget értesüléseink szerint már kiszállították a Spar és a Profi üzletekbe, amikor a magyar hatóságok kimutatták, hogy a szállítmány a megengedettnél negyvenötször több vegyszert tartalmaz. A szállítmányt azonnal kivonták a forgalomból, kiskereskedelmi forgalomba így nem került belőle.
A vizsgálatok során kiderült, hogy a szennyezett terméket egy marokkói kistermelő állította elő, aki nem régen foglalkozik paprikatermesztéssel. A gazdát a marokkói hatóságok kizárták az exportból. A fogyasztókat a marokkói paprikatermesztők képviselője, Iszmail Hbibi igyekezett megnyugtatni. Szerinte az észak-afrikai országból évente 5-7 ezer tonna étkezési paprika érkezik Magyarországra, de még sosem fordult elő hasonló eset.
Mártonffy Bélától, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatójától megtudtuk: Magyarországon évente 200 ezer tonna fehér paprikát termelnek. Októberben azonban leáll a termelés, így egészen márciusig a kereskedők külföldön termeltetett vagy ott vásárolt paprikával látják el a fogyasztókat. Az import a hazai termelés mindössze 5 százalékát, összesen 10 ezer tonnát tesz ki, ennek fele Marokkóból érkezik.” (Forrás)
Ahogy utánaolvastam, áprilisi ügyről van szó, az újdonság csupán annyi, hogy most szellőztették meg a kistermelővel szemben alkalmazásra kerülő szankciót, azaz, hogy nem exportálhat.

Meg kéne gondolni ezt a téli paprikaevést, barátaim…
Mellesleg halkan megkérdezném: ha márciusban már újra van magyar paprika, miért kell áprilisban marokkóit rakni a polcokra? Hmmm?

Tényleg, na de őszintén: ti szoktatok télen paprikát venni?

Ajánlott cikkek

19 Hozzászólás

 1. Őszintén? Igen! Ugyanis Emma-lányom ezt eszi gyümölcs gyanánt! Tízóraira is ezt kér, alma helyett. De arra, amit én veszek, az van írva, hogy “magyar paprika”. Akkor az most átverés?Szilvi

 2. Nem. És tavasszal se.Lehetőleg semmi fóliásat és semmi szezonon kívülit. Vagy ha igen, akkor az(állítólag) bio, így mivel aranyárban van, elég ritkán…

 3. Nem igazán. De csak azóta amióta gyerekeink vannak. Télen hagymázunk. Max. kígyóuborkát veszünk ha már nagyon zöldfélére vágyunk. Azt legalább meg lehet hámozni. (Tegnap előtt szedtem le az első maréknyi saját eprünket. Megjegyzem ez életem első epertermése. Tegnap is tudtam egy marokkal szedni. Fú, hát mit ne mondjak. Nagggyon fini! 🙂

 4. Pont tegnap tettem ki egy témába vágó írást. A fejekben kéne rendet rakni, hogy miért nem jó nekünk a hazai, és miért kell pl. télvíz idején sárgadinnyét enni. Tudván tudva, hogy mesterséges az egész, se íze, se bűze, plusz még betegek is leszünk tőle.S nem, nem veszek télen paprikát. Se paradicsomot. Ahogy Piszke is írja, lehetőleg mindent szezonjában – ha egy mód van rá.

 5. Nemigen. Mondjuk szerencsénk is van, mert nem igazán szeretjük 🙂 De ettől függetlenül igyekszünk mi is szezonjában enni amit lehet.Szitya: “magyar paprika”Boltban vásároltam volna hármasával előre csomagolt fokhagymát. Címke egyik oldalán magyar zászló, egy makói termelő neve és címe, a hátoldalon pedig: származási hely: Kína…

 6. Nem szoktunk télen ilyeneket venni, tartjuk magunkat a szezonális magyar zöldség-gyümölcs kínálathoz.A kígyóuborkára elcsábulunk, ha már zöldre vágyik a család.

 7. Azért a gyümölcs nekem nem egyértelmű. Télen veszünk déligyümölcsöket a gyerekeknek az alma mellett. A kedvenc a mandarin. Mázsaszám fogy. Mivel ovisok a nagyok, egyszerűen kell a gyümölcs. És rengeteget adok nekik, mivel szeptembertől az egész ovi takonykórban fetreng. Ha nem adnék, akkor maradna a vitaminkészítmény. Jelentem, bizonyos gyerekszámnál a vitaminkészítmények adása gyakorlatilag anyagi csőd.Na és persze bepróbálkoztunk a s.káposzta, csalamádé combo-val is. Hm, mind utálja és kész….

 8. Én is őszinte leszek: eddig előfordult, hogy vettem (ha már nagyon hiányzott a tavasz), és bevallom, meg sem néztem, honnan származik. Egyszerűen nem gondoltam bele, mitől lehet szép, ha messziről jön.Az olajban eltevés nagy ötlet!

 9. Hát, a dolog konkrétan úgy szól, hogy “Magyar paprika Szentesről” és a származási országként is Magyarország van megjelölve. Ettől persze, még valószínűleg melegházi. De ha azokon nincs a megengedettnél 45-ször több kémia, akkor az talán nem maga a megtesesült ROSSZ?! Azért kérdezem, mert kicsit hasonló cipőben járok, mint Jehudit: a gyerekeim télen mandarinon-banánon-almán “élnek” és utálják a savanyúságot (csalamádé, cékla és társai). Akkor mi a jobb? A kapszulába zárt “vitamin” vagy a “Magyar Paprika Szentesről”? Nem vitázni akarok. Hanem tényleg tanácstalan vagyok néha…Szitya-Szilvi

 10. Tudod Szilvi én nem vagyok meggyőződve arról, hogy abban a bizonyos kapszulában télleg vitamin van. Másik alternatíva lehet még az aszalt gyümi. Naja, de 3 gyereknél már nagyon húzós anyagilag az az aszalvány mennyiség amit megennének.És jelentem az aszalványokat is vegyianyagokkal kezelik már 🙁

 11. Én szoktam, bár mindig igyekszem utánajárni, honnét származik, ami veszek. Nem nagyon tudom kivárni a szezont, mert egy csomó mindent eleve nem eszem, vagy nem ehetek. Ilyen a rizs, krumpli, tészta, lisztek, kukorica, hús… valamit meg azért ennem kell, lehetőleg változatosan. Persze egyetértek, hogy a legjobb a szezon-áru. Pl. sárgadinnyét sosem veszek, csak nyáron :)üdvegy (már nem) zugolvasó macsek 🙂

 12. Paprikát nem, de mást szoktam…Mi több, azon elvadultak közé tartozom, aki a primőr paradicsomot szereti (nyáron utálom…) A paprikát nem tudom, hogy lehet olyan vastag húsúra és lédúsra nevelni – az én családomnak műtrágya nélkül sosem sikerült (nyáron sem, este-reggel locsolgatva sem)…Szerintem, az az igazi, amit magad nevelsz. Ha nem tudod megtenni, akkor érdemes a piacon a kicsiktől vásárolni. Határozott meggyőződésem, hogy ezek sokkal jobbak, mint a vitamin étrend-kiegészítők (amik jó része esetében nincs tudományos _bizonyíték_ arra, hogy bármit is használnának). A piacon pár alkalom után kiderül, hogy ki-kivel van. ;-D A nagykereskedőket (több stand és csak külföldi áru) a magam részéről, ha lehet, hanyagolom.

 13. Zsófi igazad van, DE: nemrég arról is olvastam, hogy kistermelők (vagy őstermelők?) áruját vizsgálták, és kiderült, hogy némelyiküknél magasabb volt a vegyszerszint, mint a nagykeres cuccban, mert nem szakszerűen adagolták a permetet.Szóval, nem könnyű manapság eligazodni.És tényleg az a legjobb, amit te nevelsz. Arról legalább tudhatod, mi van benne.

 14. Nem akarom védeni a gonosz multikat, de náluk nagyobb az esély, hogy valamilyen ellenőrzésen átesik a termék és a kifogásolt tételeket valóban megsemmisítik vagy visszahívják, mint a sarki boltnál vagy a piaci őstermelőnél. Bocsánat, senkit sem akartam bántani, de tényleg! Én is úgy vélem, hogy társadalmilag kifizetődőbb magyar őstermelők termékeit venni, mert az ára itthon marad. És én is úgy vélem, hogy a megfelelő körülmények között előállított magyar terméknél a normális termési idejében nincs jobb!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük