Ezt a sütit most már megsütöttem négyszer biztosan, mindig kicsit emelve benne a sütőtök mennyiségét, csökkentve a cukorét, és még egyszer sem tudtam elrontani. Az eredmény nagyon csokis, és kellemesen szaftos süti, amelyben a sütőtök íze egyáltalán nem érződik, és ezt azért mondom annyira biztosan, mert e zöldség egyik legnagyobb ellenzője, Bálint fiam úgy tolta befelé a szeleteket egymás után, hogy már rá kellett szólnom, hogy ácsi.
Egyetlen előkészületet igényel: legyen készen 20-30 dkg sült sütőtökünk, ebben az esetben az összeállítás 5 perc, a sütés 25-30, aztán már csak várni kell, hogy fogyasztható hőmérsékletűre hűljön.
Mivel tudom, mennyire bosszantó, ha egy részműveletért másik oldalra kell kattintani, ezért annak, aki nem tudja, leírom ismét, hogyan kell megsütni a sütőtököt.
Először is, elvágjuk keresztben (a gömbölyű, amolyan fej-részét levágjuk a hosszúkás “nyélről”), ha nagy a tök, akkor akár három részre is oszthatjuk, utána pedig mindegyik részt vágjuk el hosszában. A gömbölyű részből kaparjuk ki a magokat egy kanál segítségével. Ültessük a tökdarabokat egy tepsire, héjukkal lefelé, és 190 fokos sütőben (alsó-felső sütés) süssük meg 50 perc alatt. Ha kihűlt, pürésítsük – amennyiben ezt igényli a recept.
A süti hozzávalói tehát:
15 dkg vaj
18 dkg étcsoki
3 tojás
15 dkg cukor
12 dkg liszt
25 dkg sütőtökpüré
A tetejére csokicseppek, vagy szeletelt mandula, de ezek nélkül is jó.
A sütőt melegítsük elő 180 fokosra.
A vajat egy tálban összeolvasztjuk a csokival – ezt a műveletet lehet gőz fölött végezni, de lehet mikróban is. Utóbbinál egy perc után vegyük ki a tálat, keverjük át, és aztán félpercenként tegyük meg ugyanezt, amíg egynemű nem lesz a csokis vaj. Hozzáadjuk a cukrot is, alaposan elkeverjük.
Egyesével beledolgozzuk a tojásokat (azaz: egy tojás bele, elkever, másik tojás, elkever, harmadik, dettó), aztán a lisztet, végül a sütőtökpürét.
Én egy 26 cm átmérőjű csipkés szélű üveg piteformában sütöm mindig, kivajazom, kilisztezem, beleöntöm a masszát, meg szoktam szórni csokicseppekkel, aztán 25 percig sütöm. Utána elzárom a sütőt, és még addig hagyom benn a tésztát, amíg a közepe is meg nem szilárdul (még 5 perc kb.). Kiveszem a sütőből, hűlni hagyom.
Lehet mellé adni felvert tejszínhabot – akkor viszont kész, végem van, úgy már teljesen ellenállhatatlan -, de magában is döbbenet.
Mély vízbe dobom sütirecepted, egy egész óvodai csoport fogja ma tesztelni 😀
Vera
A sütőtököt lehet jó gyorsan megsütni mikróban. Ehez csak egyszerűen kettőbe vágjuk a tököt, kivakarjuk a magvas szálas belsejét, majd az egyik felét egy lapos tányérra borítjuk és teljes gőzzel mehet. Persze, az idő attól függ, mekkora méretű tököt sütünk. Ezért időnként meg lehet forgatni és egy villával megtesztelni. De az átlag sütési idő ritkán haladja meg a tizenöt húsz percet.
a cukrot melyik résznél csapjuk hozzá? :))
Jelentem mind elfogyott, a csoport elégedett volt 😀
Vera
Úúú, remélem, Vera, te beletetted a cukrot!!! Az összeolvasztott csokis vajba kell belekeverni!
Simán beletettem, nyugi 🙂
Viszont kaptam 2 db sütőtököt, hogy legyen utánpótlás jövő héten 😀
Vera
Isteni! Már mindenkit rávettem a sütésére! Tejszínhabbal vagy vaníliafagyival a legtutibb!
Köszönöm a receptet! Végre megették a gyerekeim a sütőtököt! Én glutén és laktózmentesen készítettem. Vaj helyett 100g kókuszzsírral, liszt helyett, gesztenye liszttel. Isteni volt. 2 nap alatt 2x kellett elkészítenem.
Xena
Örülök!! És köszi a glutén- és laktózmentes verziót!
Tuti recept! Elfogyott az utolsó morzsáig, és már követeli a család a következőt 🙂 Köszi!
Jól hangzik ez a recept,ki fogom próbálni.
Ghi,nyírfacukor és kókuszlisztet rakok bele.
Mennyei lett,kérik az ismétlést.
Köszönöm Mónika.
Örülök:)
Móni egy kérdésem lenne: bölcsiseknek szeretném megsütni és van köztük egy tojásallergiás kisfiú. Vajon mivel válthatnám ki a 3 tojást? Holnap már kellene sütnöm 🙂
Móni egy kérdésem lenne: bölcsiseknek szeretném megsütni és van köztük egy tojásallergiás kisfiú. Vajon mivel válthatnám ki a 3 tojást? Holnap már kellene sütnöm 🙂 Köszi előre is a választ.
Úúú, pont pár hete írta valaki, hogy mivel helyettesíthető a tojás… valami olajos dolog volt…megpróbálom megkeresni.
Nagyon nagy segítség lenne, köszönöm szépen!!!!
Most valahol azt olvastam, hogy banánnal helyettesítette. De az nem durva, hogy sütőtökös banános? 🙂
Hát, azt én is megtaláltam, meg azt is, hogy egy kávéskanál áztatott lenmag. De egyszer valaki kommentelte nálam valahol – és egyszerűen nem találom – hogy 1 kanál olaj és…talán 1 kanál víz. Mintha. De Nem találom!!!! Egyébként szerintem a sütőtökpüré hasonló állagú, mint a banán… kicsit vizesebb… Szerintem próbáld meg ezt az olajos-vizes verziót.
Hány fokos sütőbe kell tenni a sütit?
Szia, jé, észre sem vettem, hogy itt kimaradt. 180.
Köszönöm, akkor sikerült eltalálnom:-) Finom lett, bár nekem valahogy sötétebb, mint itt a képen, a csokilencsék meg úgy látszik, hogy nem voltak sütésállók, mert kicsit megolvadtak. De az íze rendben van:-)
Szuper lett!Megvan a kedvenc sütim!Köszi.