A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Megbízatást teljesítettem tegnap, amikoris ellátogattam a káptalantóti piacra. Az árusok ott voltak ugyan, de még csak megbeszélést tartottak, kitelepülés jövő vasárnap, azaz 28-án lesz először. Elbeszélgettem némelyikükkel, és kiderült, hogy úgy egykilométernyire, közigazgatásilag még mindig Káptalantótiban egy remek kis tanya rejtőzködik a “dzsindzsa” mögött. Ha szeretnék, mondta a kedves hölgy, onnan vihetek haza mangalica-holmikat, levárt, sajtot, és akkor már nem jöttem hiába.
– Kikanyarodik jobbra, 14-es kilométerkőnél jobbra fel, a szürke ház után – mondta.
Keskeny földút vezetett felfelé ennél a bizonyos 14-es kilométerkőnél. Elhagytam a szürke házat, amikor egyszer csak mangalica malacokat pillantottam meg egy kerítés mögött.

Balra vitt az út, és már ott is voltam a Kecske-farmon. Vicces tábla tudatja az emberrel, hol is jár:

Minden egy helyen: szállás, szamár, tej, sajt, túró… És akkor még nem is szóltak a kecskékről, a juhokról, a mangalicákról, a tehenekről, meg a baromfiakról. Kedves hölgy integet a tanya egyik feléről, tőle kérdem, hogy jófele jövök-e, mire mondja, amennyiben trágyázni óhajtok, akkor válasszam a másik irányt. Momentán nem úgy készültem, felelem, de szívesen vinnék egy kis ezt-azt. Egy nyárikonyha-szerű helyiségbe vezet, hű, mondom, ezzel a készlettel aztán túl lehet élni egy nagyobb válságot is: kolbászok, szalonnák, egyéb húsáruk, zsír, lekvárok, ezerféle, sajtok. Egy polcon még szicíliai olívaolajat is találok, vendégáru, mondja a hölgy.
Válogatok, kóstolok, vásárolok. Kicsit beszélgetünk még, de már rég eldöntöttem: visszajövök a gyerekekkel nemsokára.
Továbbautózom a Káli-medencében, ha már egyszer itt vagyok. Gyönyörű a táj, húsz fok van, ennek ellenére látok egy helyen még havat, másutt ibolyát.

Időnként szeretek magányosan lófrálni, de most kimondottan sajnálom, hogy családtagjaim nem tartottak velem. Gyönyörű helyeken járok, és megjegyzem magamnak azokat, ahova majd mostanában feltétlenül vissza kell jönnünk együtt.

Hangulatos kis falvak; kétféle benyomás éri az embert: az egyik a lehetőségeké. A Káli-medence különleges, szubmediterrán klímájú, Hamvas Béla azt állította róla, hogy Toszkánával és Provansszal egyenrangú; avagy a paradicsomi kellékek adottak.
Ez pedig felveti a kérdést: vajon tud-e élni ezzel a lehetőséggel ez a táj? Meg tudnak-e gyökerezni itt a fiatalok, megadja-e a megélhetést a vidék? A falvak egyelőre csendesek, épp csak ébredeznek a téli álomból; visszajövök még jónéhányszor, fogadkozom, látni akarom, hogy képesek rá, hogy az értékek beszélnek majd magukért, és ezt sokan fel is akarják fedezni.

Ajánlott cikkek

15 Hozzászólás

  1. Szívesen járnék én is arra – a leírásod szerint!:)Ez a sablon nekem nagyon tetszik, ahogy “bejöttem”, egyből jól éreztem magam. Az előző, bár a munkádat jól visszaadta (jegyzetek+kávé), a nyomában sem jár szerintem ennek!:)Sajnálom azt a kötényt…:) De viselje egészséggel a szerencsés!:)

  2. A sablon tetszik, de Te mit gondolsz?A Káli-medence a szívem csücske, minden évben megyünk, akár többször is, hihetetlen levegője, erőtere van annak a helynek! Jó, hogy felidézted és előre hoztad az igazi tavaszt-nyarat!

  3. Ez a sablon nekem is nagyon tetszik. Az előző nekem nagyon fehér volt, olyan túl hivatalos, vagy üres, vagy nem is tudom milyen, de nem akartam kritizálni, vártam szép csendben. Ez a mostani üde, tavaszi szóval szuper.És akkor most végigolvasom, mit is írtál, meg a felénél muszáj volt idejönni kommentelni a csini új ruhát.

  4. Egyetlen kritikát engedj meg nekem, légyszíves. Egy olyan ember, aki sem nagyvárosban, sem falvakban nem téved el, de Káptalantótiban fél órát (!!) kavarog, mire megtalálja a piacot, annak igazán átküldhetnéd az útvonalat, merre is jártál. Esetleg az ilyen gyönyörü köves házikó helye is érdekelne.A piac amúgy szenzációs. Pár embert már ismerek korábbról, ( Tökmagos Zoli, Sárkányfüves Vili, stb ), de magát a piacot csak tavaly összel látogattuk meg egy napos délelöttön. Nagy élmény volt a kölköknek is, megpakolt táskákkal tértünk haza.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük