A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Többen kérdezték tőlem, milyen módszerrel fogyózom. Mivel van némi tapasztalatom a témában, a már régebben bevált módszerekből hoztam össze a nálam működő egyveleget.
Tizennyolc évvel ezelőtt Hévízen dolgoztam felszolgálóként az egyik szállodában; rengeteget ettem, a cukrász nagyon finom sütiket készített, jóban voltam vele, mindig adott abból, amit éppen sütött. Aztán egyszer átslattyogtam a hentes kuckójába, és megmértem magam a mérlegén: nyolcvan kiló voltam. 175 centi magas vagyok, most ezzel a súllyal meg is békélnék. De akkor, lánykoromban ez valami brutális felismerésként hatott. Szinte azonnal fogyókúrázni kezdtem, méghozzá az akkor szerintem leghatékonyabb módszerrel: napi 600 kalória bevitelével, plusz rászoktam a minden-esti-futásra.
A napi 600 kalória nagyon kevés, szerintem nem is igazán való senkinek; örülök, hogy megúsztam egészségkárosodás nélkül. Voltak alapszabályaim, amiket mindig betartottam: minden nap ettem levest (általában ebédre csak azt, abból viszont bármennyit), és számolgatás nélkül fogyasztottam zöldséget, gyümölcsöt, savanyúságot. Tehát, ha így nézem, ezt a 600 kalóriát bizonyára túlléptem időnként.
Ami a futást illeti, remek ötlet volt: először az utca végéig meg vissza alig bírtam elporoszkálni (pedig felszolgáló voltam, megvolt néhány kilométer egy nap), másfél hónap múlva körbefutottam Hévízt – aki ismeri a várost, az tudja, hogy a dombon felfele gyalogolni sem kutya, na, hát én ott úgy szaladtam, mint a nyúl.
Két hónap alatt 15 kilót fogytam.
Akkor az étteremfőnöknő rám nézett, és azt mondta: te jó ég, beteg vagy? Majd a kollégáim körbeálltak, és sopánkodni kezdtek, hogy milyen beesett az arcom, hogy normális vagyok-e, és hogy ezt az őrültséget tessék azonnal abbahagyni. Abba is hagytam, már nem akartam többet fogyni; de azt itt meg kell említenem, hogy a BMI indexem szerint ekkor voltam a normális kategóriában, holott az egész környezetem ronda soványnak ítélt.
Viszont a férjem, akivel ekkor még csak távolról ismertük egymást, állítása szerint ekkor figyelt fel rám…:-)
Az esküvőnkig vissza is híztam 74 kilóra, majd egyszer mutatok képeket: pont jól néztem ki.
Aztán jöttek a gyerekek. Az első kettő között 13 hónap van, tehát még nem volt ideje regenerálódni a szervezetemnek, amikor már Bálinttal terhes lettem; vele együtt a szülőszobai mérésen 102 kilót nyomtam… És hát ez, amikor az ember átlépi a háromjegyűek küszöbét, hogy is mondjam, elkeserítő. A melleim viszont akkorák lettek, mint egy-egy nagyobb sárgadinnye, amit a férjem abszolút örömmel üdvözölt – vele kapcsolatban meg kell jegyeznem, hogy bár mindig támogat, amikor fogyókúrába kezdek, ő maga sohasem szorgalmazza azt. Számtalanszor próbált finoman lebeszélni, majd amikor látta, hogy nem megy, csak annyit mondott: “nők”.
Bálint születése után 96 kilósan hagytam el a kórházat. A szoptatási idő végén talán még több is, ha jól emlékszem 98 kiló voltam. És akkor döntöttem: újra csinos leszek. Mert nagyon jó az, hogy a férjemnek így is tetszem; de amikor nyáron a combjaim vörösre dörzsölik egymást, amikor felpróbálva a tavalyi ruhát, azzal szembesülök, hogy be sem tudom gombolni, amikor egy lépcsősortól lóg a nyelvem, fájnak a térdeim – hát, ezek mind azt mutatják, hogy igenis szükség van egy kis súlykorrekcióra.

Akkor találtam anyukámnál – aki szintén lelkes fogyókúrázó volt hosszú évtizedeken át, azt hiszem, mára megbékélt az alkatával – egy könyvet, amely a szétválasztó diétáról szólt. A címe “Fogyókúra? Igen! – Dr. Hay világhírű módszere alapján Ursula Summ 133 receptjével”. Itt olvastam először arról, hogy az élelmiszereket három csoportra osztjuk: fehérjékre, semlegesekre és szénhidrátokra. A semlegeseket ehetjük mindkét másik csoporttal, azonban fehérjéket szénhidrátokkal nem, illetve egy fehérjés és egy szénhidrátos étkezés között négy órának el kell telnie. Én nagyjából a fehérjés ételeket fogyasztottam, néha-néha ettem egy-egy szénhidrátos fogást.
Mivel ezúttal eredetileg nagyon nehéz voltam, nem tudtam futni, nem bírták a térdeim. Viszont éppen ebben az időben az óvoda által rendezett kerti partin tombolán nyertem egy tízalkalmas Callanetics bérletet. Isten keze volt benne, magamtól soha nem próbáltam volna ki.  A legjobb zsírégető torna, még csak meg sem izzad közben az ember, a teste pedig hétről-hétre alakul.
Újra 75 kiló lettem, ezúttal mindenki dicsért, és én is elégedett voltam: felpróbáltam egy ruhát, belenéztem a tükörbe, és azt mondtam: szuper! Ráadásul komoly fegyverténynek számított magam előtt is, hogy meg tudtam csinálni. Hogy erőt tudtam venni az étvágyamon, a testem kívánságán – óriási érzés!

A következő posztban folytatom ennek a diétának a részleteivel.

Ajánlott cikkek

38 Hozzászólás

  1. Nálam a rendszeres étkezés jött be. amíg csak ebédeltem és vacsoráztam (igaz akkor rengeteget ettem) csak úgy szaladtak fel a kilók. Aztán egy ismerős tanácsára elkezdtem rendszeresen enni. Napi 5-6 alkalommal. Reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, ötórai, vacsora, este még gyümölcs. És szépen elolvadtak a kilók. És nem is jönnek vissza.

  2. mivel jelenleg én is Callaneticsre járok (de egy korábbi fogyókúrás postodban már írtad, hogy igen hamar unalmassá válhat, és tényleg!), a konkrét kérdésem az lenne, hogy te már a 10 alkalom után/alatt is tapasztaltál változást magadon?

  3. Christaylor: a tíz alkalom látható változásokat hozott, diétával együtt egyszerűen hihetetlen volt, és ezt most komolyan mondom. 4-5 alkalom után már centiben mérhető volt a változás.

  4. Bámullak a futás miatt, komolyan mondom! Nem tudom, engem hogy csináltak, de képtelen vagyok futni. Azonnal görcsösen felhúzom a vállam és szúr az oldalam :-)A Callanetics tényleg csodajó, köszi, hogy eszembe juttattad! Sokáig csináltam, egyszer csak abbahagytam… Idióta CV :-)))

  5. Nos, szerintem is a Callanetics az egyetlen módszer, amit bárki bármikor elkezdhet és izzadás, lihegés nélkül formálódhat az alakja. Sajnos egyre kevesebb helyen tartanak ilyen órákat, márpedig otthon a szőnyegen hamar elfogy az ember lelkesedése, tekintve, hogy hát hogy is mondjam meglehetősen unalmas százszor összeszorítani a fenekünket egyedül, jobb ha noszogatnak és többen vagyunk.. Időnként azért nekiállok, a derékformáló gyakorlat már második alkalommal szemmel látható eredményt hoz.Én most ehelyett Pilatesre járok, kissé hasonlít a Callaneticsre, de azért nem ugyanaz.Továbbá este 6 után nem eszem. Nekem ez a módszer vált be. Várom a te történeted folytatását.ui. A kis képen csak fél arcodat látom, de az alapján inkább pehelysúlyú, törékeny nőnek gondoltalak. Tévedtem?Ágnes

  6. Viki, akkor minek nevezzem én magamat? Tudom, hogy jó a Callanetics, mindenkinek ajánlgatom,csak épp én nem bírok nekiállni… Szerintem ez nagyobb gáz. De unom. Annyiszor csináltam, hogy bármikor elmondom, mikor melyik gyakorlat jön, és nagyon-nagyon unom.

  7. Gratulalok…minden eleismeresem a Tied!!!!!!!!!!!!!!kivancsi vagyok,hogy milyen tornarol lenne szo…varom a folytatast!jon a tavasz es szedretnek leadni egy par kilot…en mar a szivproblemam miatt is jo lenne…koszonom ha lesz folytatas!udv es puszi:Agota

  8. Szerintem nincs általános igazság, mindenkinek a neki való módszert kell megtalálnia. Nekem hosszas küzdelem után egyetlen módszer vált be, a nem-evés (de KOMOLYAN nem). Mindenki szívbénulást kap, aki hallja, pláne, aki látja is:)de ez van, nekem ez működik. Semmi bajom nincs tőle, és nem jön vissza.Mondjuk most sem zörögnek a csontaim, 176 centi, 72-73 kiló, de tudjuk be az atletikus alkatnak 🙂

  9. Én se hittem volna, hogy súlyproblémáid vannak/voltak valaha. :o)Én is a gyerekekkel szörnyültem meg. :o) Igaz, “csak” 90 kg vagyok, a tavalyi fogyókúrám eredménye +5 kg. ;o)

  10. Visszaolvasva a megjegyzéseket úgy látszik a 17x centihez a hetvenegynéhánykiló az ideális, nálam is. :)Jó, hogy ilyen kitartóan meg tudod csinálni, gratulálok hozzá.

  11. Palettaago, Bridge, azért majd csaknyugtával dicsérjük azt a napot…:)) Az, hogy most elkezdtem, még nem jelenti, hogy végig is csinálom – bár bevallom, ezek a bátorító szavak abszolúte ösztönöznek. Ezek után már égő is lenne, ha idő előtt abbahagynám…:)

  12. Altair, szerintem hasonlóak lehetünk… én is annyi vagyok… és nem gondoltam volna, hogy ezt valaha nyilvánosan bevallom. A koromat inkább százszor. Azzal semmi bajom.

  13. Eszter II, volt egy ismerősöm, ráadásul belgyógyász doktornő, aki ugyanezt csinálta. Három hétig semmit nem evett, ha jól emlékszem. Azt mondta, ezt háromévenként meg szokta csinálni, akkor egy időre rendben van. De a kúra közben elég ramatyul nézett ki…

  14. Igen, kívülről állítólag én is gáz vagyok olyankor, lelassulva, lepusztulva… De nagyon furcsa, mert belülről minden OK, és az első három napot leszámítva (az borzalmas) a többi tényleg kiváló. Érdemes kipróbálni, tényleg.Mindenkinek hajrá!!!! 🙂

  15. Eszter, én próbáltam, úgyhogy tudom, miről beszélsz, és én is így éreztem – tényleg az első három nap volt szörnyű. De nekem nem pálya. Ami így ment le, az pillanatok alatt vissza is jött.

  16. menetJó volt olvasni, mert nosztalgiáztam egy keveset. Én is Hévízen fogytam le először, igaz sokkal régebben, mert hévízi vagyok (félig most is), és pont úgy kezdtem, mint Te. Én 500 kalóriát ettem és futottam. A domb tetején laktunk(unk) és én is csak az utca sarokig bírtam, aztán másnap a víztoronyig, az iskoláig, az buszmegállóig, a benzinkútig, végül a Vadaskertig, majd vissza megkerültem a tavat és úgy haza. 2-3 hónapig minden nap megtettem ezt a távot és le is fogytam. Hiányzott, ha valamiért nem mehettem. Csoda, hogy nem purcantam ki, hisz alig ettem. Ma már okosabb vagyok, csak az a kamaszos eltökéltség hiányzik.:) Majd olvasgatlak, mert a sikertörténetek a legnagyobb húzóerők.

  17. Aliz, én a Szabó Lőrinc utcában laktam, onnan először az utca vége, és vissza:)), aztán a Móricz Zsigmond, Vörösmarty, a végén az Aqua mellett le, körbe a tavat, vissza a bejövő főúton és fel a dombon… Nagy érzés volt.

  18. Eszter II! Na azért a nem evést, pláne 3 héten keresztül ne nagyon ajánlgasd, lehet,h neked (eddig) nem lettt tőle bajod,de azért 3 hét rettentő hosszú idő, ennyit csak kórházi körülmények között,megfelelő vitaminokkal feltúrbózva szabad csinálni, sőt, azért 21 napot ott sem szoktak.Maimoni! A fénykép alapján meg volta győződve,h kb. 50 kiló,ha lehetsz, bár nem csodálkozok,h ennyi finomság mellett, felszaladt Rád pár kiló.:) A diétával/fogyókúrával az a gond,h csak a régi, unalmas módszer segít. Édesség, kenyérféle nagyon-nagyon minimál, este hat után semmi kaja, het 3-4-szer tornázni, sok-sok zöldség, és, ami nagyon fontos RENGETEG folyadék, 2-3 liter naponta. Sok sikert! :)Niki

  19. Móni, szerintem nagyon megfontolt ez a mostani diéta: sok sikert és kitartást hozzá!!!P.S.: Láttalak élőben és merem állítani, hogy igenis csinos vagy, a kifejezett soványság nem illene hozzád..Mindemellett megértem, ha zavarnak a kilók, párat le kell adni..Csak légy óvatos, időben megállni:)))

  20. Niki, a fénykép csal…:)A kilókkal pedig női öntudatra ébredésem óta küszködöm. Mindig magas voltam, és nagy volt a fenekem. És ez tinikoromban rettentően zavart; most már inkább a kellemetlen mellékhatások (térdfájás, kinőtt ruhák)miatt szántam rá magam a kúrára.Trinity, köszi:))

  21. hihetetlen, hogy többször is sikerült elérned a célodat, ami nem kis teljesítmény, gratulálok! Bevallom, eléggé irigyellek. 😀 AZ elhatározásom mindig megvan, csak a kitartásommal van a baj, egy idő után mindig feladom. 2 hónapja nem kis gonddal küszködök, orvos cs*szeget, hogy fogyjak. Lassan megy, hetente 1 kg, ami elvileg normális, de most valahogy többre vágyom, mert azt szeretném, hogy észrevegye a változást, hogy igenis csinálom, és akarom. Szénhidrátot elhagytam, max. egy-két falat az íz kedvéért, az is még szigorúan délelőtt. Majd átolvasgatom a többi posztodat is, örülök, hogy rátaláltam. :)És bocsi a regényért, csak kijött belőlem… 😀

  22. Szia én azt szeretném meg tudni,hogy én 173 cm magas vagyok ahhoz mennyi az a testsúly ahol nem látszik a hasam,ja és hogy tudom az oldalamról el tüntetni a zsírt?Köszike a választ.

  23. Szia, ehhez a magassághoz a BMI kalkulátorok szerint a 60 kg körüli súly az ideális. Én pár centivel vagyok magasabb, és 65 kilósan rettenetesen soványnak néztem ki, úgyhogy szerintem ez függ az alkattól, csontozattól. Az oldaladról a zsírt tornával tudod eltüntetni. Én még mindig a Callanetics-re voksolok.

  24. Ha a Callanetics unalmas, miért nem tértek át a super-Callaneticsre? (Zöld könyv)Nagyon erős, nagyon megdolgoztató, és nagyon erősen formázó gyakorlatok! Az embernek a hátáról is lemegy a zsír :)Petra

  25. Petra,ismerem azt is:))Amikor az ember hosszú kihagyás után újra elkezdi, még nem megy a super callanetics… A gyakorlatsor meg tkp. ugyanaz, csak kis változtatásokkal nehezítettek az egyes elemek. De én is nekiálltam újra, mert elképesztően hatásos.

  26. Sziasztok, sok jót írtatok a calanetics-ről, még sosem próbáltam. Falun lakom, a közelben nincs ilyen tanfolyam. Létezik valamilyen szabadon letölthető verzió is? Vagy valamilyen dvd, amit érdemes megrendelni? Bár Szlovákiából vagyok, nem tudom azt ide kiküldik-e.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük