A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Nekem ez volt a menzai kedvencem, azt hiszem. Gyümölcsmártás – többnyire meggy – és rengeteg dara. A hús nem is volt érdekes. A meggy sem. Csak a dara és a mártás leve. Amikor kezdő háziasszonyként először nekiálltam ezeknek, komoly kudarc ért; na nem a gyümölcsmártás miatt, az egyszerű. A pirított dara készítését viszont senki nem mondta el, olyan magától értetődő volt, mint a leves berántása, gondolom. Aztán úgy odaégett, hogy egy napig szellőztettem utána, mégis érzetem a szagát. Később rájöttem, hogy valóban egyszerű, de néhány trükköt tudni kel hozzá, hogy úgy sikerüljön, ahogy kell.

 

A mártás készülhet friss, fagyasztott és konzerv meggyből. Ilyenkor télen értelemszerűen a két utóbbi verzióból válogathatunk. A fagyasztott esetében feltesszük főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Dobunk a vízbe fél citromot, akinek van fűszerzacskója, az abba tehet pár darab egész fahéjat és szegfűszeget. Én őrölttel is szoktam készíteni, azt viszont nem szeretem, ha a kemény fűszerdarabokat a számból kell  kihalásznom. Dobhatunk bele fél vaníliarudat is. Tehát, a vizet ízlés szerint megcukrozzuk, és amikor forr, 3-5 deci tejfölben elkevert 3-4 evőkanál liszttel behabarjuk. Vagyis: a legjobb, ha egy kis edényben habverővel összekeverjük a tejfölt a liszttel, és közben merünk hozzá a meggy levéből. Higítgatjuk vele, majd amikor úgy látjuk, hogy már nem csomós, beleborítjuk a lábasba, és gyorsan elkeverjük. Felforraljuk, és elzárjuk alatta a lángot. Kidobjuk belőle a citromot. Konzerv esetében ugyanígy járunk el, csak nem nagyon kell hozzá plusz vizet engednünk. Na és most jön a dara. Fontos, milyen edényben készül, mert vacak vékonyaljúban pillanatok alatt megég. Én leginkább a vastagtalpú serpenyőmet szeretem erre a célra befogni. Ugyancsak lényeges, hogy az edényünknek legyen fedője, amit a kezünk ügyébe készítünk. Tehát 3-4 evőkanál olajat hevíteni kezdünk, és amikor elég meleg, beleöntünk egy pohárnyi darát (mivel mi sokan vagyunk, 3 decissel dolgozom). A poharat teleöntjük hideg vízzel, és a tűzhely mellé tesszük. Folyamatosan keverjük a darát, közben adunk hozzá fél  kávéskanál sót. Ez fontos, ha nincs benne só, ízetlen lesz. Tehát keverjük,  keverjük – nem hagyjuk ott! -, és egyszer csak észrevesszük, hogy az alja pirul. Fokozott figyelemmel keverjük, és pár perc múlva, amikor úgy látjuk, egyenletesen átpirult, de nem ég, ráborítjuk a pohár vizet, majd gyorsan még egyet, átkeverjük, lefedjük, elzárjuk a lángot. Öt perc alatt beszívja a vizet, akkor újra alaposan átforgatjuk, és lehet tálalni.

A menzán tettek mellé egy szeletet a levesben főtt marhahúsból is, de nekem ez nem hiányzik.

Ajánlott cikkek

46 Hozzászólás

  1. Finom. köszi az ötletet. Főtt tésztához, darásmetéltnek mi sósan, savanyúsággal ettük. Csodajó volt, mert anyukám frissen gyúrta hozzá a tésztát, akkor, az ötvenes években.Egyébként: Kelet-Európa válasza a kuszkuszra, nem? Ha megcsinálod a pirított darát, és abból a petrezselymes-fűszeres salátát, senki nem jön rá, hogy nem kuszkuszdarából van. Lásd még Polcz Alaine grízsalátáját (Főzzünk örömmel 3. kiad /1998/ 158. old.)

  2. Képzeld, én is a tankonyhán találkoztam vele először és amikor értetlenkedtem, a többiek jól letromfoltak, hogy ilyen márpedig szokott a menzán lenni. :o)Én meg a tankonyhán ettem először, de tényleg nagyon finom (marhahússal is). :o)

  3. Huha.. szóval van a gyümölcs mártás marhahússal krumplival, meg a pirított dara, tésztával…. ezmegakkor???Nekem a kedvenc ételem a grízestészta.. /darástészta/ most vagyok 13 éve férjnél és 1 éve tudom elkészíteni tökéletesen finomra, rengeteg melóm van benne, sokan kiröhögtek már ezért, de 2 ételt voltam hajlandó étteremben enni, borsófőzeléket fasírozottal és grízestésztát, mert ezeket nem tudtam elkészíteni:D

  4. Nekem is nagy kedvencem volt a menzán a gyümölcsmártás darával:-)De elkészíteni még nem sikerült sajna:-(de most,hogy ilyen jól leírtad,talán megpróbálkozok vele :-)Igaz lehet darás-tészta lesz belőle először,mert nem nagyon szeretik a gyerekek a gyümölcsmártást!Köszi a receptet!!

  5. Tök fura. Nem vagyok egy mai csirke, de ezzel a pirított grízzel sem menzán, sem máshol nem találkoztam, csak gasztroblogokon. A gyümölcsmártást szeretem, de a grízt kihagynám:-))

  6. Igen, igen, köszönöm!!! Két adag darát égettem oda, aztán fél órán keresztül súroltam a tálat és feladtam. hogy majd máskor… na azóta se.. de majd most!! :)Ez pontosan olyan, mint a “berántjuk”, ahogy írtad.Köszi:)

  7. Podruzsik, pont ez jutott eszembe, csak fordítva: elfogyott a dara, gondoltam, kuszkusszal pótolom (egyszerűbb is), és valóban, abszolút helyettesítheti.Polcz Alaine könyvét én is nagyon szeretem, köszi az ötletet!

  8. Altair, nekem az első emlékezetes tankonyhai élményem a zöldborsókrémleves volt. Meg voltam döbbenve, hogy milyen … khm… néz ki, és milyen finom. Előtte soha nem ettem,mondjuk, nagyon másfajta krémlevest sem.Náncsi :))Hajnal, próbálkozz,sikerülni fog!:)

  9. VK Orsi:)Zsuzsi, egyszer próbáld ki grízzel. Érdemes.Hajnóca, één a sok halászléből és sóletből besokallva döntöttem a meggymártás mellett…:)) Nagyon jólesett!

  10. Hűha, én még soha nem hallottam, hogy van ilyen kaja is. A menzán soha nem volt. Gyümimártás volt főtthússal, krumplival.És egyébként Boldog Új Évet az egész családnak!!! 😀

  11. annyi narancsunk van otthon, hogy már csömörlünk. de itt a szuper megoldás, mártás lesz őgömbölyűségükből 🙂 a darát meg meglátom hogy nyeli a család!köszönöm, és kiegyensúlyozott, boldogságos új évet kívánok, a Jó Isten adjon Nektek sok türelmet a már nem is olyan apró néphez.

  12. De jó, ezt az igazit kerestem.Én 35 vagyok és az én időmben is volt a menzán a és még most is van a lányoméknál.Húslevest főzök valamilyen hússal és azzal szoktam a darát és a gyümölcsmártást tálalni, de sosem volt az igazi, most megpróbálom ezt. 🙂 Köszönöm!

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük