A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Ilyennek is lennie kell. Szezonja van a sütőtöknek, muszáj kezdeni valamit vele. És mennyi mindenbe jó!
Most, hogy már egy éve barátok vagyunk, egyre jobban kezdem megismerni e remek zöldség (olyan fura, mindig gyümölcsöt akarok először írni) különböző oldalait. Azt például, hogy hihetetlenül zamatos, hogy sós és édes ételekhez egyaránt alkalmazható, hogy megsütve, csak úgy magában, vagy mézzel, vagy karamellszósszal leöntve micsoda finomság, hogy levesnek főzve, pirított tökmaggal maga a levesrajongók álma. És a belőle készült kuglóf – arra már szavakat sem találok.
Több receptből szintetizáltam ezt itt, nem okozott csalódást.

Hozzávalók:
1 bögre zabpehely
2 bögre liszt
1 sütőpor
4 tojás
1,5 bögre cukor
2/3 bögre olaj
2 bögre sült sütőtökpüré
fahéj, kardamom, gyömbér (ízlés szerint, mondjuk mindegyikből fél kk)
fél kk só

A tetejére:
1 tábla étcsoki (min. 60%-os)
étolaj

Öszekevertem egy tálban a zabpelyhet a lisztttel és a sütőporral, és hozzáadtam a fűszereket és a sót is. A másik tálban a tojásokat habosra kevertem a cukorral, majd beleöntöttem az olajat, végül a sütőtököt, ezután a két tál tartalmát egyesítettem (a szárazat öntöttem a nedvesbe).
Kuglófformába öntöttem a masszát, és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütöttem.
Egy darabig a formában, makd abból kivéve hagytam kihűlni.
A csokit egy erre alkalmas edényben megolvasztottam, higítottam rajta nem túl sok (valahol fél és egy deci között) olajjal, és ezzel bevontam a kuglófot. Ügyesnek kell lenni, hogy ez a mennyiség mindenhova elég legyen.

Gyönyörű színe van a megsült tésztának, és még a szkeptikusok is megnyugodhatnak: a sütőtök íze nem dominál.

Ajánlott cikkek

13 Hozzászólás

  1. Ottis, köszi!Ágnes, érdemes, nálunk hamar elfogyott. És az a jó, hogy a zabpelyhet úgy megeszik, hogy még fújjogni sincs módjuk, mert nem igazán lehet észrevenni a tésztában…:)))

  2. Mmmm… ez igazán jól hangzik.Kérdezhetek? Kezdő sütőtök-kóstolgató családnak melyik sütőtökös receptedet javasolnád először? A fiaim nem igazán ínyencek, a férjem is inkább a hagyományos ételeket szereti. Kaptunk egy óriási sütőtököt, illetve egy óriási sütőtök óriási negyedét. Gondoltam megsütöm, de szerintem nem fogják befalni, csak kóstolgatni, úgyhogy a maradékból valami finomat kellene csinálni. Úgy érzem, hogy most van a sütőtök-rajongásunk debütálási lehetősége, vagy abszolút vége- attól függően, hogy mit tudok kezdeni ezzel a zöldséggel, úgy, hogy a család se fintorogjon. (szegény sütőtök már egy ideje a hűtőben várja a feldolgozást…)

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük