A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Az események sodrásában nem is írtam  családunk “tortamérgezéses” időszakának elejéről; nem, nem arról van szó, hogy megmérgezem közeli hozzátartózóimat az általam készített édességekkel, hanem arról, hogy 4-én, 9-én és 14-én szülinap van, mindegyikre készül legalább egy torta (azért legalább egy, mert ha zsúr is van, akkor még egy), így aztán november közepére mindenkinek elege lesz.
Úgy tűnik, az idei év a gyors tortáké,nálam legalábbis, mert nem bajlódtam a tészta sütésével: kekszalapra kerültek a krémek.
Az első szülinap elsőszülöttünké, Nórié, aki idén betöltötte 16. életévét. Neki ez készült:

Amit felhasználtam hozzá:
az alaphoz:
25 dkg darált háztartási kekszet
2 dkg cukrozatlan kakaóport
kb. 5 dkg vajat
annyi tejet, amennyitől éppen összeált a tészta

26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába nyomkodtam, majd a hűtőbe tettem.
Aztán, még előző este egy szűrőbe öntöttem egy vödrös tejfölt (cirka 80 deka), a szűrőt pedig egy edény fölé tettem. Ezt azért csináltam, hogy a tejfölből kicsepegjen a savó, ezáltal sűrű, állagában a sajtkrémekhez hasonló krémet kapjak.
Tehát, a krémhez kellett:

1 vödrös tejföl lecsepegtetve
25 dkg túró
2,5 dl tejszín
1 cs Zselatin fix
porcukor ízlés szerint
reszelt citromhéj
ha van vaníliánk, igazi vaníliás cukrunk, mehet bele az is

A tejszínt habbá vertem a Zselatin fixszel, a végén hozzáadtam a porcukrot. Összekevertem a túrót és a lecsepegtetett tejfölt, sőt, még a botmixert is megjárattam benne, hogy krémesebb legyen. Beletettem a citromhéjat, a vaníliát, és a végén a tejszínhabot. Ráöntöttem a kekszalapra, visszatettem a hűtőbe.
De csak azért, mert más dolgom volt. Így a befejezést kicsit később ejtettem meg.
Mert egyébként már csak

1 gránátalma
1 csomag expressz tortazselé

kellett, a magokkal megszórtam a torta tetejét, a zselével meg bevontam.
És most már tényleg csak pihennie kellett a hűtőben.

Úgy elfogyott, hogy csak na. Aztán, rohantak a napok tovább, és elérkezett az én drágámnak, életem szerelmének nagy napja is, így ma reggel megint ott álltam a kérdéssel: milyen torta legyen?
Eszembe jutott, hogy Sevillában (amelynek útibeszámolóját folytatom, csak nem szeretném, hogy a könyökötökön jöjjön ki) ettünk egy olyan csokis sütit, amelynek az alsó krémje sötét csokis volt, eggyel feljebb világosabb csokis, legfelül pedig fehér. Arra gondoltam, elkészítem sajttortaként ezt a háromszínű verziót, bár egyből gyerekkorom megrázó élménye, a Mese sajt ugrott be, nem tudom emlékeztek-e: a magyar tejipar döbbenetes csokis sajtja volt, megosztott ifjakat és időseket, személy szerint borzalmasnak ítéltem, noha azt hittem korábban, hogy mindenféle sajtot szeretek. Akkor jöttem rá, hogy nem.
No de, gondoltam, hátha jobbat tudok, mint az egykori tejipari remek.
Úgyhogy bevásároltam.

Kellett hozzá:

20 dkg keksz (Az Aldiban kapható olyan vajas keksz, amelyik teljes őrlésű lisztből készült; ezt választottam, jó döntés volt! 40 dkg-s a csomag, a felére volt szükség.)
5 dkg vaj
kevés tej

3 doboz 20 dekás natúr Soft cheese (Szintén aldis, olyasmi, mint a Philadelphia, csak feleannyiba kerül, ami három doboznál már nem elhanyagolható tétel…)
15 dkg étcsoki
15 dkg tejcsoki
2 dl tejszín
porcukor
Zselatin fix

Első lépésben a kekszet aprítógépben morzsásra apríttattam. Összekevertem a vajjal, és annyi tejjel, hogy ne essen szét. Kibéleltem a tortaforma alját és oldalát sütőpapírral (ollóval vágtam a belső oldalához csíkokat, és lágy vajjal “ragasztottam” a papírt a formához), és belenyomkodtam a kekszet. Hűtő.
Jött az első réteg: megolvasztottam az étcsokit, összekevertem a sajttal, porcukorral édesítettem kicsit, és elsimítottam a kekszen.
Második réteg: itt kellett volna a tejcsoki, és ugyanígy eljárni, mint az étcsokival, de elfelejtettem tejcsokit venni, azt gondoltam, hogy az étcsokit sűrített tejjel kivilágosíthatom annyira, hogy a réteg más színűnek látszódjon. Úgy tűnt, sikerül, de végül a kész tortában nem különült el a két csokikrém.
Harmadik réteg:  lehetett volna fehér csoki, de nem az lett; Zselatin fixszel felvertem a tejszínt, a végén belekevertem a porcukrot, és ezt kevertem össze a sajttal.
Már csak a díszítés volt hátra, ami ilyen apró csokilencse lett.
A hűtőben hagytam 3 órán át dermedni, utána gyönyörűen ki lehetett venni a tortaformából, az aljáról is le tudtam húzni a sütőpapírt, szépen egyben maradt.

Nagyon tömény, de nagyon finom. Tervbe vettem, hogy elkészítem tejcsokival és fehér csokival háromcsokis változatban.
Talán majd öt nap múlva, Zsófi szülinapjára.

Ajánlott cikkek

18 Hozzászólás

  1. Isten éltesse az ünnepelteket! 🙂 A torták guszták. Tortasütést sosem vállalok be. Sem a sütőm nem az igazi, sem jó nem vagyok benne. Fiamnak így rendelek 21-ére (15 éves lesz). 😛 Futball labda (fél!) formát fog kapni. Még a sima tortába sem kezdek bele, félgömb meg esélytelen. Marad a rendelés egy megbízható helyről. 🙂 A sütiket megsütöm nekik, az nem gond.

  2. A Kócsag utcai cukrászdából. Évek óta onnan hozom, ha nem sima, hanem formázott vagy fényképes kell. Ha “sima”, akkor van itt Vonyarcon egy cukrász csajszi, vele süttetem. Ő is nagyon finomakat szokott sütni. 🙂

  3. Sok boldogságot az ünnepelteknek!Nálunk is hasonlóan 3 ünneppel telik a november.(szülinap, névnap, ház.évforduló).A mese sajtra emlékszem, hogy csokis volt, na azt egyenesen utáltam!

  4. Szépek a torták:) Tényleg megosztja a társaságot a csokis sajt, én nagyon szerettem:))), bár a környezetemben mindenki húzgálta az orrát, ha vettem, felénk Mese sajtnak hívták, ha egyre gondoltunk…

  5. Isten éltesse a szülinaposokat! 🙂 A mese sajtot én sem tudtam megérteni. (és egy napon ünneplünk a férjeddel :), és nekünk is van ilyenkor még 2 ünnepeltünk, plusz egy névnapunk, szóval én is sütöttem három tortát 🙂 )

  6. Isten eltessen mindenkit!Szemely szerint nagyon koszonom ezt a bejegyezest….a Mese sajt miatt.Ugyanis a kornyezetemben senki nem emlekszik ra es lassan kezdtem en is elhinni,hogy csak kitalaltam:)Meg most is elborzaszt az ize,brrr…

  7. De jól néznek ki :)Csokis sajttorta, na, ilyet bizti nem rendelhetek cukrászatban, muszáj leszek kipróbálni itthon 🙂 A fénykép is guszta, de a háromcsokis meg még jobban hangzik. A “Nóri tortája” is érdekes, ezt a tejfölös trükköt nem ismertem.. Azt tudjátok, hogy a Mizo-nak nyereményjátéka van? A csomagolás kell hozzá: Mizo játék

  8. Isten éltesse a szülinaposokat!Képzeld, nálunk meg júliusi a férjem, és mindkét gyerek is, a lányom három nappal apa szülinapja után, a fiam kilenc nappal előtte született. Mondogatja is a férjem, hogy szüljek egy harmadikat, hátha végre eltalálom! 😀 még gondolkodom a dolgon… 😉

  9. Amúgy nagyon jól néznek ki a torták, bár a Mese sajt nekem is brrrrr………. egyszer ettem, 1985-ben nyertem egy dobozzal az iskolai farsangon, hát soha többé!!!! A férjem meg imádta :-O ezért nem veszem zokon, ha kritizálja a főztömet, tuti, hogy valami gond van az ízlésével 😀

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük