A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

A húsboltban álltunk sorban sógornőmmel, erősen gondolkodva azon, mit adjunk a mi kis csapatunknak vacsorára. Neki ugrott be először: süssünk hamburgert! “Tudod, a Limarának van hozzá az a zsemle-receptje…”
Hát igen, ha pékáru, akkor Limara.
Vettünk nyomban egy kiló darált marhahúst, hazatérve pedig előkerestem a hamburgerzsemle receptjét.
Tulajdonképpen sós kalácstésztát kell hozzá készíteni, ettől lesz olyan puha. A hozzávalók (tehát Limara receptjéből másolva):

2 dl langyos tej
2 ek cukor
1 tk só
2 ek olaj
1 tojás
10 dkg joghurt – én ezt tejföllel helyettesítettem
60 dkg liszt
2 dkg élesztő
A kenyérsütő gépben nagyjából tíz perc alatt összekevertettem a hozzávalókat, lekapcsoltam a gépet, duplájára kelesztettem a tésztát. Munkaasztalra borítottam, tíz egyforma darabra vágtam, és megformáztam őket – mindenkinek ajánlom figyelmébe Limara videóját a zsemleformázásról: egyrészt élmény nézni, másrészt végre nem lesz örvényszerű teteje a bucinak. A zsemléket 50 fokos sütőben kelesztettem még nagyjából húsz percig, majd 200 fokra csavartam a sütő szabályozóját, lekentem a bucikat tojással, a tetejüket megszórtam szezámmaggal, és szép barnára sütöttem őket.
Közben Kanadában élő barátnőmet megkérdeztem skype-on, milyen az autentikus hamburgerhús? Mit tesznek bele az amerikaiak? Férje, Csaba kiáltott messziről a számítógép mikrofonja felé: semmit! Csak só, és kész!
Hát, a miénkbe a són és a borson kívül került még egy kevés fokhagymás mustár… Igaz, így már nem autentikus, viszont nagyon finom!
Nóra lányom sütötte a húst, mégpedig úgy, hogy a tenyérnyire formázott “pogácsák” (nyugodtan lehet jó nagyra hagyni, úgyis összesül) egyik felét forró platnin átsütötte, megfordította, és amíg ez az oldal is pirult, cheddar sajtott tett a tetejére, ami szépen ráolvadt. Mi addig a zöldségeket készítettük elő: hagymát, jégsalátát, paradicsomot, uborkát halmoztunk egy tálra, és persze ketchup és mustár is került melléjük. Kicsit megpirítottuk a félbevágott zsemléket, így kerültek bele a hozzávalók. Tökéletes hamburgerek lettek – mindenkinek a saját ízlése szerint.

Ajánlott cikkek

4 Hozzászólás

  1. Tényleg szépek lettek és jól tetted, hogy a husit fűszerezted….Amerikában el tudom képzelni, hogy bélszinből készült a hambi, ahhoz lehet, hogy a só is elég-bár én azt is borsoznám azért…A fokhagyma és a mustár csak jót tett neki!!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük