A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Ma piacon jártam, és az ismerős zöldségesnél egy rakás friss vargányába botlottam.

– Vinnél? – kérdezte.
– Vinnék, de visszatart a 3500-as tábla.
– Mit készítesz belőle?
– Nem tudom. Csak jól néz ki. Talán levest…?
– Úgysem kell belőle sok, arra való, hogy ízesítsen. Szedj ki 3-4 darabot, megkapod kedvezményesen – ígérte.
És így is lett. 2500-ban számolta, így 600 forint körül jött ki a három jókora példány.
Továbbsétáltam, és egy nénitől megvettem a maradék málnáját; ünnepélyesen megesküdött, hogy egy kiló, és odaadta 700-ért.
– Nem visz akkor már egy kis spenótot is? Nézze meg, milyen friss, zsenge! Első szedés! – tényleg jól nézett ki, hát megvettem mind a fél kilót.
Itthon aztán töprengeni kezdtem, mi legyen most. Aztán beugrott: rizottó!
Gabojszánál, illetve Zsuzsánál leltem vargányás rizottó receptre; hogy spenótot is tegyek bele, az később, hirtelen ötletként jött. Már csak egy feladat állt előttem: a rizottórizs beszerzése. Na, hát ennél a pontnál megbuktam, mint lokálevő (nem először, persze); 12 üzletet jártam végig, utolsóelőttinek hagytam az Interspart (a Tesco lett volna a kegyelemdöfés locavore szívembe), és itt sikerült Arborio rizsre szert tennem. Hogy miért fektettem ennyi energiát ebbe? Mert ehhez az étlehez olyan rizs kell, amely sok vizet felvesz, mégsem fő szét. (A rizsekről gyorstalpaló itt, a rizottóról pedig itt.)
No, hát e beszerző körút után az elkészítés gyerekjáték volt.
Hozzávalók:
1 fej hagyma
3 szép nagy vargánya
kb. 10 deka zsenge, friss spenótlevél
6 gerezd fokhagyma (ez is friss, illetve új)
fél kiló rizottórizs
1,5 deci fehérbor
kb. 1 liter zöldségalaplé
só, bors
2 evőkanálnyi reszelt parmezán
A zöldségalaplével ezúttal csaltam: egy literes kancsóba dobtam három evőkanál szárított (szigorúan cukor- és ízfokozómentes) biozöldség-keveréket, felöntöttem forróvízzel, és állni hagytam. A kancsót a kezem ügyébe készítettem.
Az apróra vágott hagymát olívaolajon üvegesre pároltam, majd rádobtam a gombát. Pár perc múlva utánaküldtem az összevágott spenótot, az összenyomott fokgymaagerezdeket, majd fél kiló rizst (nem szabad megmosni!). Jól átkevertem, és felöntöttem a fehérborral, amit hagytam is elpárologni. Utána felöntöttem annyi zöldséglével, amennyi ellepte, és főztem, kevergettem. Mindig csak ennyi folyadékot öntöttem rá, addig, amíg meg nem puhult a rizs (20-25 perc). A végén belekevertem a parmezánt, kicsit utánasóztam, és borsoztam.

Ajánlott cikkek

2 Hozzászólás

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük