Ennyi sevillai sztori már megkíván egy tisztességes spanyol receptet, hát most következzen ez. Vettem néhány főzős magazint, kettőt már a karácsony jegyében adtak ki, ez a recept pedig egy olyan újságból származik, amely könnyű őszi recepteket ígér.
Tényleg nem nehéz elkészíteni ezt a húsos-gyümölcsös fogást, és az aszalt baracknak, illetve a narancsnak köszönhetően különleges, ám nagyon harmonikus ízvilágot kapunk.
Hozzávalók:
75 dkg darált marhahús (másból is készíthető)
20 dkg aszalt sárgabarack
1 zöld kaliforniai paprika
1 piros kaliforniai paprika
2 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
1 tojás
1-2 ek zsemlemorzsa
2 narancs
3-4 ek olívaolaj
3 ek liszt
fél kk őrölt kömény
egy csipet sáfrányos szeklice
só
fél kk bors
1. Áztassuk be a sárgabarackot vízbe, legalább 1 órára.
2. Vágjuk apróra a hagymát. Tegyük egy tálba a darált húst, adjuk hozzá a hagymát, a tojást, a zsemlemorzsát, a köményt, a sáfrányos szeklicét, kb. 1 tk sót és a borsot. Keverjük jól össze. Formáljunk gombócokat a masszából, forgassuk lisztbe, majd egy nagyobb lábasban forrósítsuk fel az olajat, és ebben süssük körbe a gombócokat.
4. Amíg sülnek a gombócok, a paprikákat vágjuk félbe, csumájukat szedjük ki, majd a húsukat vágjuk vékony csíkokra. A sárgabarackot csepegtessük le.
5. Adjuk a gombócokhoz a paprikát és a barackot, majd reszeljük körbe a naracsok héját, ez is mehet a lábasba, és facsarjuk ki a gyümölcsök levét, majd ezt is adjuk hozzá. Aprítsuk fel a fokhagymát, és végül ez is kerüljön az edénybe. Fedő alatt főzzük lassú tűzön kb. 30 percig.
Tálaláskor a gombócokra locsoljunk a narancsos szaftból.
Eredetileg ez így, külön köret nélkül szerepel a lapban (gondolom, a gyümölcs,illetve a paprika a köret), de adhatjuk plusz körettel, akkor ez a mennyiség 6 személynek elég. Egyébként csak 4-nek.
Én tepsis krumplit sütöttem hozzá: 2 kg megmosott, héjas krumplit negyedekbe vágtam, tepsibe tettem, adtam hozzá kockára vágott szalonnát, lila hagymát, rozmaringot, sót, megöntöztem olívaolajjal, és kb. 50 percre 190 fokos sütőbe tettem. Néha átkevertem.
Guszta. De az én famíliám nem enné meg. Őket kérdezd miért nem… 🙂