A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Nagyjából 30 fagyasztott tojásfehérje várta sorsát a -21 fokban, mígnem az elmúlt napokban elkezdtem módszeresen felhasználni őket. Hú, de eredeti leszek, gondoltam, összegyűjtök egy rakás fehérjés receptet, tök jó ötlet.
Elsőre Okostojás blogjára kattintottam, és azonnal beláttam, hogy ezt a gyűjteményt úgysem tudnám túlszárnyalni. Magamba szálltam hát, megsütöttem ezt a sütit, és azért még gyűjtöttem egy-két receptet, na meg néhány okosságot. Úgymint:

– A tojásfehérjéket mindig szobahőmérsékleten verjük fel; a legalacsonyabb fordulattal kezdjük, majd fokozatosan növeljük a legmagasabbig.
– A tojásfehérjéből könnyebb kemény habot verni, ha adunk hozzá egy csipetnyi sót.
– A tojásfehérjéből felvert hab nem törik össze amikor belekeverjük a tésztába, ha előbb egy kis adag masszát jól elkeverünk a kész habbal, majd ezt a fellazított masszát keverjük bele a tésztába. (jamicrecept.uw.hu)

kardinális (nagyon jó, bár kicsit pepecselős);
csokoládékenyér (Hoxa portálja, 4 tojásfehérje, de nagyobb adaghoz nyugodtan lehet duplázni);
Csokihab tavasziasan málnával Ízbolygótól, 7 fehérje;
Diós/kókuszos piskóta (Konyhára nyitott ajtó) 7 fehérje;
Krémes Gigitől, 9 fehérjét visz el;
– a saját kreáció: diós mandulakrémes fehér piskóta

Hozzávalók:

10 tojásfehérje
25 dkg cukor
20 dkg liszt
fél citrom leve

krém:

2,5 dl tejszín
10 dkg darált mandula
10 dkg darált dió
cukor
3 ek étkezési keményítő
a fél citrom héja

a tetejére:

10 dkg vaj
3 ek holland kakaópor
15 dkg porcukor
2 ek tejszín

A tojásfehérjéket habbá vertem, közben folyamatosan adagoltam hozzá a cukrot, és a citromlét is ekkor csavartam bele. A lisztet is apránként, fakanállal kevertem hozzá. 180 fokra előmelegített sütőben sütöttem meg, egy nagy tepsiben. Akár kettőbe is tehettem volna, így két vékonyabb réteg piskóta közé került volna a krém, ami így készült:
a tejszínt forrpontig hevítettem, hozzáadtam a darált mandulát és a diót, a cukrot, a citromhéjat. Mivel nem volt elég sűrű, három ek étkezési keményítővel besűrítettem.

A megsült, kihűlt piskótalapot kettévágtam, az egyik felét megkentem a krémmel, a másik felével betakartam.
A vajat felolvasztottam egy kis tejforraló lábasban, hozzáadtam a kakaóport és a porcukrot. Folyamatos keverés mellett hagytam, hadd forrjon, majd 3 kanál tejszínt adagoltam bele, tovább forraltam, mígnem egyszer csak gyönyörűen besűrűsödött és kifényesedett. Ezzel vontam be a süteményt, így lett tökéletes.

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük