Valamilyen oknál fogva ez a Number 1. Ami tulajdonképpen nagyon jó, mert nincs szükség különösebb bűvészmutatványra az elismerő pillantások kivívásához. És most, hogy még mindig három gyerek van itthon – azért hétről hétre változó felállásban, de állandó tag Zsófika -, kívánságműsort tartunk ebéd-ügyben. Ez volt a kérés.
Fontos, hogy nem a töltött paprikáról, hanem annak butuska kistestvéréről, a paradicsomos húsgombócról van szó. Ha paprikába rakom a tölteléket, akkor fintorognak. Így nem teszem, egy-két paprikát egyszerűen belefőzök a mártásba.
Hozzávalók:
kevés olaj
3-4 ek liszt
1 üveg sűrített paradicsom
1 hámozott-darabolt paradicsom konzerv
1 hagyma
só, bors, kevés cukor
némi oregánó
1 gerezd fokhagyma
1 paprika
A gombócokhoz (kb. 20 db lesz):
70 dkg darált hús
3 marék rizs
2 tk só
bors
1 ek mustár
Köretnek:
1 kg krumpli, hámozva, darabolva megfőzve
Először is összekeverem a gombócok hozzávalóit, és állni hagyom. Aztán elkészítem a mártást.
Az olajon kissé lepirítom a lisztet (alig-alig, az égett liszt veszélyes anyagokat tartalmaz!), ráöntöm a paradicsompürét, a konzervet, belenyomom a fokhagymát, és felöntöm legalább 1 liter vízzel. Sózom, borsozom, oregánózom, kis cukor is mehet bele, illetve a megpucolt egész vöröshagyma, a csumájától megszabadított paprika. Amíg a mártás felforr, sorban formázom és dobálom bele a gombócokat (figyelem: minél nagyobbak, annál nehezebben főnek meg). Lefedem, és legalább fél órán át, de inkább 40-50 percig takarékon főzöm. Közben meghámozom, hosszúkás szeletekre vágom a krumplit, és sós vízben puhára főzöm.
Ennyi elég a sikerhez. Azért ez jó…