A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Először Maxnál láttam, majd megkerestem az eredetijét Limaránál.

A gyros pitatésztája.

Hihetetlenül egyszerű, a belevalók pedig kikerülhetnek a hétvégi maradék húsok köréből, de frissen sütni sem nagy mutatvány (csíkokra vágni, fűszerezni, olívaolajon megsütni), ezt aztán tetszés szerinti zöldségekkel, fokhagymás-joghurtos, vagy épp chilis öntettel egészítjük ki.

Szinte mindenki szereti, és bizony nem nagy anyagi ráfordítással a leírt recept szerint 7 gyrost készíthetünk.

Tehát, a tészta (Limara szerint):

3 dl langyos víz

3 dkg friss élesztő

1 tk cukor

50 dkg iszt (Limara Graham lisztet ír, nekem csak sima volt itthon, azzal is tökéletes)

2 tk (1 nagymérő) só

2 ek olívaolaj

Az élesztőt először felfuttattam a vízben, majd a kenyérsütőben összekevertettem a tésztát, arra figyeltem, hogy lágy legyen (persze formázható). 40 perc alatt jócskán a duplájára kelt, ekkor hét gombócot formáztam a tésztából, és egy konyharuha alatt 10 pecig pihentettem. Kinyújtottam a gombócokat nagyjából 15 cm átmérőjű, 3-4 mm vastag körökre (nem mértem vonalzóval…), és újfent pihentettem őket, ezúttal 30 percig. Közben a sütőt 220 fokosra melegítettem, majd a rácson két adagban megsütöttem a tésztakarikákat kb. 8 perc alatt. A sütőben szépen felpuffadtak, és ahogy aztán levágtam a tetejüket, gyönyörűen tasakot formáztak, meg lehetett pakolni zöldséggel, fűszerezett husival.

Ui.: Nem szabad barnásra sütni, mert akkor megkeményedik, és kireped!

Ajánlott cikkek

9 Hozzászólás

  1. Na, ezt kipróbálom. Mert én nagyon szeretném a gyrost curry nélkül, amit ezek a lökött közel- és távol-keletiek mindenbe tesznek, én viszont allergiás vagyok rá minimális mennyiségben is. :o(

  2. Jujj de jó 🙂 Én is kipróbálom ezt is!fejbőrlezsibbasztós halapenos-joghurtos és lököttközelkeletis:D currys/rómaiköményes (mindkettőt imádom)..szósszal.Pont van maradék borjúpörim, az pont jó lesz bele:) Jó ötlet, köszi Maimoni!Jó recept, és praktikus.

  3. Nem akarok arra gondolni, hogy akkor mikrobiológiailag szennyezett a környék összes gyrosa, mert mindegyiktől durván megy a hasam. :o)Szóval szerintem ők tesznek bele curryt (bár lehet, hogy az öntetekbe). A római köménytől nincs bajom, csak a kurkumától. ;o)Egyébként gyakran a szagán is érzem. (Bocs, de arra nem tudom leírni, hogy illat.)

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük