A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Nos, elmélkedjünk hát a takarításról; nem a holmik rendszerű összerakásáról szeretnék ismét szólani, hanem annál mélyebb természetű tevékenységről: a kosz eltüntetéséről.
Az általam preferált szakkönyv (Cassandra Kent: Mindentudó könyv a háztartás trükkjeiről) azt írja, hogy a takarítás sikerének egyik kulcsa a megfelelő eszközök vásárlása, illetve ezek használható állapotban tartása.

Mivel a tiszta otthon titka a portalanítás, ezt végezzük rendszeresen. „Ne törekedjünk kórházi higiéniára: egy otthonnak nem kell sterilnek lennie ahhoz, hogy jól mutasson” – írja megnyugtatásul Cassandra Kent. Ha sokáig halogatjuk a takarítást, idővel olyan feladattá nőheti ki magát, hogy egyszerűbbnek látszhat, ha elköltözünk, mint hogy ezt a sárkányt legyőzzük. Ennélfogva érdemesebb inkább minden nap egy kis feladatrészt elvégezni. Így ugyan soha nem ülhetünk le azzal a jóleső érzéssel, hogy na, kész, mindenhol kitakarítottunk, viszont nem is törünk ki könnyekben, amikor hazatérő családtagjaink közreműködésével ismét felismerjük: Szüszifosz a maga tevékenységében eredményesebb volt, mint mi a háziasszonyságban.
A szakirodalom szerint naponta sort kell keríteni a konyha, a fürdőszoba és a WC tisztítására. Rendszeresen – vagyis hetente időt kell szánnunk a hálószobákra és a nappalira, illetve az előszobára; az ágyneműt viszont szellőztessük ki minden reggel, mivel éjszakánként átlagosan 250 ml nedvességet veszítünk!
A további helyiségeket – kinek mi van – legalább negyedévente takarítsuk ki. Ilyen időközönként illik kimosni a függönyöket, hasznos kitisztítani a szőnyegeket és a kárpitozott bútorokat. Az ablakpucolás is aktuálissá válik, és bizonyára pókjaink is szép nagy hálókat szőttek már. Ha nem kell gyakrabban, úgy háromhavonta rakjunk rendet a szekrényekben, selejtezzük ki a holmikat. Felejtsük el a „talán még belefogyok” gondolatot, ezzel csak az értékes helyet foglaljuk új ruháink elől. Olvastam valahol, hogy amit három éve nem vettünk fel, azt nyugodtan elajándékozhatjuk, mert valószínűleg már nem is fogjuk hordani.
A takarítás menete: a munkát szellőztetéssel, rendrakással kezdjük; ha az ajtó egyik oldalától indulva haladunk körbe a szobában, jó esélyünk van rá, hogy mindent letörölünk. Először a magasabban fekvő részeken, majd lejjebb is. Végül jöhet a porszívózás, illetve a söprés, felmosás.
Ez így nagyon egyszerűen hangzik. Kívánok mindenkinek sok erőt, kitartást, egészséget a folyamatos megvalósításhoz. Lássuk, hogy boldogul néhány gyakorló háziasszony:
„Nálam olyan nincs, hogy nagytakarítás, inkább mindig elvégzek valamit: egyszer egyik szoba függönyét mosom ki, következő hét végén a másikat, aztán a harmadikat. Hetente kétszer, valamint hét végén porszívózunk. A cuccát mindenki maga teszi el a szennyesbe, vagy a szekrényekbe. A konyhában mosogatni, törölgetni kell, frigóba, speizba kerül a maradék étel. A hálószobában ugyan nincs beágyazva soha, de a franciaágyon van egy nagy takaró; ha azt leterítjük, már szinte rend is van.”

„Mindig dolgoztam és négy (már nagy) gyerekem van; amikor kicsik voltak, a tennivalókat úgy oldottam meg, hogy hétvégén (általában szombaton) egy helyiséget A-tól Z-ig kitakarítottam – persze, mire a végére értem kezdhettem elölről.
Ha az ajtón, vagy a kereten láttam egy foltot, akkor azt egy sima nedves ronggyal gyorsan letöröltem. Hétközben is mostam, egyik nap fehéret, másik nap világostarkát, harmadik nap sötétet. Így rend is volt, meg a szennyestartó sem volt tele, a gyerekekre is volt időm.
A kínos rendet nem szeretem, egy lakásban lakni kell, az nem kiállítóterem. Az nem érdekelt soha, ha a gyerekek szétszórták a játékaikat, elvégre játszani kell nekik, nem azért vannak a játékok, hogy a polcon nézzék azokat. Az sem zavart, hogy az ágyunk mellett újságok, könyvek vannak lerakva, ne adj’ isten ledobva, mert a lakás van értem és nem fordítva. Tisztaság volt, de igazi rend soha. És még egy gyors vacsora készítésére is futotta, hétvégén meg mindig volt rendes ebéd, sütivel. Főzés közben folyamatosan mosogattam, viszont ebéd után, amikor mindenki elment pihizni, én is becsuktam a konyha ajtaját és velük tartottam. Nem szaladt el a mosogatnivaló arra az egy-két órára.”

 

„Amikor terhes lettem az első babámmal, bevezettem, hogy hétfőn és pénteken mindenképpen feltakarítok. Ez bevált, azóta is (5 éve) így takarítok. Ilyenkor aztán mindenütt minden: porszívózás, portörlés, felmosás, stb. Amúgy nem vagyunk nagyon kupisok, a férjem és a gyerekek sem, nevelek mindenkit! Nagyon-nagy takarítás, olyan ablakpucolásos-függönymosásos háromszor van egy évben, húsvétkor, augusztusban és karácsonykor, de akkor kimosom a szőnyegeket is. Szóval nálam ez így megy, és a rendszernek köszönhetően működik, mert a lelkiismeretem nem hagyja, hogy valamit elhanyagoljak. A házba nem jöhet be cipővel senki! Bár előfordul, hogy egy-egy kutya, macska beszabadul…”

„Lakásunk pillanatnyi állapotában (4 gyerek és full munkaidős szülők) egy hétig vakarhatnám a koszt, de a szabimat csak karácsony körül tudom kivenni. A rendtartás tényleg könnyebb, de nekem csak két kezem van, míg a gyerekeimnek összesen nyolc. Esélyeim tehát rendkívül kicsik. Őszi nagytakarítás már nem lesz, örülök, ha a hétvégén az avart összeszedjük a normál mosás+főzés+minimáltakarítás mellett. Ez azt jelenti, hogy ha jól végeztem a dolgom egész szombaton, és sikerült felporszívózni (egy-másfél óra), akkor esti film helyett még fel tudok mosni (4 szoba, lépcsőház, konyha, két fürdő, előszoba). Ez nálunk egy és egynegyed óra, de akkor kiizzadok. Szóval, összes időigény: minél nagyobb a lakás, minél zsúfoltabb és minél többen lakják, annál több időre van szükség. Ez az említett négy gyerek és 110 négyzetméter mellett heti 10-12 óra, ha valaki alapos, de nem maximalista (én már nem vagyok az). Ebben nincs benne mosás, vasalás, főzés és mosogatás. Ha azt is ideveszem, azok még ugyanennyit kitesznek. És ha kert van, még 15 százalékot hozzá lehet számolni. Úgy értem, pusztán a kert léte miatt a ház ennyivel jobban koszolódik (lakásban is laktam). A kert gondozása még heti átlag 4-6 óra – persze időszakosan több vagy kevesebb. Ez összesen tizenöt évi háziasszonyi és kétévi irodavezetői tapasztalatom konzekvenciája. Ez a heti összesen 30-32 óra a “nem dolgozás” egyébként. És még nem vásároltunk élelmiszert, ruhát, egyebet, nem varrtunk semmit.”

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük