A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Nem akarok teljesen sütisbloggá válni, de amikor tegnap megkérdeztem a Facebookon az olvasókat, minek a receptjét szeretnék, ezét a sütiét, vagy a káposztás palacsintáét, a szavazatok alapján elég egyértelmű lett a teendőm.
Elképesztő, hogy a tél közeledtével a szervezetem mennyire kívánja a vastag, kalóriadús kajákat, győzöm megfékezni. Ugyanakkor, egy-egy ilyen süti elkészítésében meg örömömet lelem… Át kéne állnom a diétásabb receptekre, mert nem szeretnék egy nap megint arra ébredni, hogy kövér vagyok.

A süti ötlete arról a bizonyos kártyacsomagról származik, amelynek nem igazán jók a referenciái, itt is csak magának a kosárnak az elkészítésében követtem a receptet, egy dolgot kivéve: nem adtam hozzá porcukrot. Gyanítom, emiatt nem lett szép színe a tésztának, de nem akartam egy durván édes krémet édes tésztába tölteni.

Hozzávalók:
18 dkg liszt
12 dkg vaj
fél kk só
(eredetileg még 6 dkg porcukor)

A töltelékhez:
15 dkg étcsoki
25 dkg cukrozott sűrített tej

kb. 8 dkg sótlan mogyoró

Eszköz: minimuffin-tepsi

A tészta hozzávalóit a két tenyerünk között összemorzsolgatjuk, amíg nagyjából egynemű nem lesz. (Nem fog összeállni, hiszen nem adtunk hozzá folyadékot.)

Kivajazzuk a minimuffin-tepsi mélyedéseit, mindegyikbe teszünk egy jó púpos teáskanálnyit a lisztes vajból, és belenyomkodjuk az ujjunkkal. 180 fokos sütőben 10 percig sütjük.

Összeolvasztjuk (mikróban) a sűrített tejet és a csokit, a mogyorót mozsárban megtörjük kissé, és száraz serpenyőben megpirítjuk. A félig sült kosarakban elosztjuk a masszát, a tetejére szórunk a mogyoróból.
Mehet vissza a sütőbe újabb 10 percre.

Amikor kihűl, kiszedegetjük a kosarakat a mélyedésekből.
Az a jó benne, hogy egy darab majdnem csak egy falat… Így egyet én is ettem belőle. Hát, annyit tudok mondani, hogy nagyon jó. De nem biztos, hogy legközelebb szórakoznék ezzel a száraz tésztával: adnék hozzá egy pár cl vizet, kinyújtanám, és úgy tenném a tepsi mélyedéseibe. Talán majd úgy is kipróbálom…

Ajánlott cikkek

16 Hozzászólás

  1. Pedig ha beleteszed a 6 dkg porcukrot, meg 1-2 tojássárgáját, akkor klasszikus linzertésztát kaptál volna (látszólag 3:2:1 liszt:zsiradék:cukor aránya), a tojás itt hiányzott akkor az eredeti recepből, az is segítene az összeállásában.

  2. Tehát cukrozott sűrített tej kell hozzá? Mármint csak az tud karamellizálódni (vagyis a tejkaramella készítésénél a barnaság nem egyszerűen a cukor karamellizálódásának köszönhető, hanem az úgynevezett Maillard-reakció játszódik le: magas hőmérsékleten a cukormolekulák és a fehérjékben található aminosavak lépnek reakcióba, aminek az eredménye a jellegzetes karamellás szín és íz). Csak tippelem, hogy a mikrós olvasztás-melegítés nem elég ehhez hőfokban.

  3. Nagyon jól néz ki ez a süti is :)Tényleg komoly önuralom kell ahhoz, hogy az ember csak egyet egyen belőle. Egyébként én is szörnyen kívánom az édeset, a zsírosat, és főleg mindent, ami szénhidrát, de a terhességi cukorbetegségem miatt ez sajnos nem megy… Sütni és dekorálni viszont jó dolog, feltéve, ha gyorsan elkerül a szemem elől a végeredmény 🙂

  4. Negyedik mondat: pedig Te Kövér vagy 🙂 … pontosabban Kövérné ;)(Nem regisztrált, de állandó olvasód vagyok – ja és szavazós is -, és ezt nem bírtam kihagyni :D)Üdvözlettel, Dóri

  5. Thx for your post, I really enjoy your blog. Long time lurker, first time commenter, you know the drill. I tried to share this one time before, I don’t think it posted correctly…hopefully it will this time!

  6. Nagyon jól hangzik. Mondjuk amiben benne van a csoki, az már nem lehet rossz nálam. Tegnap voltam is bespájzolni egy kis csokitartalékot a hétvégére és fizetésnél szóltak, hogy van egy kis játék, meg fix utalvány nyeremény. Gondoltam szólok, ha vásárolni mentek, erre figyeljetek, megéri: http://fon.gs/nyerocsoki

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük