A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Amikor javasoltam a kávézóban, amelynek cukrásza vagyok, hogy próbáljuk ki a paleo süteményeket, hogy is mondjam, enyhe cinizmussal találtam szemben magam. Mert, érvelt a tulaj, aki sütit eszik, nem azért vesz azt, mert fogyókúrázik. De – vitatkoztam én – magamról tudom, ha egy kávézós helyen diétás sütit találok, biztosan kipróbálom. Mert nem akarok hízni, de néha igenis kell egy kis édesség. Ráadásul, vannak, akik a megszokott sütemények öszetevőinek valamelyikére allergiásak, vagy a tejre, vagy a lisztre, vagy cukrot nem ehetnek – szóval, mondtam, szerintem lenne rá kereslet.

Megpróbáltuk.

Igazam lett.

Kezdtük az almás-mákossal, aztán jött a meggyes-csokis, majd az epres kókusztorta, és most a legújabb ez a narancsos-diós csoki. Elfogult vagyok, mint általában minden szülő a saját gyerekével, mert minden szempontból szépnek és jónak látom, persze, tudom, lehetne még tökéletesíteni, de szeretem, mert az enyém.

paleo narancsos-diós csokitorta

Hozzávalók a tésztához:

4 tojás

10 dkg nyírfacukor

25 dkg finomra őrölt dió

3 dkg cukrozatlan kakaópor

fél kk szódabikarbóna

 

A krémhez:

5 tojás

2,5 dl frissen facsart narancslé*

10 dkg nyírfacukor

1 csomag Zselatin fix

7 dkg kókuszzsír

 

A tetejére:

hámozott narancsszeletek

aprított dió száraz serpenyőben megpirítva

1. Elkészítjük a tésztát: először is a sütőt előmelegítjük 180 fokosra. A tojást gépi habverővel habosra keverjük a nyírfacukorral, hozzáadjuk a darált diót, a kakaóport és a szódabikarbónát. Kétféle eljárás közül választhatunk: vagy egyben sütjük meg a tésztát egy 26 centis, sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában, 180 fokon 25 perc alatt – nem kell annyit maszatolni, viszont előfordulhat, hogy megkínlódunk majd a kettévágással. Mert a másik módszer az, amit én választottam: két tortagyűrű segítségével  két sütőpapíros tepsin sütöttem két egyforma, 26 centi átmérőjű lapot, légkeverésen, 170 fokon 10 perc alatt.

2. A krémhez vízfürdőt készítünk: egy akkora lábast választunk, amelyikbe úgy belefér egy fém vagy üveg edény, hogy ha kis vizet öntünk a lábasba, nem fogja elérni a belehelyezett edény alját. Ez fontos. Tehát, a lábasba öntünk egy-két ujjnyi vizet, és meggyújtjuk alatta a lángot, hogy felforrjon.

3. A fém vagy üveg edénybe beleütjük a tojásokat,  hozzáadjuk a cukrot, a narancslét, elkeverjük, és a forró víz fölé helyezzük így, edényestől. Alulról a gőz melegíti az edényünk alját, és ez garantálja, hogy nem melegszik száz fok fölé, ennélfogva a tojás nem fog rondán összeugrani, megikrásodni. Habverővel folyamatosan keverjük addig, amíg be nem sűrűsödik.  Akkor levesszük az edényt a gőzről, és belekeverjük a kókuszzsírt, majd később hozzáadjuk a Zselatin fixet is, nekem anélkül túl folyós maradt a krém.

4. Ha minden kihűlt – de a krémünk még krém, nem szilárd! -, jöhet az összeállítás: alsó lap, rá a krém fele, másik lap, krém másik fele, aztán a díszítés a narancsszeletekkel és a pirított dióval.

Ugye, hogy jól hangzik?

 

*Ha olyan mázlisták vagyunk, hogy kezeletlen héjú narancshoz jutunk, reszeljük bele a krémbe a héjat is.

Ajánlott cikkek

9 Hozzászólás

  1. Hol van pontosan ez a kávézó? A hétvégén Keszthelyen leszünk és jó lenne valami finomságot enni 🙂 Éttermet is tudsz ajánlani esetleg? Köszönöm szépen!!!!

  2. Edit, Bercsényi u. 65, Spar udvar. Étterem…hát, nehéz kérdés. Ha el tudtok menni kicsit menni messzebb, akkor Gyöngyösi betyárcsárda, kint Cserszegtomajon, illetve a Sümegi úton. Vagy, Hévízen a La Montanara Pizzéria, illetve Keszthelyen még a legkorrektebb a LaKoma étterem. A Balaton parton, az úgynevezett pavilonsoron a Kishali sörözőben szoktunk babgulyást, halászlét enni, sőt, a pizzájuk is nagyon finom. Állítólag nagyon jó a Halászcsárda, de azt én még nem próbáltam mostanában, amikor meg próbáltam, nem volt olyan jó. De általában tele van, úgyhogy nem lehet annyira rossz.
    Estére a John’s Pubot ajánlom, a legjobb hely, a kedvencünk.

  3. Nagyon szépen köszönöm! Majd megírom melyik lett a befutó 🙂 A kávézóba biztos megyünk enni egy finom tortát, lesz holnap is paleo finomság?

  4. Nagyon jók a receptek és az ajándékötletek! Még sósakat is lehetne, kis dobozban v. zacsiban pl.:
    (más magvakkal is)
    Olívaolajban pörkölt sós mandula chilivel

    25 dkg mandula
    1 ek olívaolaj
    2 csipet himalája só
    chilipehely ízlés szerint

    1 percre forró vízbe dobjuk a mandulát, leszűrjük, megpucoljuk.
    1 ek olajban megpirítjuk. Amikor elkészült, még a forró mandulához keverjük a sót és a chilipelyhet. Ízlés szerint össze lehet törni a chilipelyhet, így egyenletesebben ragad a mandulákra. Melegen tálaljuk.
    Ill. nagyon finom még a Paleo nutella.. jó ajándék, mint a citromrkém.
    Üdv!

  5. Elkészítettem és nagyon finom volt. Egy gondom van vele: a Zselatin fix nekem elrontotta a krém ízét. Mielőtt bele tettem, sokkal finomabb volt. Lehetne vhogy másképp javítani a krém állagán? Vagy több cukor kell?
    A másik kérdésem: ha vmiben a cukrot mézre akarom cserélni, akkor milyen arányokkal számoljak?
    Előre is köszönöm!

      1. Mézre nem tudok pontos arányt mondani, nem szoktam vele sütni. Állítólag nem egészséges, 40 fok felett káros anyagok keletkeznek benne.

  6. Szia!

    Csak pár hónapja akadtam a blogra, aztán ezt a tortát készítettem el a nagymamámnak, akinél frissen diagnosztizáltak cukorbetegséget.

    Annyira örült, hogy azt nem is tudom átadni írásban. Azt hitte, már sosem ehet édességet :)Mindenkinek dícséri a tortát.

    Köszönöm a receptet!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük