Egy kis retró kellene? Hát itt van ez.
Elnevezését illetően megosztotta ismerősemet, mert voltak, akik ezen a néven habos tetejű, klasszikus lakodalmi süteményt tartottak nyilván, de én így bukkantam rá. Az íze megtévesztésig hasonlít a Sport szeletéhez, mármint a csokihoz, amelyet torta formájában már elkészítettem egyszer, Zsófi hatodik szülinapjára. Ez hasonló, de azért kicsit több munka van vele – ugyanakkor mégsem annyi, mint amennyinek elsőre tűnik. Hamar el lehet vele készülni, az más kérdés, hogy egy napot türelmesen ki kell várni, amíg igazán jó lesz.
A hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
15 dkg cukor
2 tojás sárgája
1 cs. sütőpor
2-3 evőkanál tejföl
Összekeverjük egy nagyobb tálban a lisztet, a cukrot és a sütőport, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, és annyi tejfölt, hogy könnyen nyújtható omlós tésztát kapjunk. A tésztát három részre osztjuk, és 180°C-os sütőben, tepsi hátán 3 lapot sütünk belőle kb 10-12 perc alatt. Ne barnuljon meg nagyon!
A töltelék:
1 lap összetörve
25 dkg háztartási keksz durvára törve
2 evőkanál (cukrozatlan) kakaópor
10 dkg porcukor
20 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál rum
4 evőkanál baracklekvár
annyi kávé, amennyivel összeáll a massza, de ne legyen folyós
Az egyik lapot visszatesszük a tepsibe, elosztjuk rajta a tölteléket, majd a másik lappal beborítjuk. Letakarjuk, deszkát teszünk rá, amit mindenféle nehezékkel megpakolunk (liszt, cukor, Nagy értelmező kéziszótár, Angol-magyar nagyszótár, ilyenek), és egy napot állni hagyjuk.
A tetejére:
1 tábla ét és 1 tábla tejcsoki
3 ek olaj
A csokikat az olajjal egy tálban felolvasztjuk, és bevonjuk vele a sütit. Miután megdermedt, szeleteljük.
Mivel nekem a kávézóba, amelynek cukrásza vagyok, ezt torta formájában kellett elkészítenem, bevonás előtt tortagyűrűvel egyszerűn kiszúrtam a tésztából egy 27 centi átmérőjű tortát. Igaz, így keletkezett némi “hulladék”, de ezért a világon senki nem reklamált…