Nem mondom, hogy cukrászkarrierem csúcsa – mert hát nem lehet tudni, mit hoz a jövő -, de mindenképpen jelentős állomásnak értékelem, hogy egyéb V.I.P. -k mellett az izraeli nagykövetnek sütöttem ma pogácsát. A kérés az volt, hogy teljes kiőrlésű lisztből készüljön, én a tönkölylisztet választottam, ezzel a legjobb sütni a teljes kiőrlésűek közül, legalábbis eddigi ismereteim alapján. Amúgy a jól bevált túrós pogácsa receptjét követtem, az extra a forma, illetve a szórás: a pogácsára sajtot, a a rudakra fekete hagymamagot, a háromszögekre mozsárban megtört sós pisztáciát szórtam.
A recept banálisan egyszerű:
50 dkg lisztet elmorzsolunk 50 dkg vajjal, belegyúrúnk 50 dkg túrót és 1,5 evőkanál sót. Pár órára hűtőbe tesszük, majd nyújtjuk (mondjuk fél centi vastagra), megkenjük a tetejét pici sóval felvert tojással, megszórjuk az adott feltéttel, és tetszőleges formára szaggatjuk.
Nekem három tepsibe fért bele, légkeverésen 200 fokon 25 perc alatt sült meg (a rudak hamarabb).