Az elmúlt héten egy több mint ezer fiatalt megmozgató ifjúsági rendezvény vendégelőadói számára én vittem a süteményt; hétfőtől vasárnapig felvonultattam repertoárom legjobbjait, készítettem egészen különleges tortákat is, és csak utólag kaptam észbe, hogy például a marcipános diótortát le kellett volna fotóznom, mert ki tudja, mikor állok neki újra. Na de azt akarom elmesélni, hogy a végén, az utolsó napra nem volt ötletem; ott álltam a boltban, hogy bevásároljak a sütikhez, és gondolkodtam, mi legyen a záróakkord. Mivel tudnék a magam részéről méltó befejezést adni ennek a klassz sorozatnak? Aztán, ahogy ott gondolkodtam, becsuktam a szemem, és akkor teljesen tisztán láttam a megoldást: legyen csokikrémes pite.
Egyszerű, gyors, és csokoládé-rajongók számára kötelező elem. Azt hittem, fent van már a recept a blogon, de nem találtam sehol. Úgyhogy íme:
Hozzávalók a fenti, 29 cm átmérőjű piteformához:
25 dkg Győri Édes Zabfalatok (a hengeres csomagolású)
8 dkg vaj
A krém:
20 dkg étcsoki
2 dl tejszín
2 tojás
A tetejére
3 dl tejszín
másfél csomag habfixáló
2 ek porcukor
csokiforgács (vagy reszelt étcsoki)
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokosra.
2. A kekszet ledaráljuk, vagy aprítógépben morzsásra aprítjuk, és összedolgozzuk a vajjal. A piteformába nyomkodjuk egyenletesen, úgy, hogy az oldalára is jusson körbe. 10 percig elősütjük.
3. Eközben egy közepes üveg vagy műanyag tálba tördeljük a csokit, ráöntjük a tejszínt, és mikróba tesszük egy percre. A lényeg, hogy a tejszín legyen forró, ha ehhez kell még fél perc, hát adjunk neki, de vigyázat, mert aztán meg könnyen kifut. Tehát, ha forró lett a tejszín, két percig hagyjuk békén az edényt, ennyi idő alatt felolvad a csoki; ekkor keverjük el egy habverővel, és dolgozzuk el benne egyesével a tojásokat. Sűrű, fényes csokis masszát kapunk. Öntsük az elősütött kekszalapra, és süssük még 10 percig. Akkor jó, ha a közepe még nem teljesen szilárd, hanem, ha megmozgatjuk a piteformát, remeg. Ekkor vegyük ki, és hagyjuk teljesen kihűlni (kb. 2 óra).
4.Verjük fel a tejszínt a habfixálóval (nekem egy csomag 2,5 dl tejszínhez elég, ezért kell belőle több, mint egy) és a porcukorral, majd oszlassuk el a sütink tetején. Díszítsük csokiforgáccsal.
Tehát ennyi az egész, láthatjátok, nem egy nagy művészet. Leadtam a pitét a szokásos helyen, majd este csörgött a telefonom: azért hívtak, mert akkora sikere volt a sütinek, mint még egyiknek sem, és szeretnék elkérni a receptet, amennyiben nem titkos.
Úgy tűnik, a legjobbat a végére tartogattam. Őszintén, nem gondoltam volna.
A kekszet hogy tudnám helyettesíteni? Én allergia miatt nem használhatok bolti kekszeket. Köszi!
Darált mandulával, pl. 20 dkg darált mandula, 5 dkg kókuszreszelék, 1 ek kókuszzsír (vaj), és 2-3 ek víz. Ezt nyomkodd a piteformába, és süsd 10 percig.
Ma elkeszitettem ezt a sutit es isteni finom lett! Bamulatos hogy a tomeny csokiskrem mennyire jo egyensulyban van a kekszes alappal es enyhen cukrozott tejszinhabbal! Nagyon szepen koszonom a receptet, biztos elkeszitem legkozelebb is! 🙂
Ma elkeszitettem ezt a sutit es isteni finom lett! Nagyon jo egyensulyban van a tomeny csokis krem a kekszes alapwpal es enyhen cukrozott tejszinhabbal! Nagyon koszonom a receptet, azt hiszem, visszatero vendeg lesz nalunk ! 🙂
Kedves Móni!
Szívből gratulálok a receptedhez! Nem csak azért, mert csodafinom, hanem azért is, mert idő- és energiahiányban szenvedő kisgyermekes anyaként pont testhezállónak éreztem az elkészítését férjem születésnapjára: este (miután a gyerekek elaludtak), volt még időm és erőm az alsó két réteg megalkotására. Reggel repült a hűtőbe. Az ünnep estéjén a tejszínhabot 5 perc alatt felvertem és rátettem és hatalmas sikert arattam vele. Biztosan nem utoljára volt az asztalunkon, köszönet érte!
😀
Ez a kedvenc sütis receptem, szinte nulla energiabefektetést igényel, mégis fantasztikus a végeredmény.