Találtam a Facebook-on egy török oldalt, a neve AylizCe ÖRGÜ, ahonnan rengeteg jó ötletet „lopok”. Persze, ő is úgy szedi össze innen-onnan, például ennek a kalácsvirágnak a képét is, miután alaposabban rákerestem, egy spanyol blogon leltem meg. Ott édesburgonyával volt töltve, én sütőtökkel próbálkoztam.
Kis gyakorlatot igényel az elkészítése, de a harmadik kalács formázásánál már úgy érezzük, értjük a lényeget.
Három fő lépésből áll az elkészítés:
1. A sütőtök megsütése
2. A kelt tészta összeállítása, kelesztése
3. Formázás, sütés
Ebből az első lépést mindjárt át is ugrom, mert a tök sütését megírtam itt.
A kelt tészta összeállításáról is rengetegszer értekeztem, de azt azért leírom újra, ne kelljen ide-oda kattintgatni.
Hozzávalók:
40 dkg sima liszt
20 dkg rétesliszt
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
8 dkg vaj
1 tojás
2 ek cukor
A töltelékhez:
20 dkg sült sütőtök
10 dkg darált dió
20-30 dkg darált keksz (annyi, hogy kemény, formázható massza legyen a végeredmény)
A tetejére:
1 tojás pici sóval felverve
egész mákszemek
A liszteket mély tálba öntjük (nekem van egy hatalmas kelesztőtálam, mindenféle kelt tésztát abban készítek), közepében mélyedést képezünk, beleöntjük a langyos tejet, a cukrot feloldjuk benne, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Amikor az élesztő felhabosodik, beleütjük a tojást, a nagyon lágy vajat, és az egészet jól összegyúrjuk. Ruganyos tésztát kell kapnunk, nem ragacsos lágyat, nem is túl keményet. Kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük. Ha ez megvan, átgyúrjuk a tésztát, és szétszedjük kb. 15 dekás gombócokra. Nekem ez a hét darab lett.
Húsz percet pihentetjük a gombócokat, közben elkészítjük a tölteléket. A kihűlt sütőtököt összekeverjük darált dióval és annyi darált keksszel, hogy jól formázható, nem lágy masszát kapjunk.
Fogunk egy gombócot, kinyújtjuk kb. 15 cm átmérőjűre, majd ráteszünk egy 6-8 dekányi töltelék-gombócot.
„Becsomagoljuk a gombócot a tésztába, igyekszünk minél szebben eldolgozni az összeillesztéseket. Megtöltjük az összes tésztát ugyanígy.
Kinyújtjuk az első gombócot, de nem túl vékonyra: kb. 1,5 cm vastagságú legyen.
Először négy metszést ejtünk a töltött tésztán: Ha óralapnak vesszük, akkor a 3-as, a 6-os, a 9-es és a 12-es helyén a képen látható hosszúságban teljesen átvágjuk a tésztát, majd a másik négy helyen úgy, hogy az alsó tésztalapot nem vágjuk át teljesen, csak felül pár milliméternyi részen. Ezt érezni kell…
Itt jön a válasz a kérdésre, hogy miért nem vágtuk át az alsó tésztalapot teljesen: mert így maradnak egyben a szívek! A képen látható módon kifordítjuk tehát a „szirmokat”, majd egy kicsit lelapítjuk.
Tepsire rakjuk a virágokat, megkenjük felvert tojással, megszórjuk egész mákszemekkel, esetleg vágott mandulával, vagy ha sós tölteléket találtunk ki (pl: keményre főzött besamel+reszelt sajt), akkor szezámmaggal. Kb. 15 percet langyos helyen kelesztjük még, közben előmelegítjük a sütőt 180 fokosra.15 perc alatt sülnek szép pirosra a kalácsok.
A család női ágának nagyon ízlett. A fiúk kijelentették, hogy nem szeretik a sütőtököt, és a továbbiakban így is álltak hozzá.
szuper, mostmár mindképp kipróbálom (én az édesburgonyás verzióval találkoztam korábban, de a megvalósulásig nem jutottam el, pedig a formája nagyon vonzó!!!!!!) és mivel a sütőtököt imádom, és pont a hűtőben pihen vagy 40 dkg sült püré további felhasználásra… szóval köszönöm!!!!!!!!!!és Téged ismerve, tuti nem fogok csalódni, eddig minden, amit Tőled próbáltam sikert aratott a család körében! :-)köszönöm!
Húú, ezt holnap megsütöm mákos és diós töltelékkel, férjemnek meg sós verzióban, mondjuk juhtúrós kencével, mmmmmmmmmm. Köszi az ötletet!
De szuper! 🙂 És nagyon finom lehet a tökös-diós töltelékkel! 🙂
A tölteléknek mindenképp formázhatónak kell lennie, ha lágy, nem fogsz boldogulni vele!! Tapasztalatból mondom!
Jól néz ki és biztos nagyon finom is, csak kár, hogy pont a formázást nem lehet jól kivenni.
Szerintem elég logikus… De akinek nem, meg tudja nézni az eredeti linket!
Tényleg megsütöttem, az intelmedet figyelembe véve, nagyon sűrű, massza szerű birs lekvárral töltöttem, nem lett olyan szép mint a tied, de finom és a gyerekeknek nagyon tetszett. A formázást értettem a leírásod meg a képek alapján.Mégegyszer köszi!