– Túl szép – mondta fanyalogva a kávézó tulaja, amikor először meglátta. – Minek tetted rá azokat a diókat?
– Hát valamit csak kellett rá tennem…
– Na mindegy, majd valahogy szétdöntöm.
Ugyanis azt mondja, hogy az az igazi süti, az igazán gusztusos, ami kicsit szétdől. Ami nem lézerrel van elvágva,hanem esetenként kissé csálé. Igaza is van, egyébként, de a diótorta esetében nem tudtam ennél háziasabbat. A marcipán bevonat úgyis mindent eltakar.
Először két hete készítettem, szülinapi tortaként kérték tőlem, most pedig megismételtem; nem annyira bonyolult, mint amilyennek első ránézésre tűnik, bátran álljatok neki, ugyanis eddig minden vélemény egyöntetűen az volt, hogy még ha szép is, de NAGYON finom!
A diót darálás előtt érdemes száraz serpenyőben megpirítani, sokkal jobb lesz.
Hozzávalók a tésztához:
7 tojás
15 dkg cukor
10 dkg darált dió
2 ek liszt
2 ek zsemlemorzsa
A krémhez:
20 dkg cukor
1 dl tej
10 dkg darált dió
1 ek liszt
15 dkg vaj
0,3 dl rum
A borításhoz:
50 dkg marcipán
A marcipán alá:
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
1. Készítsük el a tésztát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra, majd üssük egy nagyobb tálba a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot, és gépi habverővel keverjük magas fokozaton legalább 4 percig, hogy jó sok levegő jusson bele. Keverjük össze a diót a liszttel és a zsemlemorzsával, és adjuk a cukros tojáshoz. Öntsük a masszát sütőpapírral bélelt 26 centis kapcsos tortaformába, és süssük a tésztát kb. 30 percig. Ha megsült, vegyük ki a formából és rácson hagyjuk kihűlni.
2. Amíg sül a tészta, főzzük meg a krémet. Egy kis edénybe öntsük a cukrot és a tejet, főzzük fel, majd keverjük bele a liszttel elvegyített darált diót és a rumot. Zárjuk el a hőt az edény alatt, majd keverjük bele a vajat. Hagyjuk hűlni, és amikor kihűlt, habverővel jól keverjük át, habosítsuk fel.
3. Amikor minden kihűlt, vágjuk háromba a tésztát, töltsük meg a krémmel. Hagyjunk valamennyit a díszítéshez. Keverjük össze a marcipán alá kerülő “szigetelő vajkrémet”, azaz a porcukrot és a vajat. Vékonyan vonjuk be vele kívülről a tortát, és tegyük hűtőbe dermedni.
4. Marad a marcipán bevonás: ahhoz, hogy szép legyen a tortánk, jóval több marcipánra van szükségünk, mint amennyi ténylegesen a tortán marad. Ez van. Hintsük meg a gyúrólapot porcukorral, nyújtsuk ki a marcipánt, majd a sodrófára feltekert “tésztát” szépen engedjük rá a tortára. Igazítsuk el, vágjuk le a felesleges darabokat, formázhatunk belőle díszítést, vagy eltehetjük máskorra.
5. Díszítsük a tortát ízlés szerint;a maradék diós krémbe keverjünk kakaóport, majd adagoljuk a szeletekre, és ragasszunk bele száraz serpenyőben pirított fél gerezd diókat.
Egyébként nem döntötte szét. Így maradt, ahogy volt.
Szia! kétéveseknek babazsúrra készíteném ezt a tortát, épp álltam neki mikor olvasom, a krémbe 1 evőkanál liszt.. ez akkor így majdnem nyersen kerül a tortába, ez maradhat így, vagy érdemesebb helyettesíteni valamivel? Pudingpor? a másik a rum, helyette mit tehetnék bele? rumaroma is olyan “mű”nek hangzik.. Kicsik, de szeretik a diót.. mindenképp ilyen tortát szeretnék. Kicsit tudok várni, hátha még időben jön a válasz .. addig elmegyünk tojásért .. 🙂 előre is köszönettel: B.B.
Szia! Nem marad nyers a liszt, mivel a forró tejben megfő, ez fogja besűríteni. (Ha nyers maradna, én sem így készítettem volna.) Én a rumaroma helyett a sütőlikőrt ajánlom, ha már rum nem lehet, de tkp. ha kihagyod, akkor sem történik tragédia.
köszönöm szépen! akkor megnyugodtam 🙂 a másik, ha kihagynám a rumot, akkor a folyadékot, amit jelentene azért csak pótolnom kell, gondolom.. az legyen tej akkor?
Meglátod az állagából, hogy szükséges-e, hiszen valójában csupán 3 cent rumról van szó, tehát nem jelentős folyadékmennyiség.
Köszönöm!! Most sül.. nem tudom lehet/szabad-e -hogyan kell, itt a hozzászólásba képet csatolni, ha elkészül szívesen megmutatnám. 🙂
Örülnék neki! Ha nem megy itt, légyszi küldd el e-mailben, itt van a jobb oldali sávban lent, hogy “Üzenj a bloggernek”, az az e-mail címemre jön.:)
Szia 🙂
Hàt… biztos èn rontottam el valamit de: a tèszta nagyon lapos maradt pedig 6 percig habverőztem, a vègeredmèny egy elèg fura àllagù de nagy nehezen kettè vàghatò süti lett. Igaz nem jèghidegre hűlt csupàn majdnem szobahőmèrsèkletűre. Lehet kicsit mèg sütni kellett volna, de a fogpiszkàlò teszten àtment. Nem kellhet bele valami tèrfogatnövelő…? Mert nagyon lapos lett. 2: a krèm folyik ezerrel. Most a hűtőben van, mert elmèletileg a vajnak ès a cukornak is kellene dermednie mèg. Remèlem mert nagyon folyik szobahőmèrsekleten. Kàr amùgy, mert az ìze valami fennsèges. Ùgyhogy most hűtöm aztàn lesz egy valszeg nagyon laposka sütim. Remèlem a krèm megdermed, mert ìgy csak a jò felèt tudtam a lapra ràkenni…
Utò komment: a krèm a hűtőben szèpen megdermedt. Ùgyhogy màr csak a lapossàggal van problèmàm. Nemtom legközelebb ha tennèk bele egy kis sütőport, az segìtene-e… (?)
Elkèszült. Nem sütöm többet. A krèm szobahőmèrsèkleten egy merő ragacs, folyik ki a lap alòl. Az ìze finom, de a rengeteg vaj meg marcipàntòl olyan brutàl èdes, hogy egy szeletet megenni kihìvàs. A tèszta pedig olyan àllagù, mint a radìrgumi. Nem àllìtom, hogy nem èn szùrtam el valamit, de szerintem ez a recept akkor sem jò. Ès ha arra gondolok hogy a diò meg a marcipàn nem èpp a legolcsòbb alapanyagok közè tartozik, hàth….
Kedves Éva, sajnálom, hogy nem sikerült, én ezt a receptet többször elkészítettem, a barátnőm is, és működik, ezt állítom. Azon gondolkodom, hogyan folyhat az a krém, hiszen mindössze 1 dl tej van benne, amit majdhogynem önmagában fel is szívna a darált dió, de még fel is van főzve, és besűrítve 1 ek liszttel, plusz a vaj… Hát, nem tudom, nem értem. Nem néztél el valami mértékegységet? Rengeteg vaj? 15 deka a krémbe, 15 a marcipán alá, az nem is rengeteg. Nagyon sajnálom, hogy csalódás lett a torta, de a receptben biztos vagyok.
Kedves Móni,
a hèten megsütöm a tortát a lányom szülinapi bulijára. Tehát biztosra megyek, tökèletesre kell sikerednie. Vastagabbra szeretnèm kèszìteni, arra gondoltam, hogy 10 tojásbòl sütném a lapokat, egyenkènt. Gondolom a krèmet is arányosan növeljem. Előre is köszönöm a segìtsèged, vèlemènyed!