A jó hír az, hogy kezdődik a szilvaszezon.
A rossz meg az, hogy lassan lejár, ha még nem járt le kedvenc gyümölcseim ideje.
Az, hogy holnap már augusztus van, kinek jó, kinek rossz; persze, búslakodni hülyeség rajta, hisz az idő közben is vánszorog tovább, aztán csak elmúlik a nyár. Maholnap karácsony.
Még előtte, most, szilvaszezonban süssétek meg ezt a sütit, hívjatok vendégeket, és söpörjétek be az elismerő hümmögéseket. Én tegnap este végeztem a sütéssel, gondoltam, reggel majd szépen lefotózom a pitét, ám meglepetésemre, mire hazaértem reggel 9-kor a boltból, mindössze két szeletet találtam a piteformában.
Kettőt.
Hát ezek szerepelnek itt.
29 centis piteformában sütöttem, de érdemesebb dupla adagot készíteni, mert nagyon gyorsan elfogy. A dupla adag alatt a nagy tepsit értem, és akkor persze nem szeleteket kapunk, hanem kockákat.
Hozzávalók 29 centis piteformához (nagy tepsihez duplázzuk a mennyiségeket):
25 dkg liszt
1,2 dl tej
1 dkg élesztő
1 tojás
5 dkg olvasztott vaj
1 ek cukor
fél kk só
Töltelék:
40-50 dkg szilva
5 dkg marcipán
1 dl tejszín
1 tojás
1 kk fahéj
5 dkg szeletelt mandula
cukor a szóráshoz
1. Szórjuk tálba a lisztet, a közepében alakítsunk ki mélyedést, és öntsük bele a langyosított tejet. Morzsoljuk bele az élesztőt, tegyünk rá egy evőkanál cukrot, és várjuk meg, hogy az élesztő felhabosodik. Ekkor adjuk hozzá a tészta többi alkotórészét, és gyúrjuk össze.
2. Tíz perc pihentetés után nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, helyezzük a formába, a széleit is rendezzük el.
3. Pihentessük a tésztát, közben melegítsük elő a sütőt 180 fokosra. Mossuk meg, magozzuk ki és vegyük ketté a szilvákat. Rendezzük el jó sűrűn a tésztán a gyümölcsöt.
4. Reszeljük a marcipánt a szilvára, majd tegyük a formát sütőbe. 20 percig süssük 180 fokon.
5. Keverjük össze a tejszínt a tojással és a fahéjjal. Vegyük ki a formát a sütőből, szórjuk meg a szilvákat egy kis cukorral, ha még nem voltak túl édesek, és öntsük rá a tejszínes keveréket. Szórjuk meg reszelt mandulával is, és tegyük vissza a sütőbe újabb húsz percre.
Hagyjuk kihűlni, úgy lesz a legjobb.
Elkészítettük a pitét. Illetve folyamatban van. Viszont a 25 dkg liszt a 2,5 dl tejjel egy híg tésztát eredményezett és nem pedig gyúrható állagút. Kb 40 dkg-ra ki kellett egészítenünk, hogy gyúrható legyen. Lehet, hogy elírtad? Köszi.
Ó, köszönöm az észrevételt… igen, az még az 50 dkg liszthez volt, de valahogy kimaradt a felezésből…! Elnézést, és köszönöm!