A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

A Facebookon már sokan jeleztétek, hogy velem tartatok, hát vágjunk bele! Mivel jól dolgozni csak jó eszközökkel lehet; ezért ajánlom, hogy még ha áldozattal is jár, de próbáljatok nagyon jó minőségű takarító eszközöket venni, mert hosszútávon megtérül az áruk, és sok időt megtakaríthatunk a segítségükkel.

Amire szükségünk lesz:

1. Mikroszálas törlőkendők Legyen belőlük bőven. Megkönnyítik a takarítást, sok esetben tisztítószert sem kell használnunk, és ha koszosak lesznek, mosógépben moshatóak.  Ötösével lehet venni a Kik-ben például, párszáz forintért. Van durvább és finomabb, vegyünk mindkettőből.

2. Szivacs Nem arra a kicsi mosogatószivacsra gondolok, hanem egy jó nagyra, amivel nagy felületet át tudunk törölni.

3. Fémtisztító Én az Amway márkájút szeretem, nem karcol, és mindent letisztít. Nem olcsó, ha jól emlékszem, 3000 forint körül volt egy doboz, amiben négy darab van, de hosszú élettartamú, és TÉNYLEG mindent leszed az edényekről, padlóról, csempéről, akárhonnan.

4. Papírtörlő Ha például a sütőt pucolom a fémtisztítóval, a legjobb papírtörlővel letörölni belül, mert a szivacsból ki sem jön rendesen az a szutyok. Sokszor praktikusabb az eldobható papírtörlő, mint egy mikroszálas kendő.

5. Ablaklehúzó Nem tudom, ez-e a pontos neve, de arra a nyeles műanyag tárgyra gondolok, amelynek az egyik oldalán gumicsík fut végig.

6. Felmosó Javaslom, hogy ne sajnáljátok a pénzt, és vegyetek egy profi, téglalap alakú, széles fejű felmosót olyan hozzávaló vödörrel, hogy ne kelljen hajolgatni. Éppen most csaptam le egy Leifheit márkájúra (autóban ez a Mercedes) a Vaterán, 5000 forintért, tehát kis (nagy) szerencsével ki lehet fogni profit nem horror áron. Ha nem, és nem megy egyben, akkor gyűjteni kell rá… előbb-utóbb összejön.

7. Porszívó Hát, gondolom ez mindenkinek van, jobb-rosszabb… Az elmúlt hónapokban alkalmam volt egy vizes porszívó kipróbálására, hát, ilyet csak az vegyen, aki nagyon kis pöpec, és nem felejti el minden porszívózás után kiüríteni a tartályt. Ráadásul a szívóereje nem olyan, mint a hagyományos porzsákos porszívóké. Épp most vettünk egy sima, mezei kis porszívót, teljesen megfelel.

8. Tisztítószerek Ne tartsatok túl sokfélét, ne dőljetek be a reklámoknak. Én általános tisztítószerként egy szórófejes flakonba tett ecet és víz fele-fele arányú keverékét használom. Nem kell félni az ecetszagtól, elillan; esetleg 2-3 csepp illóolajat lehet adni hozzá, és jó illat marad utána. Ha szeretnétek természetes szerekkel tisztítani, itt például sok ötletet találhattok. A lényeg, hogy legyen egy üveg savas tisztítószer, ami oldja a vízkövet, tehát fürdőbe, szaniterekre, konyhába jól használható, és legyen egy általános (mint pl, az Amway-től az LOC). Továbbá: – szemeteszsákok (selejtezéshez) – dobozok (vagy zsákok) az elajándékozandó holmiknak – rendszerezéshez bizonyára kelleni fognak kis rekeszek, dobozok, dobozkák…   Az alábbi lapot az elkövetkező 20 nap minden napjára aktualizálom, és megadom benne azt, ami a program “közös része”, a többit nyilván mindenki a saját napirendje, igénye szerint alakítja.

blog4A rendszerező letöltéséhez kattints ide!

A feladat ezzel annyi, hogy le kell ülni, és összeírni a holnapi feladatokat: a tennivalók listáját érdemes úgy kialakítani, hogy a “nemszeretem” dolgokat vesszük előre; ha azokat kipipálhatjuk (erre szolgál a kis négyzet a sor elején), máris elégedettebbek leszünk.

Az ebéd-vacsora részt illetően, értelemszerűen, ha senki nem ebédel otthon, nyilván nem kell ebédet főzni, viszont valószínűleg akkor meleg vacsora kerül az asztalra. Gondold végig, mit főzöl holnap, és annak megfelelően írd össze a vásárolnivalók listáját. Nálunk pl. holnap karfiol krémleves lesz, meg mustáros csirkemell-szeletek párolt zöldséggel, illetve majonézes kukoricasalátával. Vacsorára pedig tortilla.

Takarítás: a konyhát vesszük előre, mert általában mindenkinél ez az otthon szíve, itt ül le az egész család, sőt, sokszor a vendégek is. Vagy ha nem, hát odalátnak. Akárhogy is, jó érzés, ha rendben van. Nem az a feladat, hogy az összes szekrényt pakold ki, tisztítsd meg és katonás rendben helyezd vissza a cuccokat, hanem a következők:

– mosogatás (akár géppel, akár kézzel)

– mosogató kitisztítása

– munkalap letörlése – innen tegyünk el minden felesleges tárgyat, ami akadályoz a munkában, illetve minden szemetet (rothadó fél citrom, hasonlók) dobjunk ki!

– szekrényajtók letörlése

– a szekrények tetejét is töröljük le

– a tűzhelyt töröljük le (ha ráégett valami, hát súroljuk…), a sütőt csak kívülről, egy másik nap feladata lesz a teljes sikálás

– a mikrót töröljük át, belül is

– mikroszálas törlőkendővel, kis ecetes vízzel tisztítsuk le a csempét

– ugyanezzel a világítótesteket is töröljük át.

Ez nagyjából fél óra – persze attól függően, milyen állapotok uralkodnak. A feladatokba bevonhatjuk a családot, kisebb-nagyobb gyerekek a felsorolt feladatok zömét el tudják végezni. A lényeg az, ha a gyerekekkel dolgozunk, ne szidjuk le őket, ha nem tökéletes a munkájuk, inkább dicsérjük, és mutassuk meg, hogy nézd csak, ha ezt még így csinálod, ennél is jobb lesz.

A zűrzavar felszámolása, na, ezt szeretni fogjuk, érzem! Elsőként a mosogató alatti szekrényt vegyük célba, ez az a hely, ahol észrevétlenül meghúzódnak sosem használt holmik, tisztítószerek, sőt, sokaknál, így nálunk is a szemetes is itt van. Pakoljunk ki mindent, és kíméletlenül dobjuk ki, ami nem kell. Ami marad, azt rendszerezzük kis dobozokba, kosarakba, és rendezetten pakoljunk vissza, persze, előbb töröljük ki a szekrényt. A szemetest tisztítsuk le kívülről.

Csak öt perc – és tényleg nem több, de ez is olyan feladat, ami esetemben például sokszor eszembe jut, de sokszor el is marad: a bejárati ajtó letörlése. Ecetes víz, mikroszálas törlőkendő.

Ne felejtsétek el holnap kinyomtatni az újabb lapot, jönnek az újabb feladatok – de gondoljatok csak bele, a húszból már egy napot le is tudtunk. Már csak tizenkilenc.

Ugye nem kedvetlenedtetek el?

A 2. nap feladatai >>

Ajánlott cikkek

23 Hozzászólás

 1. Érzem, hogy jó lesz ez 🙂
  Nem mintha nagy káosz uralkodna, de a 3 gyerek és munka mellett bizony néha előfordul 🙂
  Minden jó ötletnek örülök!

 2. A takarítás időigényes és el nem ismert munka, ahogy mondják, csak a hiánya feltűnő. És ne haragudj, de a leírtaknál szerintem bonyolultabb is. A konyha és a vizes helyiségek esetében a higiénia különösen fontos. A törlőkendőket, szivacsokat szín szerint is megkülönböztetik a profik, nem takarítanak a konyhában és a WC-ben egyazon darabokkal még akkor sem, ha azok moshatóak.
  Nem írok termék neveket, de az ablakot az alkoholos speciális termékkel sokkal gyorsabban és szebben elrendezheted, mint az ecettel, ráadásul a csempe, műanyag bevonatos felületek tisztítására is jól használható. A hideg zsíroldó a konyhában alapfelszerelés, ha tökéletesen tiszta sütőt szeretnél, ehhez meg gumikesztyűt is be kell szerezni. (Egyébként a többi tisztítószerre is is ráírhatják, hogy bőr meg körömbarát sőt ápoló, aki elhiszi, majd megszenvedi.
  Sajnos a szalmonella is előfordult nálunk, míg a gyerekek kisebbek voltak, így a konyhában megrögzött szermániás vagyok. Csirke és hús bontása után, főzés közben is fertőtlenítek minden kést, mosogatót, vágódeszkát, pultot.
  Egyébként a lehúzót úgy hívják és van egy kedves társa a vizező, ami egy műanyag T, amire mikroszálas rucit lehet húzni. Ezzel sokkal gyorsabban lehet a nagy felületeket – ablak, zuhanykabin, csempe – tisztítani.
  Jó munkát és kitartást!

 3. Andrea, köszönöm a hozzászólást – valóban, nem írtam ide, a kendőket és a szivacsokat egy azonos helyiségekben használjuk. Nekem, amióta az Amway fémtisztítóm van (nem vagyok ügynök), nem volt szükségem a hideg zsíroldóra, ami brutális marószer, úgyhogy örülök, hogy nem kell. Az ecet pedig fertőtlenít is, úgyhogy véleményem szerint simán kiválthatja a fertőtlenítőket. Nem mondom, vannak speciális helyzetek, amikor szükség lehet valami spéci cuccra, de véleményem szerint a napi takarításban elég ez.
  Én nem fertőtlenítek főzés közben, persze, megértelek, hogy a szalmonella rémképe fel-feltűnik a szemed előtt, de nekem meggyőződésem, hogy a sok fertőtlenítés többet árt, mint használ. Most persze nem az extrém szennyezett környezetre gondolok.

  1. Kedves Móni! Köszönöm a tippet a mikroszálas törlőkendőkkel kapcsolatban. Az az igazság, hogy velem sikerült elhitetnie egy profi mikroszálas törlőkendőket stb. áruló úriembernek, hogy az olcsóbb változatok nem olyan jók és nyilvánvalóan csak ezt érdemes megvenni. Eddig ezért eszembe sem jutott, hogy kipróbáljam ezeket, és elfogadtam, hogy nekem most már marad a régi nem olyan gyors szivacsos vagy rongyos módszer, de most biztatásodra kipróbáltam és hát csak köszönni tudom, hogy itt győzködöd a népeket:-)! íyxcccccccccccvvvvvvvvvbnmasdffghjkl(ez a kisfiam volt:-/)
   Szóval még egyszer köszönöm!

 4. Szia!
  Én is nagyon szeretem Amway-s fémtisztítót használom.Nagyon régen vettem, talán 10 éves. Meg kellene újítani a készletemet, te hogyan jutottál hozzá?

 5. Sziasztok!Rögtön rácsaptam a programra,mert én képtelen vagyok összehangolni a dolgokat.Ez a konyhai gyors program nálam másfél órát vett igénybe:)

 6. Kedves Móni!
  Szeretném Tőled megkérdezni, hogy a Leifheit lapos felmosóval meg vagy elégedve? Ezzel kacérkodom én is, vagy Vileda márkájúval. Előbbi drágább, nem tudom, érdemes-e azt vennem (vagy egyáltalán ilyen típusú felmosót – eddigi életemben csak gyorsfelmosó mopot használtam, jelenlegi a Vixi-től van, tehát elvileg móka és kacagás vele a munka :-). Számíthatok életminőség-emelkedésre, ha váltok laposra :-))?
  Egyébként nagyon kedvelem a blogodat! Jó lenne, ha gyermekneveléssel, illetve a női szerepek (anya-feleség-nő) megélésével kapcsolatosan is írnál rendszeresen bejegyzéseket, ha van kedved (persze csak ha belefér a blog profiljába)!
  Üdvözlettel,
  Tracy

 7. Szia!
  Nos, az életem ugyan nem változott meg (vagyis nem a Leifheit felmosótól), de kétségkívül kiváló. A vixit nem ismerem, de a mopos megoldásnál mindenképpen jobbnak tartom ezt a lapos felmosót. Tehát, azt nem mondom, hogy sokkal boldogabb leszel, de elégedettebb valamennyivel, az biztos.:)
  A vileda is jó, tkp. mindegy, melyiket választod (ha mindenképpen újítasz).
  Köszi az ötleteket, belefér, persze – sőt, régebben írtam már nem keveset a témáról. De előhozom újra:)

 8. Halihó! Nem lehetne egy tavaszi ilyen akciót is csinálni? 🙂 Én az ősziről lemaradtam (még nem láttam akkor ezt az oldalt), de most szívesen belevágnék, együtt könnyebb jeligével 😀

 9. Kedves Móni!

  Véletlen találtam rá az oldaladra és mivel nagyon hasonló cipőben járok (4 gyerek, sok diploma, most vállalkozóként próbálkozások)örömmel olvastam, hogy nem vagyok egyedül. Soha nem érek semminek a végére, nem beszélve arról, hogy holnap minden nap 1 szülői értekezlet. Kipróbálom a 20 napos rendrakási rendszeredet, talán ez segít, mert különben utolér a káosz.
  Szép estét!

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük