A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Remélem, bírjátok! Én egyre nagyobb kedvet kapok, bízom benne, hogy sokan lesztek így.

A harmadik nap feladatai következnek. Előtte azonban a családi beosztást szeretném megmutatni, mert többen is kérdeztétek. Nos, Eszter barátnőm javaslatára kipróbáltuk EZT a módszert, és működött – amíg én magam is következetes voltam. Aztán költöztünk, és érvényét vesztette, de itt az ideje, hogy mi is felelevenítsük.

Ennek a módszernek az alapja az, hogy el kell döntenünk, mely feladatokat végezzük mi, mely feladtok delegálhatóak, azaz adhatóak át másnak. Az átadható feladatok is továbbikét csoportra oszlanak: van olyan, amit bárki elvégezhet, ám van, ami személyre szabott (mondjuk, csak a legnagyobb gyerek tudja).

Szükség van hozzá egy  táblára, én, amint láthatjátok, parafa táblát használok. Ki kell rá írni mindenki nevét – erről az enyém és a férjemé hiányzik, mert kifejezetten a gyerekek feladatainak elosztása volt a cél. A neveket elhelyezzük vízszintesen egymás mellé, a hét napjait – maradjunk a munkanapoknál – függőlegesen egymás alá. Írjuk fel egy papírra az öt nap alatt felmerülő feladatokat, annyiszor, ahányszor el kell végezni. Például, a kutyasétáltatásból írjunk ötöt. A mosogatásból is – de persze, ezt mindenki maga tudja. Vágjuk fel a lapot, és üljünk le a családdal: mindenki válasszon magának feladatot, de olyat, amit tényleg meg is fog csinálni. Addig kell választani,  amíg a tevékenységek el nem fogynak, vagyis, amíg minden cetlinek nincs gazdája. Utána már csak a táblára kell kirakni, ki mit vállalt, majd a táblát jól látható helyre tenni – és ezt követően ellenőrizni, hogy ne sumákolja el senki a vállalását. Azt olvastam valahol, hogy hat hétig kell következetesnek lenni, utána beépül a rutinba…

És akkor jöjjön a harmadik nap!

blog6

A rendszerező letöltéséhez kattints ide!

Mi lesz az ebéd, vacsora? Nálunk ebédre gombapaprikás galuskával, hozzá lusta túrós sütit fogok sütni. Vacsorára meg palacsintát, mert azt mindenki szereti…

A takarítás: következik a hálószoba.

1. Húzd le az ágyneműt, és mosd ki a huzatokat. A díszpárnák huzatait is, ha szükséges.

2. Ha forgatható a matracod, fordítsd meg – én ezt mindig elfelejtem, úgyhogy MOST! Elvileg, azt hiszem, 3 havonta ajánlott.

3. Az ágyneműt tedd ki szellőzni – feltéve, ha nem esik az eső…

4. Szedd össze az összes ruhát a szobainasról, vagy a székről, fotelból, innen-onnan, és szortírozd: a szennyest a szennyesbe, ami felvehető, a szekrénybe.

5. Tegyél rendet az éjjeliszekrényen, vidd vissza a könyvespolcra a felesleges könyveket, a szemetet dobd ki, számold fel a zűrzavart!

6. Töröld le a mennyezeti és az éjjeli lámpákat.

7. Töröld le a port a vízszintes felületekről mikroszálas törlőkendővel. Ha kell, használj általános tisztítószert. Töröld le a tükrö(ke)t is, illetve a képeket, képkereteket, szekrényeket. Belül nem most kell rendet tenni,az majd külön feladat lesz…

8. Porszívózd fel a szobát, a plafonról, ablakkeretből, illetve ahol csak előfordul, szedd le a pókhálókat.

9. Húzd fel a tiszta ágyneműhuzatot.

A következő célterületünk a hűtőszekrény és a fagyasztó. Ha nem önleolvasztós, akkor húzd ki, aztán pakolj ki belőle, és vagy ecetes vízzel, vagy az általad preferált fertőtlenítős tisztítószerrel töröld ki. Dobd ki az elfekvő, felesleges cuccokat, az olyan üvegeket, amelyeknek az aljában egy kanál lekvár van. Az apróbb, de egy csoportba tartozó ételeket – felvágottak, sajtok – tedd dobozba, egyszerűbb lesz kezelni.

A fagyasztóba csak azt tedd vissza, amit még tényleg fel fogsz használni, amiről fogalmad sincs, hogy mi, abból mindennap olvassz ki egyet, úgy hátha eszedbe jut,és felhasználhatod; ha továbbra sem tudod, dobd ki. A jövőre nézve tanulság, hogy a fagyasztóba kerülő ételeket fel kell címkézni! Továbbá érdemes egy listát vezetni arról, hogy mi a fagyasztó tartalma. Ami kikerül, kihúzni, ami bekerül, beírni.

Ha végeztél, kívülről is tisztítsd le a hűtőt.

Csak öt perc: három ajtó. Amikor arra jársz, eszedbe jut, hogy le kéne törölni a spájzajtót, de aztán mindig elmarad? Vagy a gyerekeké? A WC-ajtó? Hát rajta!

Készítsetek előtte-utána képeket a zűrzavar felszámolásáról! A beküldők között sorsolni fogok néhány klassz könyvet!

Judit már írt arról, hogy milyen jól vette az akadályokat az első napon:)

<< A 2. nap feladatai

A 4. nap feladatai >>

Ajánlott cikkek

12 Hozzászólás

 1. Nekem ugyan nincs szükségem a mások által beosztott házimunkához,Már 60 éves vagyok, de nagyon jónak tartom,a programot mert sokan nem tudják beosztani az idejüket,de még a rendhez sincs érzékük.Fogalmuk sincs róla.
  Az én gyermekkoromban a szüleim befogtak minden házi illetve kerti munkába. Ilyenkor látom az eredményét ,amit én már magamban hoztam felnőtt koromra,azt most másoknak ,szinte iskola szinten kell megtanúlnia.
  A most felnőtt generációnak ,meg nem tanítottuk meg,ebből is akadhat a problémájuk.
  Többeket nem is érdekli a környezetének kinézete.
  Pedig ha tudnák,hogy a körülöttünk lévő rend,kiegyensúlyozottságot nyugalmat áraszt. Nem beszélve arról ,hogy büszkék is lehetünk az általunk rendben tartott lakásunkra.
  Figyelemmel fogom kísérni a napi teendőket,és az eredményeit,mert nagyon érdekel mennyien fognak bekapcsolódni?

  1. Kedves Nagy Lajosné ! Régi tyúk vagyok én is 65 éves . Nem bánom , hogy először megtanultam dolgozni , vegyipari szakmunkás lettem . Később a gyerekek mellett tanultam , értem be 🙂 Rendszert és sorrendet tanítottak és a szerszámok , helyre rakását , tisztán . Nagy hasznomra vált ! Este megtervezem mit csinálok másnap , vagy sikerül vagy nem .Főzés közben mosogatok , így nem gyűlik a mosatlan , nem azért mert öreg vagyok és maradi , de ketten vagyunk , nincs szükségem mosogatógépre .Ha itt a 13 fős családom , segítenek helyrerakni a dolgokat és nyugodtan tölthetjük , jól kibeszélgetve magunkat az időt .

 2. Kedves Nagy Lajosné, köszönöm a nagyon hasznos hozzászólását, abszolút egyetértek – nagy hibának tartom, hogy ma már sok gyereknek nem kell otthon részt vállalnia a házimunkában.

 3. Kedves Móni!
  Figyelemmel kísérlek, és drukkolok Neked és a csatlakozóknak, hogy sikerüljön a program!
  Én szeretek rendet rakni, takarítani, a gyerekeim szerint rendmániás vagyok, ezért nálunk általában rend és tisztaság van. Megerősítem Nagy Lajosné hozzászólását, az, hogy rend van körülöttem megnyugvással tölt el.

 4. nekem inkább inspirációt ad a 20 napos program minden napi bejegyzése. Ha a konyhaszekrény tetejét nem is sikáltam le elsőnap, de a mosogató alatti lomtalanítás megtörtént. Egyedül a mikroszálas kendővel voltam gondban, de ma rátaláltam végre 🙂 és bevezettem ezt a munkahelyen is, bár a hálószobás-napot lehet szabadnapnak kell nyilvánítanom 😀 mindenesetre hasznos kis blog, köszönet érte 🙂

 5. Kedves Fekete Éva! Igen azt hiszem bennünket megtanítottak dolgozni.
  Én ápolónő voltam,amíg dolgoztam,pontosabban ez év junius 30-ig.
  A rend a pontosság alapvetően kötelező az egészségügyben,de úgy gondolom adottság is hogy valakinek igénye legyen a rendre és tisztaságra.
  Nekem sincs mosogatógépem, ketten vagyunk a férjemmel. Mindkettőnkre mondják hogy rendmániásak vagyunk,mert napközben is folyamatosan a helyére rakunk dolgokat. Ez nálunk természetes és egyáltalán nem okoz gondot.
  A hétvégi vendégsereg után sem okoz gondot a rendrakás.Fél óra és minden a helyére kerűl. Pedig a négy unoka tud felfordulást csinálni.
  NEM GOND! Így kell felfogni ! A halogatás csak nehezebbé teszi a dolgot.
  Rokonlekek lehetünk,mert én is mosogatok főzés közben ,és én is előre tervezek,van úgy hogy egész hétre is.
  Ezt még el kell árulnom,hogy a férjem nagyon sokat segít,és jó lenne ,ha minden háziasszonynak besegítene a párja vagy a gyerekek.Együtt sokkal könyebb kivitelezni a napi teendőket.
  Ezt kívánom mindenkinek!

 6. Kedves Móni! Nagy várakozással olvasom sorait és várom a többi nap részleteit. Én 34 éves vagyok és 1 éve élek a Párommal, akinek van egy 7 éves kisfia, aki sajnos csak két hetente van nálunk hétvégenként. Előtte egyedül éltem és nehezen köteleződtem el ebben a mai világban. Igazi háztartást kezdtem el vezetni. Izgalmas 1 éven vagyok túl és ennek izgalmába olvasom sorait. És nagyon örülök neki, mert sok mindent hasonlóan csinálok és ez borzasztóan megnyugtat! 🙂
  Köszönettel: Enikő

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük