A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

A tízórai klasszikus szeptemberi téma. Én is visszatérek rá mindig, mert örökös fejtörést okoz egész éven át: mit csomagoljak?
Nézzük csak, melyek az alapvető elvárásaink:
– legyen változatos
– tápláló
– tartalmazzon zöldséget, gyümölcsöt
– megfeleljen az egészséges táplálkozás követelményeinek (nem cukros, nem zsíros)
– ne kelljen az elkészítése miatt hajnalban kelni
– ráadásul még a gyerek is szeresse.
Na most ezt négy utódnál szinkronba hozni, akik közül az egyik extrém válogatós (Zsófi, a legkisebb, pedig ugyanúgy neveltem, mint a többit), egy állandóan diétáz(gat)ó kamasz lány, egy nagyétkű kamasz fiú, a legnagyobb étvágyú pedig egy mindenevő kiskamasz fiú – hát, mit mondjak, nem egyszerű.
Általában kompromisszumot kötök valamelyik szempont kárára.
Ebben egyébként nemcsak a gyerekek ízlése ludas, hanem maguk az uzsonnás dobozok is. Egyszerűen a dobozok nem felelnek meg a fenti követelményeknek, mert mi fér beléjük? Egy szendvics, és slussz. Azt tapasztaltam, ha az almát egészben teszem a szendvics mellé, haza is jön egészben. Ám ha gerezdekre vágom, és odateszem a szendvics mellé, akkor csak-csak “elkopik”. Ugyanakkor, ha csak úgy pakolom oda, akkor eláztatja a zsemlét/kenyeret, ha ezt nem akarom, csomagolhatom alufóliába, de azt nem igazán szeretem…

Szóval, megjelent lelki szemeim előtt, milyen klassz lenne, ha lehetne kapni osztott uzsonnás dobozokat, amelybe belefér egy kis hasábokra vágott répa, egy kis alma, egy kis szendvics, egy kis édesség. Azóta motoszkál ez bennem, amióta olvastam a bentóról, a Japánban mindennapos uzsonnás-ebédes dobozról, amelynek a lényege pontosan az, hogy többféle ételt lehet benne vinni anélkül, hogy azok összeborulnának. A japánok egyébként valóságos művészetté fejlesztették a bento megpakolását. Vajon miért nem jött ez divatba nálunk?
Keresgélni kezdtem a neten, de Magyarországon kapható osztott dobozt nem találtam. Lehet viszont rendelni, például ilyeneket:

Goodbyn.com, az ára egy doboznak: £19.95

 Azért, ez már ad teret a fantáziának, bár ha a teteje is rajta van, kicsit bénácska. Nagyobb baj, hogy műanyag, ami nem a szívem csücske. Kapható fémből is:

Itt, az ára 14,27 GBP

Vagy itt a PlanetBox osztott uzsonnás doboza, nekem ez a kedvencem:

Ez így néz ki összecsukva, és még matricázható is (wow):

Egyetlen hátránya, hogy fajtától függően 40-50-60 dollárba kerül, viszont örök darab.
“Egyterű” uzsonnás doboz itthon is sokféle kapható, a műanyag felnyitósat gondolom, senkinek sem kell bemutatni. Van azonban alternatíva, ami szívemnek kedvesebb. Az egyiket a Meskán találtam, Bensi termékei között. Viaszosvászon tasak, tépőzárral záródik.

A másik kétféle, egy fiús és egy lányos a skanditrend.hu kínálatából; jól néz ki, de az első iskolatáskába, azt hiszem, nem olyan praktikus.

11x16x12 cm, akciósan 2020 forint.

A másik, ami szerintem akár fiúknak is, lányoknak is jó lehet, ugyaninnen:

15,5x12x10,5 cm, akciósan 1950 Ft.

Végül, szerepelt a minap egy nagyszerű ötlet Virágnál, kár, hogy erre felénk nem igazán kapható gallonos tej.

Ti mibe csomagoltok, és mit?

Ajánlott cikkek

15 Hozzászólás

  1. A “mit”-re: rengeteg uzsonnaötlet van a ma megjelenő Nők Lapja konyhában. Átlapoztam reggel és alig várom, hogy elkészítsek néhányat az uzsonnára valók közül. Nem reklám, csak szeretem ezt az újságot.

  2. Nekem van két részre osztott dobozom, ráadásul az iskolatáskához kaptuk, pont beleillik a zsebébe, nem kell külön vinni. Én az egyik oldalra gyümit/zöldséget teszek, a másikra pedig a szenyót. Ja, a táska Bagmaster (jó drága, de tényleg jó).Ha gondolod, emailben elküldöm a képet róla.Andrea

  3. Most láttam valahol, hogy ez egyterű dobozba olyan kis szilikonos, egy adagos muffin formát tettek. Ez puha falú, így könnyen igazodik a dobozban lévő többi dologhoz, viszont remekül elkülöníti a benne lévőket. Ebbe pont fér pl. mandarin gerez vagy szőlőszem..

  4. Sziasztok!Nekem még nem aktuális az uzsonnásdoboz-ügy, mert a kislányom csak most kezdi a bölcsit, hála az égnek, oda nem kell uzsonnát csomagolni. Egészen lenyűgöző a választék különben, emlékszem, gyerekkoromban szalvétába csomagolt zsömlét kaptunk, almával, műanyag uzsonnászacsiban és kész. Nem volt semmiféle speciális doboz (ha mégis, én nem találkoztam vele). Az egészben hagyott almáról szólva viszont eszembe jutott, hogy vannak kifejezetten tízórai-almák, kicsik, egy gyerek könnyen megeszi őket. Az egyik ilyen kedvencem a Simonffy piros, iszonyú finom, illatos, sötétpiros, kicsike alma. Kár, hogy nagyon nehéz rábukkanni :(. De kicsi még a Jonathan – a klasszikus – vagy a Braeburn, mindkettő sok helyen van ősszel. Az a baj, hogy ezek a kosárlabda méretű almák elsőre még egy felnőttet is elriasztanak, nem hogy egy gyereket.

  5. Nem vagyok irigy természetű, de most azért csúnyán besárgultam. Az én fiam ki sem ment a lakásból 10db. szendvics nélkül, már alsós korában sem. Folyamatosan az éhhalállal küzdött. Egyébként irreális összegekbe kerülnek ezek a dobozok. Mióta itt élünk, megszűntek az ilyen jellegű problémák, 4-5 szendvics, délben hazajön ebédelni, 14-re vissza a suliba. Ha visz főtt ételt ebédre, teljesen kulturált körülmények közt tudja megmelegíteni, elfogyasztani. A katonaság boltjában vettünk ételtermoszt, drága volt, de nagyon szuper, abban viszi a főtt ételt.

  6. Nekünk egyszerű, egyterű dobozaink voltak. Az egyikben egyszer egy halom üvegszilánk érkezett haza, máig sem derült ki, ki tette bele és miért (az osztályfőnök nem akart az üggyel foglalkozni). A másikkal fociztak a fiúk, úgyhogy azóta kis uzsizacskókba csomagolok, általában szendvicset, sütit, almát, esetleg kis darab csokit, Túró Rudit. (Az alma gyakran visszajön, a csoki soha 🙂

  7. Nekünk ilyen van: http://www.kreativjatek.hu/termek/4093/Sheriff_uzsidoboz_Sigikid_ Mo-on kapható, viszonylag olcsó, sokféle dizájnnal, és van benne egy kivehető kis rész, amibe a gyümölcsöt teszem. Nagyon szeretjük! Tartós, praktikus. A gyümölcsös rekesz mellé belefér egy zsemlés szendvics. Ha több szendvics kell a gyereknek, akkor kicsi lehet. Én szoktam házi pizzaszeletet is tenni uzsonnára, amikor sütök, egy-két kisebb darabot lefagyasztok, amikor eszembe jut, fagyasztóból ki, uzsonnásdobozba be. Mire tízórai van, kiolvad, szerintem hidegen is finom.ER

  8. Most nézem újra a River Cottage minden napra című szuper sorozatot és eszembe jutott, hogy pld. saját sütésű húsos,zöldséges, túrós, sajtos táskákat (omlós tésztásat, leveles tésztásat, keltet), pirogokat is érdemes csomagolni, finomabbak,laktatóbbak mint a szendvics és elrejthetők benne olyan zöldségek is, amelyeket esetleg a gyerkőc ha látja, nem enné meg, pedig látatlanban meg ízlik neki.

  9. Nekünk egyterű dobozunk van. Viszonylag nagy, de tény, hogy ha egész almát teszek bele, a tetejét nem lehet lecsukni…. Kerül bele mindig valami sós és valami édes. A sós általában szendvics, hotdog, pizza (házi, saját készítésű). Az édes is ha csak tehetem házi sütésű muffin, kalács, süti. Ha éppen nincs, akkor keksz, ropi, túrórudi, eldugva egy kis nasi. Alma vagy banán, illetve aktimel, joghurt. Ilyesmi.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük