Az már közhely, hogy mi, magyarok milyen kevés halat eszünk.
Nem tudom, miért van ez, de tény, hogy én is készíthetnék gyakrabban. Valahogy nem igazán kedvelik a gyerekek, azt meg nem szeretem, ha külön kell nekik főzni. Hát talán ezért.
Azonban van egy olyan halfajta, amit szinte mindenki szeret: a pisztráng. A Lidl-ben mostanában csütörtökönként friss halat hirdetnek, és 1000 forintért két darab pisztrángot vettem, ami két embernek bőségesen elég. Az alábbi, rendkívül egyszerű receptet ajánlom figyelmetekbe, mert a hallal a munka így 5 perc, a sütés 20, közben elkészül a köret, sőt, még egy sütit is össze lehet dobni akár, az meg megsül a hal után. Uzsonnára pont jó lesz.
Hozzávalók:
2 pisztráng
8 dkg vaj
só
1 tk aprított kapor
1 tk apróra vágott petrezselyemzöld
4 gerezd összezúzott fokhagyma
1. A halakat megtisztítjuk, folyó víz alatt jól lesúroljuk, majd sűrűn bevagdaljuk (irdaljuk), és mindkét oldalukat besózzuk.
2. A puha vajat összekeverjük az aprított kaporral, petrezselyemzölddel, szétnyomott fokhagymagerezdekkel.
3. Először a pisztrángok egyik oldalát jól megkenjük vele, majd a megkent felükkel az alufóliával bélelt tepsibe tesszük a halakat, és ekkor megkenjük a másik oldalukat is. Jól nyomkodjuk bele a fokhagymás vajat az irdalások közé. Ha marad vaj, azt rakjuk a hasüregbe.
4. Tegyük a tepsit 220 fokos sütőbe, 20 percre.
Ez ennyi. Közben bashmati rizst főztem, és párolt zöldköretet készítettem fagyasztott zöldségkeverékből.
Aztán tálaltam.
Köszönjük szépen, nagyon finom házassági évfordulós lakoma lett belőle.
Ugyan kissé megkésve hogy beléptem e népes tábor-
ba életem első pisztrángom sütve és a bőség zavarával küszködve választom ki a legjobbat
Különben a Karácsony és gyerekeim látogatása az
indok.