A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

A sajttorták kegyetlenek. Egyszerűen annyira jól néznek ki, hogy szinte ellenállhatatlanok – mint ez itt. Karamellás. a1 26 centis kapcsos tortaformában készítettem, ezért nem túl magas. Ha magasabbat szeretnénk, kisebb átmérőjű formát válasszunk.

Hozzávalók az aljához:

215 g zabkeksz (Győri Édes, egy guriga)

6 dkg vaj

A sajtkrémhez:

3 doboz 20 dkg-s natúr sajtkrém

1 nagy tejföl (45 dkg)

15 dkg cukor

4 tojás

fél rúd vanília/ vagy 1 tk vaníliakivonat /vagy 1 vaníliás cukor

A karamellöntethez:

12 dkg cukor

2 dl habtejszín

Díszítés:

pl. csokiforgács   a2 1. A sütőt melegítsük elő 180 fokosra.

2. A kekszet daráljuk le, dolgozzuk össze a vajjal, és nyomkodjuk a sütőpapírral (legjobb, ha szilikonos) borított kapcsos formába. Süssük 15 percig, utána vegyük ki, hagyjuk hűlni. A sütőt vegyük vissza 170 fokra.

3. Keverjük össze a sajtokat, a tejfölt, a cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait (vagy a kivonatot/vaníliás cukrot), majd a tojásokat is adjuk hozzá. A legjobb, ha a sajt közepébe ütjük a tojást, először csak egyet, géppel kicsit keverjük, de csak egyhelyben, majd lapáttal forgatjuk össze a tojásos keveréket a többi sajtmasszával azért, hogy minél kevesebb levegőbuborék keletkezzen benne. Utána a többi tojással ugyanígy járunk el. Ez amúgy csak egy afféle úri passzió ez esetben, mivel a karamellszósz úgyis eltakarja a buborékokat, ha netán lesznek.

4. A tortaformát bugyoláljuk be alufóliával kívülről több rétegben úgy, hogy nyugodtan vízfürdőbe állíthassuk, ne folyjon be a víz a formába sehol. Öntsük a sajtos masszát a kekszalapra, a formát ütögessük oda valamihez, igen, ez már megint a buborékok miatt van, és ami feljön a a tetejére, azt valami tűfélével böködjük ki.

6. Állítsuk a formánkat egy magasabb falú tepsibe, és öntsük körbe forró vízzel addig, amíg a fóliát biztonságosnak érezzük. Mehet a sütőbe 60 percre. Akkor jó, amikor még kicsit remeg a massza, ha megrázzuk a formát. Ha kész, hagyjuk kihűlni teljesen. Az a legjobb, ha a hűtőben éjszakázhat egyet. Másnap, vagy hát amikor már hideg, vegyük ki a formából, szedjük le az aljáról a sütőpapírt, és helyezzük arra a tálcára, tálra, amelyen szervírozni szeretnénk.

7. Karamellszósz: olvasszuk fel a cukrot egy száraz edényben, kissé karamellizáljuk, de ne sötétre, mert akkor nagyon sötét lesz a kész öntet is. Adjuk hozzá lassan, eleinte tényleg szinte cseppenként a tejszínt, folyamatos kevergetés mellett, így elkerülhetjük, hogy darabosra álljon össze a cukor. Amikor már érezzük, hogy ha kicsit többet öntünk, akkor is folyékony marad, nem szilárdul, nos, ekkor öntsük hozzá a maradék tejszínt. Forraljuk addig, amíg be nem sűrűsödik: ha csíkot húzunk az edény aljára a fakanállal, nem zárul össze a karamell azonnal. Zárjuk el alatta a lángot, kész. Ezt is ki kell hűtenünk, ha nem is jéghidegre, de minimum langyosra, mert akkor már kezelhetően folyós csak, vagyis, a tortáról lefolyva nem képez hatalmas tócsákat, csupán diszkrét csíkot húz a süti oldalán.

8. Díszítsük a tortánkat, és legyünk boldogok.  

Ajánlott cikkek

8 Hozzászólás

  1. Szia!
    Sajtkrémről vagy mascarponéről van szó?Én is a Lidl-ből szeretném venni,csak nem tudom,hogy a sima natur sajtkrémet vagy a mascarponét vegyem?Köszi a segitséget!

  2. Utánanézek én is, bár még soha nem álltam neki sajttortának. A karamell helyett nem lehet valami mást?…olyan bonyolultnak tűnik. Pl gyümölcszselét. Lehet, hogy már volt ilyen is a blogodon?

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük