A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

A kávéházakról többször írtam már, most íme, egy kis bulvár a témában a XX. század elejéről.

 

1926 | Július

Csáky Paula, ismert vidéki primadonna, vasárnap este beugrott a szigeti kávéház terraszáról a Dunába

A herceg azonnal utána ugrott és kimentette a már fuldokló müvésznőt a Dunából.

 

Vasárnap este 1/1 8 órakor izgalmas szenzációja akadt a Margit-szigeten levő Sziget-Szinpad közönségének. Közvetlenül az előadás megkezdése előtt, amikor a kávéház terraszán meglehetős nagyszámu közönség gyült össze, egyszerre csak a terrasznak azon a részén, amely közvetlenül a víz mellett fekszik, hangos sikoltás, majd segélykiáltás hallatszott.
Az emberek összefutottak és látták, hogy egy föltünő eleganciával öltözött hölgy a terrasz sövényén átlépve lefutott a lépcsőn és a következő pillanatban habozás nélkül a Duna hullámai közé vetette magát.
Ezt a jelenetet szinte villámgyorsasággal követte egy másik vizbeugrás is. Egy magas, barna arcu arisztokrata külsejü fiatalember a terraszról gyönyörü fejesugrással a nő után vetette magát, aki már fuldokolt. A fiatalember karjára csavarta a fuldokló nő haját és azután két-három tempót uszva, vele együtt partot ért. Ennek az izgalmas jelenetnek a szereplői is, az előzményei is rendkivül érdekesek és a vasárnap esti öngyilkossági kisérlet kapcsán egy pesti szinésznő élettörténete bontakozik ki.
Az elegánsan öltözött nő, aki vasárnap este, pillanatnyi elhatározással el akarta dobni magától az életet. Csáky Paula szinésznő, aki egy ideig vidéken, majd később Amerikában és azután a budapesti szinházak szinpadjain tünt föl.

Csáky Paula, polgári nevén Weisz Paula, itt Budapesten indult el a szinészi pályára, jómódú polgári családnak a gyermeke és szülei csak azért engedték a fölfünöen szép leányt szinésznőnek, mert semmi körülmények között sem akart a polgári élet keretei között megmaradni. A Vigszinház sziniiskolájába iratkozott be és amikor a tanfolyam éveit elvégezte, a győri szinházhoz került Somogyi Vilmos szinigazgatóhoz, ahol azután szépségével és tehetségével csakhamar a győri szinház primadonnája lett.

A vidéki szintársulat kötelékében azonban nem volt maradása a nyugtalan vérü, fiatal pesti szinésznőnek és amikor erre alkalma nyilt, hajóra ült és kivándorolt Amerikába, ahol aztán egy magyar társulattal bejárta a nagyobb városokat és eléggé ismert nevet szerzett magának. Két esztendővel ezelőtt érkezett vissza Budapestre szüleinek látogatására és az volt a terve, hogy már itthon is marad és valamelyik fővárosi szinháznál próbál elhelyezkedni.
Ebben az időben történt, hogy Csáky Paula családját igen sulyos kellemetlenség érte. Öccse szerencsétlen tőzsdebizományos volt Budapesten, egy szerencsétlen tőzsdei üzlet kapcsán óriási összegeket veszitett és ezzel együtt mintegy ötmilliárd differenciája támadt, amelyre födözete nem volt. A fiatalembernek annak idején el kellett hagynia Budapestet. Ugy szülei, mint Csáky Paula teljes vagyona elveszett a szerencsétlen tőzsdespekuláció által.

Ez az ügy annak idején Csáky Paulát nagyon megviselte, mert nemcsak az anyagi áldozatok bántották, hanem rajongásig szeretett fivérének sorsa is elkeseritette. Nem sokkal később az ujpesti Blaha Lujza-szinházhoz szerződött le, azonban itt sem volt maradása. Néhány hétig ujból Győrben szerepelt, azután visszatért a fővárosba és elhatározta, hogy külföldre megy.

Tavaly nyáron utazott el Taorminába, ahol megismerkedett egy ott időző fiatal olasz herceggel, névszerint Russo Domenicával. Az olasz arisztokrata és a pesti szinésznő között csakhamar meleg barátság, majd szerelmi viszony fejlődött ki. Hónapokig voltak együtt az olasz fürdőhelyen, majd a herceg Csáky Paulát elvitte magával Rómába és egész május haváig ott tartózkodtak.

(Huszadik Század, 1926. július)

Hogy ez a vízbeugrás csak afféle női szeszély volt-e, vagy a kétségbeesés diktálta, azt persze nem lehet tudni. Mindenesetre, Csáky Paula fényképét kutatva csupán egy szócikket találtam a Schöpflin Aladár által szerkesztett Magyar Színművészeti Lexikonból, amely 1931-ben jelent meg. Eszerint Csáky Paula színésznő két évvel a nevezetes Dunába ugrást követően, 1928. november 27-én Szicíliában autószerencsétlenség folytán meghalt. De­cember 12-én temették el a rákoskeresztúri izraelita temetőben.

Újabb fejlemény: egy kedves olvasó talált fotót a színházi élet 1925. június 27-i számában. A középső hölgy Csáky Paula.

a75

 

Ajánlott cikkek

5 Hozzászólás

 1. Ha mégis találsz képet róla, lszi közöld le. Ha már ennyi szépet írnak róla….sajnálatos élet. Ezek a régi sztorik még kicsit őszintébben tragikusak.

 2. Egyszerű rákattintással is meg kellene nyitnia a pdf-et! Ez elszomorító, mert ettől egyszerűbb linket már lehetetlen adni!
  De akkor itt van egy kimetszett kép a borítóból (a felső lány az):
  http://kepfeltoltes.hu/141108/csaky_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  Ha valaki le akarja tölteni a magazint (az újságban is írhatnak róla):
  Színházi élet-re az egeret, majd jobb egérgomb, kiválasztani a “Hivatkozás mentése más néven”. és a magazint lementi a gépedre.

  1. Kedves Erzsi, nagyon köszönöm! Általában nem jellemző rám, hoyg béna lennék a linkekkel, de a korábban megadottra kattintva egyszerűen nem töltődött be a pdf, csak a sötétszürke alap maradt. A kép viszont klassz, köszönöm.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük