Nos, az a helyzet, hogy a kávézóban, amelynek cukrásza vagyok, nagyon szeretik a vendégek a paleo sütiket. És nemcsak azok, akik paleóznak: azok is, akik valamilyen allergia miatt nem ehetik a hagyományosat, vagy akik diétáznak, fogyókúráznak. A paleo sütik ugyanis nem tartalmaznak tejterméket, lisztet, cukrot, alacsony a glikémiás indexük, ami azt jelenti, hogy lassan felszívódó szénhidrátok vannak bennük, ezért egyet-egyet még egy súlycsökkentő célú étrendbe is nyugodtan be lehet iktatni.
Szeretek újabb sütiket kikísérletezni, szerencsére van is rá lehetőségem, nem ugyanazokat a tortákat készítem minden nap, hanem ha elkap az ihlet, alkothatok. Így született ez a körtés süti is. Most mondanám, hogy eddig ez a legjobb, de már valaki a facebookon megjegyezte, hogy minden sütimről ezt állítom, ezért most nem teszem. De készítsétek el, teszteljétek, és meglátjátok, hogy úgy van, ahogy most nemmondomki.
Hozzávalók az alaphoz:
5 tojás
4 ek nyírfacukor
25 dkg darált dió vagy mandula, de lehet vegyesen is
Rá:
körte – a méretétől, ill. az általunk használt tortaformától függően eltérő lehet a mennyiség, nekem 10 kellett
2 kis doboz (4 dl) cocomas kókuszkrém
3 ek nyírfacukor
2 dkg zselatin
A tetejére:
5 dkg szeletelt mandula száraz serpenyőben megpirítva
1. A körtéket hámozzuk meg, vágjuk félbe,magházukat vájjuk ki (erre kiválóan alkalmas a valamilyen rejtélyes oknál fogva karalábévájónak nevezett eszköz, szerintem karalábét vájunk vele a legkevésbé). Tegyük kuktába, öntsünk alá két deci vizet, amiben előzőleg elkevertünk egy-két kanál nyírfacukrot, és dobjunk mellé egy fél citromot. Zárjuk le a kuktát, gyújtsunk alá, és sípolás után 1 percig főzzük, majd zárjuk el alatta a lángot. Amikor már ki tudjuk nyitni az edényt, nyissuk ki, a körtéket hagyjuk hűlni.
2. Készítsük el az alapot: a tojásokat üssük egy edénybe, adjuk hozzá a nyírfacukrot, gépi habverővel keverjük legalább 4 percig, hogy jó habos legyen, majd adjuk hozzá a darált diót/mandulát. A masszát öntsük sütőpapírral borított kapcsos tortaformába (én 28 centiset használtam), és 180 fokos sütőben süssük meg kb. 25 perc alatt. Hagyjuk hűlni.
3. Tegyük egy tálra a megsült alapot, és vegyük körbe tortagyűrűvel. Rakjuk ki a fél körtékkel.
4. Öntsük egy edénybe a cocomast, adjuk hozzá a nyírfacukrot, a zselatint (ha nem instant, akkor kevés vízben oldjuk fel), és verjük habosra gépi habverővel. Öntsük a körtékre.
5. Szórjuk meg a sütit a pirított szeletelt mandulával, majd dermesszük hűtőben.
Mindig alig várom a receptjeidet…nagyon szeretem őket…(sütni is!)
Gratulálok hozzájuk!
Hajrá. Szerintem mindig az a legjobb, ami épp alegjobb? Nem? 🙂
De.:D
Kedves Móni!
Zselatin helyett mehet bele mondjuk útifű maghéj vagy esetleg agar agar? 🙂 Ha igen, kérlek írd le a mennyiséget. Előre is köszönöm! Szuper az oldal és a receptek is! Csak így tovább! 😉