A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Nem azért hagytam fenn két napig a szavazásról szóló bejegyzést, mert ezzel szerettem volna nyomatékosítani a kérésemet, hanem mert a jó sorsom úgy hozta, hogy baráti meghívásnak tehettem eleget Sopronban, nagyobbik lányommal együtt.Csajos programra vártak bennünket.
Minden nagyon klassz volt, és még írtam is volna róla, ha történetesen a háziaknak nem csak egy svájci billentyűzetű laptop állt volna rendelkezésükre, amelyen bár sok ékezetes betűt elő lehet varázsolni így-úgy, de nincs rajta ó, ű, í, ő, ú, és ez kissé gátat vetett közléskényszeremnek. Pedig történtek érdekes esetek, kettőt még ma el is mondok – többet nem, mert késő van.
Szóval, kedden délután érkeztünk a városba, és vendéglátóinkkal rögtön egy nagy sétát tettünk a központban.

fotó: wollner.hu

A tűztoronyhoz – amely felújítás alatt áll épp most – közeledve elhaladtunk a Hotel Wollner előtt, amelyről bennszülött idegenvezetőm elmesélte, hogy belső függőkertje van, amit ő sem látott soha, csak egy ismerőse mesélt róla, aki korábban megszállt ott. Már elhagytuk a szálloda épületét,amikor úgy döntöttünk, visszalépünk kissé, és csak a kapualjába benézünk. Egy idősebb házaspár állt ott, indulásra készen, ám kedvesen beljebb invitáltak bennünket.
– Jöjjenek, nézzenek körül – mondta a hölgy.

– Igazából csak hallottuk, hogy itt van egy függőkert… – kezdte vendéglátóm.
– azt esetleg meg lehetne nézni…? – folytattam bizonytalanul én.
– Hát megmutathatom – mondta sejtelmes mosollyal a tulajdonosnő, mert ő volt az. Férje hozzátette:
– Hadd mondjam el, én vagyok a kertész. A kertész is…
Nos, a hölgy körbevezetett bennünket, mintha valami elegáns külföldi befektetőcsoport lennénk, pedig csak két anyuka voltunk, és két tinédzser lány. Egyik ámulatból estünk a másikba. A hotel csodás, a függőkert szintén szép, ráadásul ott húzódik a régi városfal.
Meghatottan intettünk búcsút, miután kifejeztük sajnálkozásunkat, hogy momentán nem áll módunkban megvenni a szállodát. De ha egyszer az élet úgy hozná, hogy saját szállodám lehetne, ilyet szeretnék.
A másik rendkívüli élmény már barátaink háza előtt ért bennünket, amely a Lővérekben van.
Jelentkezzen, aki pontosan tudja, mit vagy kit takar a “lővér” szó.
Kiskoromban azt hittem, igazából nővér, csak elírták. Aztán később úgy gondoltam, egy testvérpárról van szó, mondjuk Lővér Károly és Lővér Géza, akiké volt az egész hegy (ott laktak a Lővérek, ugye), de szépen apránként elkártyázták, ezért vannak ott ilyen zsebkendőnyi telkek csillagászati áron. Ebbe az elképzelésembe cseppet bezavart, hogy Löverek-ként is láttam kiírva, de ezen viszonylag hamar túltettem magam, azonban mégis éreztem, hogy valami nem stimmel.
Szóval, felgyalogoltunk a házhoz egy kis kavicsos úton, és ott jutott eszébe házigazdámnak, hogy a kulcs egy másik családtagnál maradt, aki nincs a közelben. Néhány telefon után biztosítva lettünk afelől, hogy hamarosan bejutunk, addig is csak ott ácsorogtunk a kapuban. Egyszer csak arra jött egy idős bácsi és egy néni.

Fotó: panoramio.com

– Elnézést, erre van a hősi temető? – kérdezték.
– Hát, sajnos ahhoz elég sokat vissza kell menni – mondta bennszülött barátnőm, majd elmagyarázta az utat.
– Na, akkor azt most már kihagyjuk – döntött a néni. – Mondtam Károlynak, sétáljunk el oda, nagyon régen nem jártam már arra. Én 84 vagyok, Károly 90. Van ott egy emlékmű, egy propelleres, a Molnár Janié, akit 1944-ben lelőttek, és személyesen, jól ismertük. Gondoltam, megnézhetnénk… De mindegy, majd a következő ötven évben valamikor sort kerítünk rá. Ezek szerint, ha itt lemegyünk, már majdnem otthon is vagyunk. A Csalogány utcában van az én lővérem.
A micsodája?? Lővére??? Hát igen, az. Végre kiderítettem: a lővér szó kis telket jelent. Tehát nincs szó se Lővér testvérpárról, se nővérekről, csupán kis telkekről.
Egyébként azt is megtudtam, hogy a néni minden nap egy órát úszik.
Szépen elsétáltak aztán, megköszönve az információt. Mi meg csak álltunk ott, és örültünk, hogy nem volt kulcsunk.

Ajánlott cikkek

11 Hozzászólás

  1. én pedig eddig szentül hittem, hogy ez valami történelmi elnevezés, itt a lövészek vérére asszociáltam, akik a harcban elestek, és hazájukért a vérüket folyatták, lövés közbennade komoly

  2. Én jelentkeztem! 🙂 S ha már Löverek, akkor gondolom a Taródi várat is megnéztétek!S a csajos programba belefért egy kis kulináris élvezet? Például a Harrer csokimanufaktúra….

  3. én Lövereknek tudom hivatalosan, és a régi íjászokat hívták így úgy tudom akik itt éltek. De van egy nagyon szép könyv csak a Villasorról /ami szintén a Löverekben van/ ami leírja részletesen a pontos történetét. Ha érdekel valakit előkereshetem a címét és az írót.

  4. A manufaktúrát meglátogattuk két éve, úgyhogy most csak a belvárosi Harrerben sütiztünk.Az aldis verseny nekem is eszembe jutott… Melyik kategória állna nekem jól? :)An-ka, engem érdekelne a könyv.

  5. Kedves Móni!A pompás receptek mellett, amikkel én még nem tudtam mellé fogni, ezekért a szösszenetekért olvaslak. Nagyon köszönöm.Puszi: Anna

  6. szerintem az Elfoglalt kategória…okos ötleteid vannak, kreatív és gyors vagy. Nem beszélsz mellé, hanem csinálod. A másik két kategória kiírása is igaz Rád, de szerintem azon kategóriák jellemzőit Te ebben a kategóriában is tudod ötvözni. Én így” ismerlek.:)

  7. Én is úgy tudtam, hogy a Lövérek az lövészeket jelent, mit tudom én, magaslat, ahonnan jól be lehet látni a terepet, és lőni. Mondjuk a fák miatt ez eléggé nehézkes, olyan számháborús – robinhoodos jelleget kölcsönöz neki :)))

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük