A cukrászda telefonszáma:

06 30 147 8870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Az édesburgonya – lánykori nevén batáta – a diétázók, cukorbetegek barátja: glikémiás indexe alacsony, ezért testsúlycsökkentő célú étrendben is bátran alkalmazhatjuk. Felhasználása sokrétű, a burgonyához hasonló, bár, amint a neve is mutatja, ez édes, tehát a végeredmény más lesz, mint a krumpli esetében.

Érdemes kísérletezni vele, bár tény, hogy nem olcsó: a minap 600 forint/kg árban vettem, igaz, csak egy jó nagy darabot, és ez elég is volt ebbe a raguba.

Kuktában főztem, így viszonylag hamar el is készült. Ugye nem féltek a kuktától? Használjátok bátran!

a5

Hozzávalók (4 személyre):

60 dkg sertéscomb

2 közepes vöröshagyma

1 közepes zeller

3 sárgarépa

1 fehérrépa

20 dkg gomba

30 dkg édesburgonya

3 marék zöldborsó (fagyasztott)

3 gerezd fokhagyma

2 tk őrölt pirospaprika

bors

1 kk őrölt kömény

1 kis ág rozmaring (10 centis, cirka)

2 ek zsír (én libazsírt használok)

 

1. A húst kockákra vágjuk. A hagymákat megpucoljuk, félbe vágjuk, aztán felkarikázzuk. A kukta aljába tesszük s zsírt, és közepes lángon melegíteni kezdjük. Amikor már jó forró rádobjuk a hagymát, átpirítjuk, aztán mehet bele a hús. Fehéredésig kevergetjük, megszórjuk a pirospaprikával, felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi, sózzuk, fűszerezzük a köménnyel, rozmaringgal, sőt, a szétzúzott fokhagymagerezdekkel is, majd lezárjuk az edényt, a sípolásnál visszavesszük a lángot takarékra, és 25 percig pöszörögtetjük. Utána lekapcsoljuk a gázt (hőt), és békén hagyjuk, amíg a nyomás annyira nem csökken, hogy az edényt kinyithassuk.

2. Közben előkészítjük a zöldségeket: mindent megpucolunk, majd a répát és az édesburgonyát kockázzuk, a zellert és a fehérrépát kisebb darabokra vágjuk, mivel azt sokan nem igazán szeretik, így egy kicsit szét fognak főni, és észrevétlenebbek maradnak a finnyás családtagok szemében. A gombát szeleteljük.

3. Amikor a kukta fedője enged, megkóstoljuk a húst és ha puha, hozzáadjuk a zöldségeket. A borsót még nem. Visszazárjuk, alágyújtunk, és adunk neki tíz percet. Aztán újra kinyitjuk, mehet bele a borsó, de így már csak pár percet forraljuk, csak a borsó kedvéért, fedő nélkül.  Ha ezzel megvagyunk, kész.

Érdemes vele várni egy kicsit, a leve állás közben besűrűsödik, és finomabb is lesz.

Tálalásnál adhatunk hozzá olívabogyót, én nagyon szeretem.

Ajánlott cikkek

1 Hozzászólás

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük