A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Kép innen.

Néhány éve kaptam ajándékba azt a könyvet, amelyre már itt a blogon többször hivatkoztam, a címe: Karácsonyi ötletek bibliája.
Rengeteg szuper ötlet van benne, ami pontosan azt teszi lehetővé, hogy a karácsony ne a vásárlásról, meg a rohangálásról szóljon. Egy ilyen könyvből szépen megtervezhető a díszítés, amit hétről hétre el lehet készíteni, a menü, amihez szépen előre összeírhatjuk a hozzávalókat, és ajándékötleteket is meríthetünk bőven.

Itt láttam meg először a “sütibefőtteket”, azaz azokat az ajándékokat, amikor egy süti száraz hozzávalóit befőttes üvegbe rétegezzük, az üveget díszítjük, és kis kártyán mellékeljük a felhasználási útmutatót – azaz a még szükséges hozzávalók jegyzékét, illetve az elkészítés módját.

Az alábbi receptek az említett könyvből származnak.

A “bögre” mértékegység 2,5 dl űrmértékűre vonatkozik.

I. Litván karácsonyi kenyérkeverék
2 és fél bögre liszt
1/4 bögre mák
1 tk só
1 és fél bögre arany mazsola

1. Keverjük össze a lisztet, a mákot és a sót egy nagy tálban. A lisztes keveréket és a mazsolát rétegekben rakjuk egy 1 l-es, jól záródó befőttes üvegbe. (A rétegeket lazán nyomkodjuk le.)
2. Fedjük be az üveget 20 cm átmérőjű anyaggal, és egy szép szalaggal kössük rá az alábbi receptet.

Litván karácsonyi kenyér
Hozzávalók:
1 és 1/4 bögre tej
1/4 bögre (kb. 55 g) vaj
3 evőkanál méz
1 üveg litván karácsonyi kenyérkeverék
1 csomag szárított élesztő
méz a bevonathoz
1. Vajazzunk ki egy kb. 23x13x7,5 cm-es püspökkenyér formát. Öntsük egy kis lábasba a mézet, a tejet és a vajat, majd alacsony hőfokon (b. 50-60 fokon) melegítsük úgy, hogy épp ne forrjon. Öntsük az üveg tartalmát egy nagy tálba, keverjük hozzá a szárított élesztőt, adjuk hozzá a mézes tejet. A tésztát öntsük át a formába, és meleg helyen kelesszük addig, amíg duplájára nem nő (kb. 1 óra).
2. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 45 percig, vagy amíg a közepe rugalmas lesz. A sütési idő utolsó 5 percében kenegessük mézzel, hogy csillogó máz keletkezzen a tetején. Hagyjuk kihűlni, vegyük ki a formából, és vékony szeletekre vágva tálaljuk.
II. Rumos-gyümölcsös sütikeverék
1 és 1/2 bögre liszt
1 bögre (kb. 120 g) apróra vágott kandírozott gyümölcs
1/2 bögre cukor
1/2 bögre darabolt mogyoró
1/2 bögre mazsola
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 Tegyük a hozzávalókat tetszőleges sorrendben egy jól záródó 1 l-es befőttes üvegbe. (A rétegeket nyomkodjuk le szorosan.)
2. Fedjük be az üveget 20 cm átmérőjű anyaggal, és egy szép szalaggal kössük rá az alábbi receptet.
Rumos-gyümölcsös süti
1/2 bögre vaj
2 tojás
3 evőkanál narancslé
1 és 1/2 teáskanál rumaroma
1 üveg rumos-gyümölcsös sütikeverék
1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A tepsit vajazzuk ki.
2. Olvasszuk fel a zsiradékot egy nagy tálban, majd keverjük hozzá a tojásokat, a narancslevet és a rumaromát. (A keverék kissé csomós lehet.) Adjuk hozzá a sütikeveréket, és keverjük csomómentesre.
3. Teáskanállal alakítsunk ki kb. 5 cm-es tésztalabdákat, s az előkészített tepsiben süssük őket 11-13 percig, vagy amíg aranybarnára nem pirulnak. Ne süssük túl őket, mert kiszáradnak. hagyjuk a sütőben kihűlni.

Van még a tarsolyomban ebből a fajta ajándékból még néhány, ha szeretnétek, még folytatom.

ehető3

Ajánlott cikkek

2 Hozzászólás

  1. Első hallásra nekem elég morbidnak tűnik:nem volt időm sütit sütni neked, de megkapod ajándékba a hozzávalókat és a receptet. Tényleg örült, aki kapta? Vagy ez egyfajta háziasszonyoknak szánt meglepetéstojás vagy zsákbamacska? Csak akkor tudod meg, mit kaptál, ha elkészíted? Amúgy jól néz ki, és szimpatikus, hogy hamar elkészül (2 kisgyermekem van), de nem merném ajándékba adni… Bár ha sok a pozitív tapasztalat, akkor lehet, hogy megpróbálom….

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük