A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Gondoltátok volna, hogy a szaloncukor magyar jellegzetesség? A hazai cukrászok a XIX. század első harmadában kezdtek foglalkozni a sztaniolpapírba burkolt édesség gyártásával, amely akkor még kizárólag fondantcukorból készült – aki még emlékszik rá, ilyen volt a régi konzum szaloncukor.

A magyar karácsonyfák elmaradhatatlan díszítőelemét házilag is elkészíthetjük, ennek több előnye is van; egyrészt, tudjuk, hogy pontosan mit rejt a csomagolás, másrészt kedvünk szerint alakíthatjuk az ízeket, harmadrészt pedig a gyerekekkel közösen kézműveskehetünk, az eredmény garantáltan mindenki örömét szolgálja majd.

Ajándékba is adható, kis fém dobozban, kollégáknak, ismerősöknek, akiknek tényleg csak úgy jelképesen szeretnénk kedveskedni, szerintem tökéletes. Nagyobb ajándék mellé kísérőként is jó, kuriózum.

DSC06059

Aszalt gyümölcsös szaloncukor

Hozzávalók kb.  30 darabhoz:

50 dkg aszalt gyümölcs vegyesen (lehet sárgabarack, szilva, papaya, ananász, mangó, vörösáfonya, mazsola)

A bevonathoz:

20 dkg fehér csoki

2 ek étolaj

 

Az aszalt gyümölcsöket késes robotgépben apróra vágatjuk (nem kell pépesíteni, jobban néz ki a masszánk, ha kis darabokban maradnak a gyümölcsök), vagy késsel nagyon kicsire vágjuk, a csokit gőz fölött (vagy mikróban) felolvasztjuk, belekeverjük az olajat. A masszából szaloncukor méretű, alakú darabokat formázunk, beleforgatjuk a csokiba, és rácsra tesszük dermedni. Dermedés után csomagolhatjuk: a kiválasztott papírból kb. 10×14 centis téglalapokat vágunk, ezekbe tekerjük a cukrokat. Célszerű olyan csomagolót választani, amely nem zsírosodik át.

DSC06044

Marcipános-sárgabarackos szaloncukor

Hozzávalók:

25 dkg marcipán massza

25 dkg aszalt sárgabarack

A bevonathoz:

20 dkg étcsokoládé

2 ek étolaj

A sárgabarackot felaprítjuk (géppel vagy késsel), és összegyúrjuk. Formázzuk, megmártjuk a felolvasztott, olajjal összekevert csokiban, és rácson hagyjuk dermedni.

szc3

Rumos-gesztenyés szaloncukor

Hozzávalók:

25 dkg gesztenyemassza

3 ek darált háztartási keksz

3 ek sárgabarack lekvár

rum (vagy víz)

A bevonathoz:

10 dkg étcsokoládé

1 ek étolaj

 

A hozzávalókat összekeverjük, annyi rummal (vagy vízzel) egészítjük ki, amennyitől jól gyúrható massza lesz. Formázzuk, bevonjuk, dermesztjük.szc2

Ajánlott cikkek

3 Hozzászólás

  1. Igen, méghozzá a Wikus cukrászda készített először szaloncukrot fondantból. 🙂
    Köszönöm a recepteket, kipróbálom – igyekszem méltó lenni fent nevezett üknagyapámhoz. 🙂

  2. Hát nem kellett se rum, se víz a gesztenyéshez. Elég lágy lett, de csomagolni nem is kellett.;-) Ha darált keksszel elkevernénk a főzött tejkaramellakrémed, nem lenne jó szaloncukornak?

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük