A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Nem szabad a karácsonyi menübe beletenni az összes energiánkat; sokan esnek ebbe a hibába, aztán fáradtan rogynak a fa alá, miután mindenkivel összevesztek az egyre növekvő feszültség miatt.

Ne tegyétek.

Ne szúrjatok ki magatokkal, a családdal.

Én a magam részéről az egyszerű recepteket preferálom, azokból is lehet rendkívül finom ételeket készíteni, amivel mindenki elégedett lesz.

Ilyen ez a torta: különleges, mégis, nem egy dupla axel megugrásával egyenlő a nehézségi foka. Kiindulási alapom a körtés réteskosár volt, ezt tortásítottam. Ne ijesszen meg senkit a viszonylag hosszú leírás, majdnem annyi idő volt bepötyögni, mint elkészíteni.

Na jó, mondom, majdnem.

IMG_7048Hozzávalók:

2 csomag 8 lapos réteslap (tehát 16 lap)

6-7 dkg vaj

A krémhez:

2 mascarpone

6 dl habtejszín

porcukor

citromhéj (kezeletlen)

1 tk vanília kivonat ( vagy fél vaníliarúd magjai)

A körtés karamellhez:

4 körte

15 dkg cukor

2 dl tejszín

7 dkg vaj

A tetejére:

tört sült réteslap

10-15 szem pisztácia

IMG_70531. Először készítsük el a körtés karamellt.A cukrot hevítsük egy száraz lábasban, karamellizáljuk, amíg áttetsző, borostyánszínű nem lesz. Akkor nagyon lassan, folyamatos keverés mellett beleöntjük a tejszínt, és forrni hagyjuk, amíg úgy be nem sűrűsödik, hogy ha végighúzzuk az alján a fakanalat, látjuk a csíkot, mielőtt összezárul a karamell.

2. Amíg a karamell forr, pucoljuk meg, és vágjuk apró darabokra a körtét. Dobjuk a sűrűsödő karamellbe, majd 2-3 perc múlva szedjük is ki, a karamellt meg újra forraljuk be sűrűre. Ha kész, tegyük bele a vajat, keverjük el.

3. A sütőt előmelegítjük 190 fokosra. Az első csomag réteslapot kihajtjuk, ráfektetjük egy 26 centi átmérőjű tortakarika alját, és késsel, vagy pizzavágóval “körberajzoljuk”, majd ollóval körbe is vágjuk. Így tehát kapunk 8 db 26 centi átmérőjű kerek réteslapot.

4. A vajat megolvasztjuk egy pohárban, egy sütőlapra tesszük az első lapot, megkenjük vajjal, ráteszünk egy másikat, vajazzuk, következő lap, vaj, lap. 4 lapot teszünk így egymásra, és megsütjük 10 perc alatt, szép pirosra. Addig előkészítjük a másik négyet egy másik tepsin, és ugyanígy járunk el a másik csomaggal. A lényeg, hogy süssük meg mind a 16 lapot. (Próbáltam nyolcasával, az már sok, a középsők nem sülnek meg jól.) A levágott tésztafeleslegből is süssünk párat, az megy majd a tetejére apróra törve, díszítésnek.

5. Készítsük el a krémet: Verjük habbá a tejszínt, adjunk hozzá porcukrot ízlésünk szerint. Keverjük hozzá a mascarponét, a citromhéjat és a vaníliát.

6. Összeállítás: tortatálra rakunk 3 lapot egymásra, rá a krém hatodát, és szórunk rá a körtéből. Megint három lap, krém, körte, és így tovább. 6 emeletünk lesz. A tetejére kerül a maradék körte, majd jól megöntözzük a besűrített karamellel, díszítjük az apró réteslap-darabokkal, a mozsárban tört pisztáciával.

Frissen is jó, és ekkor a legdekoratívabb; ha már állt pár órát, elkezd kicsit összeesni, viszont cserébe könnyebben szeletelhető.

 

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük