Van ez a recept, amit szerintem szinte mindenki ismer, én is sütöm már régóta, azt hittem, rég fent van a blogon, de nem találom.
Saci hívta fel rá a figyelmemet, akinek a 10 perces kuglóf receptjét is köszönhetem; aki azt kipróbálta, próbálja ki ezt is.
A klasszik recept:
1 kis pohár kefir/joghurt/tejföl – a többi hozzávalót ennek a poharával mérjük, úgymint:
1 pohár olaj
2 pohár cukor
4 tojás
3 pohár liszt
1 cs sütőpor
Mindent összeborogatunk egy tálba, jól elkeverjük, és szórhatunk rá bármit, ami van otthon: csokidarabokat, darabolt gyümölcsöt, tetszés szerint, majd 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Ez ennyi.
Na most, hogy kicsit kísérletezgethessek, kipróbáltam pár új cuccot, amit direkt erre a célra kaptam a Xukor (nyírfacukor) és a Nature Cookta termékek forgalmazójától. Egyúttal küldtek nektek is 10 % kedvezményt, ha vásárolnátok náluk, a vásárlás véglegesítésekor a praktikak12 kuponkódot kell beírni az ajándékutalvány mezőbe.
Szóval, kaptam egy csomag Xukor Zéró nevű terméket; ez 100 százalék eritrit, ami egy cukoralkohol, a szervezetből felszívódás nélkül távozik, így a kalóriaértéke 0. Az íze nagyon hasonló a nyírfacukoréhoz. Ami az árát illeti: nemrég egy rendezvényre kellett készítenem diétás mákos gubát néhány főre, és a szervezők kérése volt, hogy norbis cukrot használjak. Update Zéró a neve, ugyanúgy eritrit, 25 dkg kerül közel 1700 forintba. Az 1 kilós Xukor Zéró nem egészen 2800 forint, tehát enyhén szólva gazdaságosabb.
A kalóriaértéket csökkentendő, a cukrot ezzel a Xukor Zéróval helyettesítettem, de a mennyiségét is lefeleztem, tehát csak 1 pohárral tettem bele, továbbá, a három pohár lisztből egyet gesztenyelisztre cseréltem (ez is a csomagban érkezett). Ez jellegzetesen gesztenye ízű, kevesebb emészthető szénhidrátot tartalmaz, mint a sima liszt, rostban gazdag, ugyanakkor gluténmentes. Ettől van egy kicsit más színe a tésztának, ha jól megnézitek, láthatjátok.
A végeredmény jó lett. Amint a képen is látható, szederrel szórtam meg a sütit. Az édesszájúak ugyan kifogásolták, hogy kicsit lehetne édesebb, valóban, még egy kis xukrot elbírt volna. De a gesztenyeliszt senkit sem zavart meg, összességében ízletesnek találták az amúgy megszokott süteményt. Nem is értem, miért nincs még fent a blogon…
Nagy szellemek :)Most sul az enyem is, egressel, de az aranyok masok. 1 pohar joghurthoz (2 vagy 2.5 decis) 2 liszt, 1 cukor, 3/4 olaj, 2 tojas megy. Meg az egyebek persze. A lisztet neha feleben kicserelem finom darara (semolina v retesliszt, esetleg kekszmorzsa). Es ugy sutom, h legkeveresesben 180 fokon kezdem, aztan 10 perc mulva es 20 perc mulva 10 fokkal lejjebb veszem. Igy szebben feljon. Es ha sok idom van, akkor kikeverem a cukrot a sargajakkal es felverem a feherjet, de ez nem gyakran fordul elo.Ezt a sutit anyukam kezdte el sutni es annira madtuk, ha allandoan kertuk es egyszer megunta a keregetest es azt mondta, h aznaptol minden nap megsuti, szoljunk ha megntuk. Mar egyikunk semlakott otthon, Mikor meg mindig sutotte naponta, valaki mindig felugrott h egyen belole. Tobb mint 10 evig volt ez program. 🙂
A múlt heti családi táborunkban is ennek volt a legnagyobb sikere. Egymás után, sorban sütöttem, sütöttük csokidarabokkal, dióval, mandulával – mikor, hogy :-)Most a nálad talált citromosat készítettem, és az is igen gyors, finom. Imádja mindenki.
Kedves Móni!Mekkora tepsiben kell sütni?Köszönettel:Alexandra (zugolvasó:))
Abban a bizonyos közepesben, ami általában olyan 30×25-ös, az enyém nagyobb az átlagnál, 33×29-es.
Köszönöm szépen a gyors választ! :)Alexandra
Most már csak az kérdés, hogy az olaj, cukor, stb. meddig legyen a pohárban, addig, mint a kefír, joghurt, tejföl? vagy esetleg színültig?
Amíg a kefír.