A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

– Jó napot kívánok, kérek szépen ötven deka kálium-nitrátot.

– Nincsen. Milyen célra kellene?

– Ööö… kémiai kísérlet.

Ezt mondom a gyógyszertárban, a patikusnő furán néz rám, mi a szösznek a salétromsó, pedig kellhetne tartósításra is, disznóölés ideje van, miért ne használhatnám arra? A valódi célt nem mondom, nehogy ön- és közveszélyesnek higgyen a hölgy: füstbombához kell.

füstbomba

Három éve kísérletezünk vele, pontosabban Bence fiam, időről-időre fellángoló lelkesedéssel, és bár kezdeti próbálkozásunk videóját anno feltettem a blogra, a cafeblogra való átköltözéskor sajnos törlődött. Most azonban megtaláltam, és beszúrom ide, mert jó kis szórakozás ez, csak hát mindig legyen felnőtt felügyelet. Mégis a tűzzel játszunk, ugye…

A salétromsó egyébként nem robbanékony, az elegyünk égésekor vízgőz és széndioxid szabadul fel, semmiféle egészségkárosító gáz nem keletkezik.

Hivatalosan ez nem  füstbomba, hanem csupán füstjelző, de örülök, hogy még mindig megelégszünk ennyivel. Bemásolom ide a receptet a régi bejegyzésből, mert az nem változott, na meg a képeket is ide teszem, úgy egyértelmű az elkészítés módja.
Tehát, a hozzávalók:
1 kisebb fémdoboz (üdítős is jó)
5 deka porcukor
5 deka salétromsó
gyufa
gyújtóskocka-darabkák (elmaradhat)

ha ételfestékkel színezzük, színes lesz a füst

Egy kis lábaskában megolvasztjuk a porcukrot, mire teljesen felolvad, karamellizálódik is.

Ekkor beletesszük a salétromsót, elkeverjük. Ha van ételfesték, azt is tegyük bele.

Amikor nagyjából egynemű – nem törekedünk a csomómentességre, nem enni lesz -, mehet a fémdobozba.

A tetejébe szurkálunk néhány gyufaszálat, közé gyújtóskocka-darabkákat szórunk.
Amikor a massza megszilárdul, megfelelően biztonságos helyen, tehát, ahol nem gyújtunk fel semmit, elvégezhetjük a kísérletet. Gyerekeknek egyedül persze tilos!

És akkor itt a videó:

Ajánlott cikkek

6 Hozzászólás

 1. Azért a pontosság kedvéért tegyük hozzá, hogy nem a kálium-nitrát égésekor keletkezik a szén-dioxid és a víz, hanem a cukor oxidációja közben. A kálium nitrát nem éghető anyag 🙂

 2. Ebből hány konyha fog kiégni? Sima cukros füstöt NEM főzünk! 100g mennyiséghez 60g KNO3 porítva és 40g porcukor és egy közepes gyertya bereszelve, hogy jobban füstöljön. Egy wc papír gurigába bele kell tölteni a cuccot és csillagszóró a közepébe és gyújtani. Salétromos füstöt NEM lehet színezni semmilyen pikmenttel!
  Ha annyira akartok főzicskélni, akkor vegyetek diabetikus édesítőszert, szorbitolt, Sorbi Sweet volt régen a neve, most nem tudom milyen néven lehet kapni. Azt tűzhelyen megolvasztani, DE CSAK AZT és utána lehet hozzákeverni a salétromot az arány itt 50%/50%. Egy keméyn gyurma szerű anyagot kapiunk, amit lehet formázni egy kis ideig. És ebből nem lesz másod-harmad fokú égési sérülés.

 3. Kedves Gábor, amelyik konyha ettől kiég, az egy közepes nehézségi fokú sütemény készítésétől is kiégne. Ezt a “receptet” a fiam a neten találta, videóval együtt, ott főzték, de köszi az infókat, ki fogjuk próbálni.

 4. Szia!
  Tudom, hogy régi bejegyzés, de muszáj reagálnom.
  Gábornak abban igaza van, hogy gyulladhat. A cukor olvadáspontja nagyon közel van az elegy gyulladáspontjához.
  Sorbittal biztonságosabb és kevesebb trutyi marad az égés végén.
  Én úgy készítem, hogy felolvasztok pár gyertyát és az olvadt viaszba keverem a többi összetevőt, hevítés nélkül. Ezt nyugodtan lehet cukorból is. Gyorsan kell vele dolgozni, mert hamar szilárdul. Nehéz meggyújtani ezért gyújtáshoz KNO3 és cukor száraz keverékét használom, alufóliába tekerve, illetve tüzijátékboltban kapható Visco zsinórra.
  Összetevők:
  KNO3 – 42%
  Cukor – 35%
  Paraffin – 23%
  Ha begyújtja a paraffint ahelyett, hogy ködöt képezne, kis szódabikarbónát kell hozzáadni, ez esetben az arányok a következőre változnak.
  KNO3 – 42%
  Cukor – 26%
  Szódabikarbóna – 7%
  Paraffin – 25%

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük