Rákóczi túrós torta számtalan variációban van fent a neten. Nekem az volt a feladatom, hogy a jólfésült, esetenként túl szép változatokhoz képest valami kis kócosat készítsek.
Hozzávalók:
15 dkg liszt
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tojássárga
1 púpozott ek tejföl
1 tk sütőpor
csipet só
A töltelékhez:
50 dkg túró
20 dkg tejföl
cukor ízlés szerint (kb. 15 dkg)
2 tojássárga
1 púpozott ek búzadara
1 citrom reszelt héja
A habhoz:
3 tojásfehérje
18 dkg cukor
sárgabaracklekvár
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokosra.
2. Összeállítjuk a tésztát: a lisztet egy tálba öntjük a sütőporral és a csipet sóval együtt, majd rádobjuk a vajat, és a két tenyerünk között addig morzsolgatjuk, amíg nagyjából egynemű keveréket nem kapunk. Hozzákeverjük a cukrot, majd a tojássárgával és a tejföllel összegyúrjuk. Kinyújtjuk nagyjából 28 centis körré, és sütőpapírral borított tepsibe tesszük, majd kb. 10 percig elősütjük – ne barnuljon, maradjon fehér!
3. Amíg a tészta sül, összerakjuk a tölteléket: én a túrót a tejföllel botmixerrel szoktam átkeverni, hogy ne legyen rögös a túró – bár bevallom, engem nem zavarna, ha rögös lenne, hiszen azért túró; na de ennyi elegancia hadd legyen ebben a sütiben. Hozzáadjuk a többi belevalót, és robotgéppel elkeverjük. Az elősütött tésztalapra öntjük úgy, hogy lehetőleg ne csorogjon le róla. Számoljunk azzal, hogy a massza kicsit magától is terülni fog. Süssük kb. 15 percig.
4. Jöhet a fehérjehab. Keressünk egy olyan fém vagy üveg tálat, amelyben majd fel tudjuk verni a habot, de gőz fölött. Azaz, egyúttal van hozzá egy akkora lábasunk is, amelybe kétujjnyi vizet teszünk, és úgy bele tudjuk rakni a fehérjés edényt, hogy annak az alja nem ér bele a vízbe. Ez nagyon fontos. Forraljuk fel ezt a bizonyos kétujjnyi vizet, majd tegyük rá a lábasra a fehérjés edényt, és kezdjük verni – és géppel szoktam, nem kézi habverővel. Amikor már jó habos a fehérje, egyben öntsük bele a cukrot, és most addig verjük, amíg meleg, tömör, hófehér habot nem kapunk. Ha már ilyen, akkor zárjuk el a hőt, vegyük le az edényt a lábasról.
5. A közben megsült töltelékre kanállal rakjunk halmokat a fehérjéből, de előtte a sütő hőmérsékletét vegyük vissza 110 fokra. Ezen a hőfokon szárítsuk a fehérjét kb. 40 percig.
6. Ha kész, botmixerrel turmixoljuk át a baracklekvárt, és habzsákból csorgassuk a habhalmok közé.
Persze, sütöttem már sokkal cizelláltabban is, akkor így nézett ki:
Soha nem sütöttem még, de már tervben volt. Nem riaszt a feladat, és épp vettem Aldis, akciós baracklekvárt, amit fel kell már használni.