Valaki azt mondta, hogy jé, ez tisztára olyan, mint az Eszterházy. Igen. Az volt az ihletője. De a krémen változtattam, hogy előnyére vagy hátrányára – teszteljétek…
Összesen 36 dkg tojásfehérjére lesz szükségünk; egy átlagos tojás fehérjéjének a tömege 3,5 dkg, tehát durván 10 tojás maradék fehérjéjét lőhetjük el ebbe a sütibe. Azért adom meg mégis dekában, mert gondolom, mint én is, sokan ömlesztve, a fagyasztóban tárolják a tojásfehérjéket, amiről egy idő után már fogalmuk sincs, hány darabé. Hát ezért.
Hozzávalók tésztalaponként:
6 dkg tojásfehérje
6 dkg cukor
6 dkg dió
1,5 dkg liszt
– tehát ez hatszor, mert hat lapot sütünk
A krémhez:
4 dl habtejszín
50 dkg mascarpone
20 dkg fehér csoki
cukor ízlés szerint
1 citrom reszelt héja
0,5 dl rum
10 dkg darált dió
A tetejére:
egy marék durvára tört dió száraz serpenyőben megpirítva
olvasztott étcsoki
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokosra.
2. Mondanám, hogy az összes lap tésztáját egyben keverjük be, de nem mondom, mert a harmadik-negyedik lap már egészen más állagú lenne így, mint az első. Ha erre a tortára adjuk a fejünket, hát vállaljuk be, hogy hatszor keverjük be a lapokat. Esetleg, ha klassz légkeveréses sütőnk van, ami egyszerre két lapot is szépen megsüt, akkor elég háromszor két adagot keverni, tiszta haszon.
TEHÁT, verjük habosra a fehérjét a cukorral, keverjük bele a diót és a lisztet. Sütőpapírra rajzoljuk be a körméretet (26 cm átmérőjű tortát készítettem én), marhaság körbevágni, úgy csak nehezebb rákenni a masszát. Egyenletesen osszuk el a masszát, és süssük meg a lapot kb. 8 perc alatt. De sütője válogatja, inkább figyeljünk, és amikor épp kezd barnulni a széle, akkor jó.
Ismételjük ötször.
3. A krémhez gőz fölött olvasszuk meg a fehér csokit. Verjük fel a tejszínt, adjuk hozzá a porcukrot, aztán a többi hozzávalót is. próbáljuk hat egyenlő részre osztani a krémet, és töltsük be a lapokat. A tetejét szórjuk meg a pirított dióval, és öntözzük meg olvasztott étcsokival.
Hát így nem is tűnik olyan bonyolultnak…
Én nagyon szívesen tesztelném, úgyhogy kóstolásra jelentkezem! :))
Szombat, Keszthely, Part kávézó:)
Megsüthetem a tortalapokat egy nappal az összeállítás előtt?
Nyugodtan!
El is lehet készíteni egy nappal korábban az egész tortát?
Elkészült, elfogyott, sikere volt! Köszönjük a receptet! Egy kérdésem lenne csak: lehet a piskótát kevesebb cukorral sütni? Vagy nagyon megváltozik az állaga?
Ez a cukor dolog még mindig érdekelne….
Ó, bocsánat, hát jó türelmes voltál! 🙂 Biztos, hogy megváltozik az állaga, de lehet kevesebb cukorral sütni. Akár le is lehet felezni a cukrot, puhább lesz a tészta.