Egyszerű, és remek. Cukor-, liszt- és tejtermék-mentes.
Hozzávalók:
6 tojás
4 ek nyírfacukor
20 dkg kókuszreszelék
1 kk szódabikarbóna
6 dl (3 kis doboz) cocomas (kókuszkrém, ami hidegen habbá verhető)
1 dkg zselatin, vagy 1 cs. Zselatin fix, ha nem probléma, hogy van benne minimális oligofruktóz
2-3 ek nyírfacukor
25 dkg eper (ilyen kiszerelésben kaptam, nyilván, ahogy eljön a szezonja, és az ára is lejjebb megy, nyugodtan lehet belőle többet)
Tortazselé és 1-2 kanál nyírfacukor, ha nem esszük meg hamar a sütit
2 dkg darált mandula díszítésnek
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokosra, és egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt teszünk.
2. A tojásokat egy mély tálba ütjük, hozzáadjuk a nyírfacukrot, és nagyon habosra keverjük gépi habverővel, kb. 4-5 perc alatt.Ekkor hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a szódabikarbónát, kicsit keverünk rajta, majd egy gumilapáttal jól átforgatjuk, mert a kókuszreszelék hajlamos a tál aljára húzódni. Azonnal beleöntjük a masszát a formába, ha várunk még vele, a kókusz szép lassan beszívja a tojást, és ezt nem szeretnénk. Mehet a sütőbe, kb. 25 percre. Ha megsült, hagyjuk kihűlni.
3. Szeleteljük fel az epret úgy, hogy 36 szép szelet jusson a tetejére. A maradékot vágjuk kisebb darabokra, de ne miszlikre – ez megy majd a két lap közé.
4. Ha kihűlt a tortalap, vágjuk vízszintesen ketté, az alsó lapot tegyük tortatálra, és vegyük körbe tortagyűrűvel. Verjük fel a jól lehűtött cocomast a nyírfacukorral, olvasszuk fel a zselatint néhány evőkanál forró vízben, és folyamatos keverés közben csorgassuk a cocomasba. HA Zselatin fixet használunk, akkor azt csak simán borítsuk a krémbe keverés közben. A kókuszkrém felét oszlassuk el az alsó tortalapon, szórjuk rá a darabolt epret; fedjük be a másik lappal, kenjük rá a kókuszkrém másik felét. Osszuk 12 cikkre a tortát (először 4-re, majd minden negyedet 3-ra), és az így kapott szeletek tetejére helyezzünk 3-3 eperszeletet.
Ha azonnal megesszük, nem kell zselatinozni az epreket, de ha állni fog a torta, akkor készítsünk el egy negyed zacskó tortazselét nyírfacukorral, és arányosan csökkentett mennyiségű vízzel, és kenjük be az epret vele.
Tegyük hűtőbe tálalásig.
Tegnap elkészítettem ezt a csodálatosan finom tortát. Nagyonnagyonnagy sikere volt!
Köszönjük a receptet!