A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Végre itt a magyar eper! Hazai, szép, finom, érdemes belőle süteményt készíteni, úgyis hamar vége lesz a szezonjának – vagy csak nekem tűnik úgy, mert azt hiszem, egész évben el bírnám viselni.

Egy nagyon egyszerű epres sütit mutatok, szintén saját recept, bár bizonyára rengeteg hasonló létezik, mert nem valami bonyolult találmány: nagy piskótatekercs-korongok eperlekvárral töltve, azon tejszínes-mascarponés-epres krém, eperszelet és pirított mandula díszítéssel.

Tulajdonképpen ennyi.

fotó 2-1

Hozzávalók 8 darabhoz:

6 tojás

6 ek cukor

5 ek liszt

eperlekvár a töltéshez

A krémhez:

4 dl habtejszín

25 dkg mascarpone

porcukor

1 cs Zselatin fix

kb. 25 dkg eper (de lehet több is, ez a minimum)

A tetejére száraz serpenyőben pirított szeletelt mandula, kb. 3 dkg

 

fotó 2

1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokosra.

2. Piskótatekercset készítünk. Ehhez a hat tojást egészben egy mély tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, és gépi habverővel kb. 4 percig (és ez komoly) verjük, amíg magas habos masszát nem kapunk. Ha nem veritek rendesen fel, akkor a végeredmény gumiállagú lap lesz, és azt  fogjátok mondani, hogy rossz a recept. Nem az.

A masszába kanalanként adagoljuk a lisztet (beletesz, elkever, következő, elkever), de nem dögönyözzük agyon a habot. A végén még egy gumilapáttal átforgatjuk a masszát, hogy a liszt biztosan nem ült le az aljára. Sütőpapírral borított nagy tepsibe öntjük, és 10 perc alatt megsütjük.

Ha megsült, még melegen, a papírral együtt a szokásostól eltérően, a rövidebb végénél fogva feltekerjük, és úgy hagyjuk kihűlni.

3. Vágjunk az eperből 30 szeletet (ha nem túl aprók; kicsi eperből 42-t, mert sütinként 7 biztos kell majd), ez lesz a díszítés, a többi epret kockázzuk fel.

4. Verjük a tejszínhabot a porcukorral, és hozzáadjuk a mascarponét. Zselatin fix csak akkor kell bele, ha nem azonnal fogyasztjuk, illetve ha valamiért nem akar a massza eléggé “keménnyé”, vagyis nem folyóssá válni. Más esetben a zselatin felesleges. Keverjük bele az eperkockákat.

5. Na most, tekerjük ki a piskótát, vegyük le róla a sütőpapírt. Vágjuk hosszában (tehát a hosszabbik oldalával párhuzamosan) pontosan félbe a piskótalapunkat, és mindkét csíkot kenjük meg eperlekvárral. Csavarjuk fel az egyik csíkot, majd ahol a tekercs végződik, folytassuk a felcsavarást a másik csíkkal – nem tudom, érthető vagyok-e, de az a lényeg, hogy egybe tekerjük a két csíkot, ezáltal jó nagy piskótatekercset kapunk. Szeleteljük fel a hengert, nekem 8 szelet szokott kijönni egy adagból.

6. Fektessük a piskótatekercseket egy tálcára, osszuk el rajtuk a krémet, és díszítsük az eperszeletekkel, illetve a szeletelt mandulával. Ha állnia kell a sütinknek, érdemes lekenni vékonyan az eperszeleteket egy kis tortazselével, hogy ne száradjanak ki.

Ajánlott cikkek

2 Hozzászólás

  1. Szia! Lehet, hogy rosszul értem, de ha így tekerem fel a tésztát, akkor egy irtó széles, de nagyon rövid tekercset kapok, nem? Abból aligha jön ki 8 szelet… viszont nagyon széles szeletek lesznek.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük