Jamie Oliver műsorában láttam ezt a roppant egyszerű banános pitét, amit másnap el is készítettem, egyszerű, sőt, lehet még egyszerűbb. Én sütöttem pitetésztát hozzá, de készülhet összedarált, vajjal összekevert kekszből is az alap, ami azért jelentősen leegyszerűsíti a receptet. Az egyetlen gond vele az, ami azért nem olyan nagy probléma, hogy viszonylag hamar meg kell enni a banán azon tulajdonsága miatt, hogy rendkívül gyorsan barnul.
Tehát, ha valaki tésztát süt hozzá:
10 dkg vaj
20 dkg liszt
1 tk sütőpor
3 dkg porcukor
annyi hideg víz, hogy összeálljon a tészta
Ha kekszből készíti:
25 dkg vajas keksz
6 dkg vaj
A töltelék:
3 tubus cukrozott, sűrített tej (kb. 170 g/tubus)
10 dkg vaj
3 ek cukor
4 banán
A tetejére:
4dl habtejszín
porcukor
habfixáló
csokiforgács
1. Aki tehát pitetésztát készít, a lisztet és a hideg vajat morzsolja össze a két tenyere között, majd adja hozzá a többi alkotóelemet, és kicsit tegye a tésztát hűtőbe. Ha már nyújtható, nyújtsa ki, tegye egy 29 centi átmérőjű piteformába, persze úgy, hogy a peremen is legyen tészta. Terítsen bele sütőpapírt, abba pedig szórjon babot, lencsét, hogy ne púposodjon fel a tészta sütés közben. 190 fokon kb. 15 percig süsse, aztán hagyja hűlni. A babot, lencsét tegye egy dobozba, vagy üvegbe, jó lesz következő alkalommal a sütéshez.
Aki kekszezik, keverje össze a darált kekszet az olvasztott vajjal, nyomkodja szét a masszát a piteformában, és tegye hűtőbe. Egyszerűbb, naná.
2. Egy edénybe tegyük bele a cukrot és a vajat, majd addig hevítsük, amíg a cukor karamellizálódik. Ekkor adjuk hozzá a sűrített tejet, és kevergetés mellett várjuk meg, amíg aranybarna színű lesz – ekkor kész. Öntsük az alapra, és hagyjuk kihűlni.
3. Tálalás előtt verjük fel a tejszínhabot a porcukorral és a fixálóval, majd szeleteljük fel a banánokat, tegyük a karamell tetejére, arra pedig halmozzuk rá a habot. A végén díszítsük csokiforgáccsal.