A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Ezt már nehéz lesz kimagyaráznom, de tényleg nem lettem paleolista, pontosabban a filozófiát (“csak azt, amit az ősember evett”) nem tettem magamévá.
A teremtésben hiszek.
Ugyanakkor, ha a bibliai táplálkozást vesszük szemügyre, tulajdonképpen oda lyukadunk ki, ahova az evolucionista irányból közelítők, tehát az biztos, hogy a jelenlegi táplálkozási szokásaink messze esnek a normálistól.
Tulajdonképpen ez a paleolit életmód sarokköve is: a civilizációs betegségek fő okozója a helytelen táplálkozás.
Azzal kísérletezem, hogy ha most egy ideig megvonom magamtól a tejet, a gabonát (lisztet) és a cukrot, milyen változásokat tapasztalok magamon. Egyelőre a kihívást látom benne, ami mindig alkotásra sarkall, azt pedig élvezem. A kávézóban is, mondhatom, hogy sikere van a paleo sütiknek – például ennek az almás mákosnak -, de voltam már fültanúja ilyesféle rendelésnek:
Vendég: Az milyen az a süti?
Felszolgáló: Almás-mákos. Paleo.
Vendég: Boáá, ne má’ bakker, a sógornőm is paleós, tisztára meg van zizzenve, nem eszik meg semmi normális kaját, csak ilyen sz@rokat…
Felszolgáló: Nincs benne semmi rossz. Alma, mák, tojás. Meg nyírfacukor.
Vendég: Nyírfacukor… mer’ nem jó nekik a rendes… Na jó, akkó aggyá’ eggyet…
És persze ízlik neki.

Fotó én, effektek: Bence

Ez a leves is ilyen – ha megmondom, hogy paleo, sokan elhúzzák a szájukat, tudom, de nagyon finom. A levesbetét meg különösen: füstölt sonkakockák dióval együtt pirítva.
A hozzávalók:
1 kg brokkoli
1 ek szárított zöldségkeverék (tudjátok, amit vegeta helyett lehet használni, nincs benne ízfokozó, csak a szárított zöldségek)
1,5-2 dl kókusztej
só, bors
reszelt szerecsendió

Levesbetétnek:
5 dkg füstölt sonka
1 marék dió

A rózsáira szedett brokkolit annyi vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Rádobjuk a szárított zöldségkeveréket, és fedő alatt puhára főzzük. Amikor puha, botmixerrel simára turmixoljuk, belekeverjük a kókusztejet (mer’ má’ jódógukba’ asse tuggyák, mit egyenek), ízesítjük sóval, borrsal, szerecsendióval.
A füstölt sonkát apró kockákra vágjuk, a diót megtörjük úgy, hogy a sodrófát végiggurítjuk rajta egyszer-kétszer. Száraz serpenyőben együtt pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni.
Ennyi.

Fotó: én, effektek: Bence

Ajánlott cikkek

5 Hozzászólás

  1. Tenyleg nem vitatkozasbol, de a paleo filozofiaba hogyan fer bele a sokezer km tavolsagbol, jobbara repulovel ideszallitott, Maon nem oshonos kokusztej?
    Mert a tehen legalabb helyben megel, a kokuszpalma nemigen.

    Nekem nincs rossz velemenyem a paleot kovetokrol, meg a vegakrol, norbidietazokrol, meg senkirol, de ha az ember mindenkivel jot akar tenni, akkor kb csak vizet ihat, termeszetesen nem a csapbol 😉
    Azt meg, h vegulis kinek van igaza, sosem fogjuk megtudni.

  2. Mindenki úgy éljen, és azt egye, ami jó Neki, és amiben hisz! Én tiszteletben tartom a norbisokat, a vegákat, de én paleózom. Már egy éve, és elégedett vagyok vele. Beállt a súlyom ideálisra, tökéletes a vérképem és jókat eszem:)

    Én a brokkoli krémlevest kókusztej nélkül csinálom. Hogyha krémesebbre szeretném, akkor egy cukkinit is rakok bele, és natúr vegeta helyett sima sóval is nagyon finom. Szeletelt mandulát pirítok a tetejére feltét gyanánt:)

    Judit

  3. @Zsuzsi: Végülis Afrika az emberiség bölcsője, állítólag. Tehát mi hagytuk ott a kókuszt… 🙂
    @Móni: A bibliai kajában mi közöset látsz a paleo-val? Vagy félreértettem? A gabona pl. biztosan nem stimmel.

  4. Zsuzsi, igen, én is úgyérzem, ez gyenge pont a paleoban.

    Nyakifánt: a gabona igaz, hogy nem stimmel, de az 100 %, hogy ez a gabona nem az. Másrészt,én úgy látom, hogy inkább a hús, tojás, gyümölcsfogyasztás volt előtérben, ha tej, akkor pedig nem tehéntej, az tuti (a Bírák könyvében szerepel, ugye, hogy Sisera Jáheltől vizet kért, az pedig tejet adott, tehát ittak tejet, az biztos), inkább kecske vagy juh.
    Szóval, nem azt mondom, hogy egyezik, de közelebb áll a paleóhoz, mint a jelenlegi táplálkozási szokásokhoz.

  5. Kedves cikkíró! Azért mert a paleosok dobálódznak az evolúció szóval, az nem azt jelenti, hogy értenék is mi az. Szendi G. is jó nagy butaságokat hord össze róla. Másrészt az evolúció és teremtés nem egymást kizáró tényező. Javasolnám, hogy ha valamihez egy fikarcnyit se értünk, akkor ne példálózzunk vele…

    Brokkoli, mint paleo kaja… 😀 – 3000 éve még nem is létezett ez a termesztett növény.

    Cikkíró: “Azzal kísérletezem, hogy ha most egy ideig megvonom magamtól a tejet, a gabonát”

    Miért? Milyen bajokat okozott eddig? Mert nálam semmit, sőt!

    Cikkíró: “Alma, mák, tojás.”

    Ez mitől paleo? Mindegyiket eddig is ettem mindenféle összetételben a brokkoli krémlevesfélékkel egyetemben.

    Nyakifánt: “Végülis Afrika az emberiség bölcsője, állítólag. Tehát mi hagytuk ott a kókuszt…”

    Afrika mint a kókusz bölcsője? Ennek azért nézz utána… :D. Még Vasco de Gama se említett semmiféle adatot afrikai kókuszokról… A modern ember terjesztette azt szét mindenfelé.

    jutkaditka: “…én paleózom. Már egy éve, és elégedett vagyok vele. Beállt a súlyom ideálisra, tökéletes a vérképem és jókat eszem:)”

    Ezt egy halom ember elmondhatja magáról paleo nélkül is (pl én is). Bármelyik ésszerű diéta is megtette volna palo-színezet nélkül (pl. a tej démonizálása értelmetlenül és alaptalanul). Ha megfigyeled, olyan kajaösszetevőkről beszéltek itt rendre, amikről az ősember még csak hírből se hallott, ám bármilyen mai egészségesebb diétának az elemeit képviselik… 😀

    Zsuzsi: “A gabona pl. biztosan nem stimmel.”

    A brokkoli meg pláne nem a kókusszal és ilyen mennyiségű nyirfacukor meg miegyebekkel együtt. A gabona baromi régóta a táplálékaink részét képezi, és bőven volt rá időnk, hogy evolúciósan alkalmazkodjunk hozzá, csak mindössze nem kell felülni azon paleos híresztelésnek, hogy 40000 éve semmit se változtunk. Dehogynem! Rengeteget.

    Összefoglalva a paleo diétában felemlegetett egyes elemeknek az igazi paleo emberek étrendjéhez kb. annyi köze lehetett, mint egérnek a griffmadárhús fogyasztáshoz.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük