A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Sokan gondolják úgy, hogy a mosogatógépet biztosan férfi találta fel csak azért, hogy véletlenül se maradjon rá ez a feladat. Nos, akik így vélekednek, ezzel együtt azt is feltételezik, hogy ez a háztartási gép emancipált világunkban él csupán, amelyben már valóban előfordul, hogy a férfi is mosogat.
Hát nem. Ahogy többek között az autók ablaktörlő lapátjait, a körfűrészt, a golyóálló mellényt, vagy például a folyékony hibajavítót, a mosogatógépet is egy hölgy, bizonyos Josephine Cochrane találta fel.
Pontosabban, az övé volt az első kereskedelmileg sikeres találmány – ugyanis 1850-ben és 1865-ben két férfi is szabadalmaztatott egy-egy gépet, de ezek nem terjedtek el a háztartásokban.

a75
Josephine Cochrane és találmánya.

Bár Josephine jó darabig nem szorult rá, hogy mosogasson, a tehetős ohiói asszony férjével meglehetősen nagy társasági életet élt. A drága porcelánok viszont nagyobb számban törtek, mint hogy azt Josephine még békésen elviselte volna; úgy gondolta, a cselédek helyett inkább majd ő maga mossa a tálakat, de ez a monoton munka nem volt számára testhezálló. Úgy tűnik, a mosogatás jól hat a gondolkodásra, Agatha Christie például – bevallása szerint – mindig aközben találta ki a gyilkosságokat, Josephine fejéből viszont a mosogatógép ötlete pattant ki. Állítólag visszavonult házi könyvtárába, és fél óra múlva már ötlettel a fejében bukkant elő. Tervezni kezdte a henger alakú gépet, amiben magas nyomású vízsugarak mossák el a lerögzített kényes holmit. Valószínűleg nem gondolt arra, hogy üzleti szempontból is jól járhat a masinával, sokáig csak maga, illetve ismerősi köre használta. Azonban férje halála után komoly adósságokba került, és ez a helyzet arra ösztönözte, hogy létrehozza gépe sikeres modelljét, melyet 1886-ban szabadalmaztatott is, s amely az 1893-as chicagói Világkiállításon első díjat nyert. A gépet eleinte nem háztartásokban, hanem éttermek konyháiban használták; az igazi sikert, amely az 1950-es évektől kezdődött el, s napjainkig is tart, Josephine már nem érhette meg, 1913-ban, 74 éves korában meghalt. Bár sosem lett irgalmatlanul gazdag, találmánya kényelmes életet biztosított mind az ő, mind cége alkalmazottai számára. A cége egyébként 1926-ban beolvadt a Hobart vállalatba, amely híres volt jól tervezett készülékeiről. A cég később leányvállalata nevét KitchenAid-re változtatta…

a75
Egy korai példány.

Ha a mosogatógépről szólunk, meg kell emlékeznünk még Dr. Simon Józsefné sz. Csicsmanczay Emíliáról, aki az 1900-as évek elején benyújtotta saját szabadalmát. Soraiból kiderül, hogy szintén nem rajongott ezért a tevékenységért: “A manap szokásos mosogatás, nem is említve azt, hogy meglehetősen piszkos és undorító, egyúttal hosszadalmas és kényelmetlen dolog is. Az edények egymás után legtöbbnyire azon egy zavaros és zsíros vízben egy már többször használt ronggyal dörzsöltetnek és mosatnak le. Ez magában eléggé piszkos és undorító eljárás. Ezután egy úgynevezett öblögető eljárásnak vettetnek alá, valamivel tisztább, de még mindig egy és ugyanazon közös vízben. Erre az edényeknek és evőeszközöknek szerteszét az asztalon, lócákon való leborogatása következik. Aminek viszont az az eredménye, hogy mindenfelé víz és piszok támad a konyhában úgy, hogy erre a konyhának magának fölmosása és újra tisztogatása válik szükségessé. Csak egy kissé nagyobb tömegű mosogatásnál a cselédnek egész délutánja mosogatásba vész, ami legtöbb helyen házi pörpatvaroknak okozója.” Az általa javasolt berendezés és eljárás szerint “minden lemosandó edény mindig más, friss, tiszta, forró vízben mosatik le, nem piszkos ronggyal, hanem szőrpamacsokkal, amelyeken keresztül folyton-folyvást friss, tiszta víz ömlik az edényekre, tisztítván szüntelenül nem csak az edényt, hanem magát a mosogató szőrpamacsot is.”

a75
A ma ismeretes mosogatógépekkel összehasonlítva talán megmosolyogtató berendezés a maga korában jó szolgálatot tehetett. Azonban nagy előnye volt, hogy elromlani szinte nem is tudott, az üzemeltetése pedig semmibe sem került.

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük