A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Itt volt ez az augusztus, amelyben volt egy gyilkos roham, és én kicsit belehaltam – mármint ami a sütemények iránti szenvedélyemet illeti. Vagyis, a sütésük iránti lelkesedésemet. Úgy éreztem, kiment a talaj a lábam alól, és mint valami hajótörött, hánykódom a nyílt tengeren valami kis tutajhoz kötözve. Csak mindig jussak el valameddig, előbb-utóbb talán partot érek…

Eljött a szeptember, beköszöntött a hideg és esős időjárás, jóval kevesebb lett a munkám, és azt veszem észre, hogy kezd visszatérni az alkotókedvem: az, ami tavasszal még fűtött, hogy újabb és újabb recepteket próbáljak ki, alkossak sajátokat. Ami már annyira hiányzott: kilépni a mókuskerékből, és a sorozatgyártás helyett ALKOTNI.

Kaptam egy linket, ami megindította a fantáziámat. Már csak azért is, néhány hónapja egy doboz olasz mangópürét adományozott nekem nagylelkűen Zoli, a szigligeti fagyis – ilyen finom mangóízt még egy itthon vásárolt mangó sem adott -, amit húszdekás adagokban lefagyasztottam. A recept láttán tudtam, hogy végre értelmet nyert az előtakarékosság, ez az a süti, amibe érdemes belefeccolni a drága, és egyébként mindenféle adaléktól mentes alapanyagot.

a75

A hiányzó szelet volt a puding próbája. Kiállta.

Hozzávalók tehát,

a tésztához:

30 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 tojás

Ezeket összedolgozzuk, egy órára hűtőbe tesszük. Utána kinyújtjuk, 30 centis pitetálba helyezzük úgy, hogy pereme is legyen. Sütőpapírt terítünk rá, amit megszórunk valami nehezékkel – babbal, rizzsel -, hogy ne púposodjon a tészta. 170-180 fokon világosra sütjük, majd kihűtjük.

Jöhet a töltelék:

15 dkg étcsoki (65%-os legyen legalább)

10 dkg vaj

0,5 dl tejszín

20 dkg mangópüré

A vajat és a csokit gőz fölött összeolvasztjuk, belekeverjük a tejszínt, majd a mangópürét is, és fél percig botmixerrel megdolgozzuk. Beleöntjük a tésztaalapba,és dermesztjük.

Fehér csoki mousse-t készítettem hozzá, amihez kell:

10 dkg fehér csoki

0,5 dl tejszín

1 tojás

2 dl tejszín

1 cs Zselatin fix

Gőz fölött megolvasztjuk a fehér csokit úgy, hogy néhány evőkanál forró tejszínt teszünk rá. A tojást szétválasztjuk, a fehérjét és a sárgáját is habosra keverjük egy kis cukorral. Habbá verjük a tejszínt, beleadagoljuk a Zselatin fixet, és az összes alkotórészt az  összedolgozzuk finoman egy gumilapát segítségével. Vagyis, a csokiba keverjük a sárgáját, ezt még habverővel jól elkeverjük, majd beleforgatjuk a fehérje- és a tejszínhabot. Hagyjuk dermedni.

És akkor már csak a vaníliás ananászkockák vannak hátra, ehhez felkockázunk cirka 20 dkg ananászt, pár evőkanál cukorral egy serpenyőben felforrósítjuk, és hozzákeverjük egy fél vaníliarúd kikapart magjait.

Tálaláskor minden szelet sütire teszünk egy evőkanál mousse-t, meg némi ananászt.

a75

Nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre látszik. Mangópürét meg lehet készíteni mangóból, botmixerrel.

 

 

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük