Családom nem igazán kedveli a muffint, de azért van néhány kivétel. Ez a sütőtökös például elnyerte a „legjobb” címet, mert van benne egy kis huncutság: a gyerekkoromból Boci cukor néven ismert tejkaramellát törtem nem túl apró darabokra, és kevertem a tésztába.
A karamell és a sütőtök jó barátok, ráadásul a fahéj mellé hirtelen ötlettől vezérelve a süti masszájába kevertem jól összetört szerecsendió-virágot, amitől igazán különleges ízt nyert a muffin.
25 dkg sült sütőtök (tisztán, héja nélkül)
25 dkg cukor (nádcukrot használtam, szeretem a sütőtökhöz)
4 tojás
1 dl olaj
30 dkg liszt
1 kk szódabikarbóna
1 kk sütőpor
5-6 tejkaramella cukor
fél kk őrölt fahéj
némi szerecsendió-virág összetörve
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokosra.
2. Tegyük egy edénybe a sült tököt, a tojásokat, az olajat és a cukrot, és botmixerrel dolgozzuk össze.
3. Egy másik edénybe mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a fahéjat, a szerecsendió-virágot, a sütőport és a szódabikarbónát.
4. Keverjük össze a két edény tartalmát.
5. Tördeljük bele a tejkaramellát.
5. Osszuk el a masszát a muffintepsi mélyedéseibe helyezett papírkosarakba, vagy minek is nevezzem (nem vagyok hajlandó kapszlinak hívni). Süssük a 180 fokos sütőben 25 percig.
Kipróbáltam, hogy néhánynak a tetejére is tettem karamellát, de az sülés közben lefolyt oldalra, és ott kissé megégett, úgyhogy nem volt annyira nyerő ötlet. Viszont a belsejében…!