A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Írtam már régebben a gyes-neurózisról, amelynek kialakulása elsősorban a bezártság következménye; az anya élete a baba/kisgyerek körül forog, és egyszer csak azt veszi észre, hogy sír a lelke a felnőtt társaság után. Vagy, hogy ha felnőtt társaságba kerül végre, azért drukkol, hogy ne a pelenka és a hozzátáplálás legyen a téma.
Kell időnként egy kis kikapcsolódás, ami más irányba tereli a gondolatokat.
És ez persze nemcsak a gyeses anyukákra, hanem mindenkire igaz, aki úgy érzi, napjai szürke egyformaságban telnek.
Ha te is így vagy, akkor válassz hobbit magadnak!
Nincs ötleted? Adok néhányat.
 a5
1. Olvass. Régen sokat olvastál, de mostanában nincs rá kapacitásod? Teremts rá időt, egy jó könyv kikapcsol, felüdít, akár tovább inspirál.
2. Válassz sportot. Nézz körül a lakóhelyeden, milyen lehetőségek vannak, és kezdj el valamilyen edzésre, tornára járni. Spinning, Pilates, úszás, küzdősport vagy éppen lovaglás – ami a legjobban tetszik.
3. Sétálj. Kezdd el hobbiszerűen űzni azt, hogy naponta teszel egy nagy sétát magadban, közben rendezed a gondolataidat, vagy hallgatsz valamilyen motivációs anyagot.
4. Fuss. Ha nincs sportolási lehetőséged, a sétát nem szereted, futhatsz. A futás jó, közben lehet zenét hallgatni, vagy zene nélkül, a gondolatokba merülni.
5. Szervezz garázsvásárt. Mondjuk, havonta egyet. Ha nagy sikere van, kéthetente. Nagyszerű alkalom arra, hogy megszabadulj a felesleges kacatoktól, és beszerezz helyettük néhány újat:). Egyúttal közösséget építesz vele, az emberek összejönnek, beszélgetnek, mindenki hoz egy kis sütit, akármit, és már kész is a party.
6. Tanulj meg varrni. A varrógép könnyen elérhető eszköz, szinte mindenkinek fellelhető a tágabb családjában egy elfekvő darab, amit nem használ senki. Ha úgy érzed, kicsit is van hozzá kedved, varrj. Például babzsákfotelt. Ha jó áron adod, még én is veszek egyet.
7. Csináld magad! – avagy DIY. Óriási divatja van a már haszontalannak hitt tárgyak újragondolásának, újraalakításának, legyenek akár régi kisbútorok, vagy PET-palackok. Nézz körül inspirációért a Pinteresten, és hajrá. Alkoss régiből újat, hulladékból valami szépet. Döbbenetes dolgokat kreálnak emberek félig leégett gyufaszálakból, törött műanyag kanalakból.
8. Készíts szappant. Vannak ismerőseim, akiket olyannyira magába szippantott a szappankészítés művészete, hogy ma már elég jó pénzkereseti forrássá vált számukra. Ha szeretsz ilyesmivel pepecselni, hát rajta.
a5
9. Készíts gyöngyékszert. A sógornőm a barátnőjével elvégzett egy gyors gyöngyfűzős tanfolyamot, és olyan gyöngyékszereket készít, hogy ihaj. Karácsony táján egészen szép bevétele is van belőle ilyen-olyan karácsonyi vásárokon. Meg ajándékba is szokott adni, nekem is van tőle gyűrűm, nyakláncom, karkötőm, és szeretem hordani őket.
10. Tanulj nyelvet. Anyai nagypapám egyik kedvenc mondása volt az, hogy “ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy”. Tudom, kapitális közhely, de a nyelvtudás tényleg mindig jó. Én például oroszul és spanyolul szeretnék tanulni. De nem most.
11. Kórus? Az milyen lenne, ha csatlakoznál a lakóhelyeden működő kórushoz? Az éneklés felszabadít.
12. Írj blogot. Ha szeretsz írni, van stílusod és olyan mondanivalód, ami érdekelhet másokat, tedd közzé. Rövid időn belül kiderül, más is úgy gondolja-e, ahogy te. És ha tényleg tehetséges vagy és jó (és persze kitartó), ki tudja, még pénzt is hozhat.
13. Tanulj valami újat. Jó, most nem azt mondom, hogy szerezz (egy újabb) diplomát. Ha van kedved, akkor persze lehet azt is. De inkább olyasmire gondolok, mint hogy tanulj meg infografikát készíteni. Ha olyan területen dolgozol, ahol hasznos a vizuális információ, akkor kifejezetten ajánlom, de egyébként is, mert soha nem tudhatod, milyen tudásnak veszed hasznát az életedben. A hobbiból megszerzett ismeret mindig a legértékesebb.
14. Rejtvényfejtés, puzzle. Ez is nagyon jó elfoglaltság, és az agyadat is frissíti.
15. Legyél kincsvadász. Ez abban az esetben lehet érdekes, ha élvezed a lomis piacok hangulatát, és nem vagy nyúl az alkudozáshoz. Igazi kincsekre akadhatsz fillérekért, amit aztán DIY (ld. 7-es pont) még fel is turbózhatsz. Sőt, eladhatod. Sőt, egész jó jövedelmet kerekíthetsz belőle.
16. Szervezz vacsoraklubot. Ha szeretsz sütni-főzni, és szívesen megmutatnád, mit tudsz, hívj meg barátokat, ismerősöket egy-egy vacsorára. Kipróbálhatod a különleges recepteket, és lemérheted a hatást. Azt is megbeszélhetitek, hogy mindig más a házigazda, mondjuk, péntekenként vacsoraklub, de változó helyszínen. A házigazda főz, a többiek viszik a bort.
17. Fotózz. Ma már nem olyan költséges dolog ez, mint ifjú újságíró koromban, amikor filmre fotóztunk, nem ám digitálisan. Mondjuk, több papírképünk is volt! Tehát, fotózz, hátha kiderül, hogy olyan egyéni látásmódod van, ami más számára is értéket közvetít.
a5
18. Művészetek. Ha van tehetséged rajzolásban, festésben, szobrászkodásban, bontakoztasd ki.
19. Taníts. Ehhez ugyan kell némi elhivatottság, de ha ott szunnyad benned, taníts fiatalokat gitározni/zongorázni/angolul (amit te jól tudsz), vagy korrepetálj csak úgy általánosan. Én két fiút korrepetáltam még főiskolás koromban, egyiküket különösen megszerettem, még sok év múlva is tartottuk a kapcsolatot, kíváncsi voltam, hogyan alakul az élete. Amikor elkezdtem vele foglalkozni, trehány, sokszorosan bukásra álló kamasz volt, aki rossz társaságba keveredett, és épp a drogokkal kezdett ismerkedni. Sokat beszélgettünk az életről, közben tanultunk is, persze, nem bukott meg, sőt, egyre jobban kezdett tanulni. Rendőr lett.
20. Add el a neten a felesleges cuccokat. Vatera, Jófogás, OLX, és már meg is szabadulsz sok, számodra értéktelen, vagy már nem használható holmitól. Jó, nem azt mondom, hogy nincs vele munka, de pénzed lehet belőle.
További ötletek?

 

Ajánlott cikkek

1 Hozzászólás

  1. Nagyon jó ötletek!
    További ötletnek javasolom a rovásírás megtanulását, akár gyerekkel együtt, hisz az ő képességeiket is fejleszti, titkosírásként is alkalmazható. Szakértők szerint nagyon könnyen megtanulják a kisiskolások is, sokkal könnyebben, mint a latin betűket.
    Nagyon jó ötletek vannak a neten is, de rovásírással kapcsolatos társasjátékok is kaphatók.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük