A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Már régóta tudom, hogy a flódni kenterben veri a bejglit. Hogy miért nem előbbi honosodott meg nálunk klasszikus karácsonyi süteményként, azt nem is értem, hiszen macerás ez is, az is. Ellenben a flódni olyan izgalmas az ízek találkozásától, hogy ha már rászánjuk magunkat egy bonyolult süti készítésére, akkor inkább ez legyen az. Most kérem, ne haragudjanak rám azok, akik számára a karácsony bejgli nélkül félkarú óriás. Nos, jellemzően a flódni nem torta, hanem a lehető legnagyobb tepsi – ugyanakkor a kávézókba, ahova én sütöm a sütiket, torták kellenek. Hát elkészítettem tortaként, javaslom, próbálkozzatok meg vele, akár ajándéknak is kiváló: sok alapanyag, munka és szív kell hozzá. Ja, és ne rémüljetek meg a hozzávalók hosszú sorától: egy tészta, négy töltelék. a2 Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt 25 dkg vaj 10 dkg cukor 2 tojás annyi fehérbor, hogy nyújtható legyen a tészta Az almás töltelékhez: 1 kg alma 10 dkg cukor 1 kk őrölt fahéj A mákos töltelékhez: 20 dkg őrölt mák 15 dkg cukor 1 dl fehérbor 1 citrom reszelt héja A diós töltelékhez: 30 dkg darált dió 15 dkg cukor 1 dl fehérbor A negyedik töltelék: kemény szilvalekvár A tetejére: 1 tojás sárgája Először készítsük el a töltelékeket, mert mindnek ki kell hűlnie, mire a betöltéshez érünk. 1. Az almákat hámozzuk meg, gyaluljuk le (vékony szeletekre), és pároljuk meg a cukorral és a fahéjjal. 2. A mákos és a diós töltelék hozzávalóit is főzzük fel. 3. Gyúrjuk össze a tészta alkotórészeit, osszuk öt gombócra, és pihentessük kissé.

a3
Így is lehet díszíteni a tetejét

4. Vegyünk elő egy 28 centis kapcsos tortaformát, és béleljük ki sütőpapírral. Nyújtsuk ki az első gombócot, helyezzük a formába, és tegyük rá a máktölteléket. Jöhet a következő lap, és az alma. Következő lap, dió, következő lap, szilvalekvár (ez legyen jó kemény, különben eléggé kifolyik) – és erre az utolsó lap. A leeső tésztadarabokból szaggassunk díszítést (csillagok, akármi) a tortára. Tegyük rá, és kenjük meg a az egészet tojássárgával. 180 fokos sütőben süssük egy órán át. Hagyjuk teljesen kihűlni, akárki is könyörög. a4  

Ajánlott cikkek

5 Hozzászólás

  1. Ezt tuti ki fogom próbálni! Mert utálok beiglit csinálni, pedig mindig finomra sikerül, köszönhető egy évek óta bevált receptnek. De ez sokkal egyszerűbb és tuti nagyon finom. Szeretem a cikkeidet olvasni! És minden tiszteletem a tiéd. Munka, nagy család, háztartás és még a blog is mindig csudajó! Gratulálok! és köszi a receptet! Boldog karácsonyt! 🙂

  2. Szia Móni!
    Ez fantasztikus recept, ki fogom próbálni most az ünnepekre. A paleo változatát is szeretném elkészíteni, mert a családban van cukorbeteg, tejérzékeny, no meg paleo táplálkozást követő is. Szerinted a tésztán változtassak, készüljön más lisztből, liszthelyettesítőből u.ez a recepted, vagy van ebből paleo tuti változat is?

    1. Szia, hát paleo változatban még nem készítettem, rákerestem a neten, van ugyan megoldás, de nem nagyon hasonlít az igazira szerintem…de hát ha muszáj, muszáj. Keress rá a google-ban, nézd meg, milyen lehetőségek vannak.

  3. Köszönöm a válaszod. Mivel van még rengeteg paleo tortád, így nem kísérletezem más receptekkel, mert a tieid eddig mindig isteni finomak voltak, nagyon szerethetőek, az utasítások, leírások pontosak, jól követhetőek. Maradok a receptjeidnél. Hálásan köszönöm, hogy önzetlenül megosztod velünk.
    Áldott, békés ünnepeket kívánok!

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük