Már régóta tudom, hogy a flódni kenterben veri a bejglit. Hogy miért nem előbbi honosodott meg nálunk klasszikus karácsonyi süteményként, azt nem is értem, hiszen macerás ez is, az is. Ellenben a flódni olyan izgalmas az ízek találkozásától, hogy ha már rászánjuk magunkat egy bonyolult süti készítésére, akkor inkább ez legyen az. Most kérem, ne haragudjanak rám azok, akik számára a karácsony bejgli nélkül félkarú óriás. Nos, jellemzően a flódni nem torta, hanem a lehető legnagyobb tepsi – ugyanakkor a kávézókba, ahova én sütöm a sütiket, torták kellenek. Hát elkészítettem tortaként, javaslom, próbálkozzatok meg vele, akár ajándéknak is kiváló: sok alapanyag, munka és szív kell hozzá. Ja, és ne rémüljetek meg a hozzávalók hosszú sorától: egy tészta, négy töltelék. Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt 25 dkg vaj 10 dkg cukor 2 tojás annyi fehérbor, hogy nyújtható legyen a tészta Az almás töltelékhez: 1 kg alma 10 dkg cukor 1 kk őrölt fahéj A mákos töltelékhez: 20 dkg őrölt mák 15 dkg cukor 1 dl fehérbor 1 citrom reszelt héja A diós töltelékhez: 30 dkg darált dió 15 dkg cukor 1 dl fehérbor A negyedik töltelék: kemény szilvalekvár A tetejére: 1 tojás sárgája Először készítsük el a töltelékeket, mert mindnek ki kell hűlnie, mire a betöltéshez érünk. 1. Az almákat hámozzuk meg, gyaluljuk le (vékony szeletekre), és pároljuk meg a cukorral és a fahéjjal. 2. A mákos és a diós töltelék hozzávalóit is főzzük fel. 3. Gyúrjuk össze a tészta alkotórészeit, osszuk öt gombócra, és pihentessük kissé.
4. Vegyünk elő egy 28 centis kapcsos tortaformát, és béleljük ki sütőpapírral. Nyújtsuk ki az első gombócot, helyezzük a formába, és tegyük rá a máktölteléket. Jöhet a következő lap, és az alma. Következő lap, dió, következő lap, szilvalekvár (ez legyen jó kemény, különben eléggé kifolyik) – és erre az utolsó lap. A leeső tésztadarabokból szaggassunk díszítést (csillagok, akármi) a tortára. Tegyük rá, és kenjük meg a az egészet tojássárgával. 180 fokos sütőben süssük egy órán át. Hagyjuk teljesen kihűlni, akárki is könyörög.
Ezt tuti ki fogom próbálni! Mert utálok beiglit csinálni, pedig mindig finomra sikerül, köszönhető egy évek óta bevált receptnek. De ez sokkal egyszerűbb és tuti nagyon finom. Szeretem a cikkeidet olvasni! És minden tiszteletem a tiéd. Munka, nagy család, háztartás és még a blog is mindig csudajó! Gratulálok! és köszi a receptet! Boldog karácsonyt! 🙂
Köszönöm a kedves szavakat, és viszont!
Szia Móni!
Ez fantasztikus recept, ki fogom próbálni most az ünnepekre. A paleo változatát is szeretném elkészíteni, mert a családban van cukorbeteg, tejérzékeny, no meg paleo táplálkozást követő is. Szerinted a tésztán változtassak, készüljön más lisztből, liszthelyettesítőből u.ez a recepted, vagy van ebből paleo tuti változat is?
Szia, hát paleo változatban még nem készítettem, rákerestem a neten, van ugyan megoldás, de nem nagyon hasonlít az igazira szerintem…de hát ha muszáj, muszáj. Keress rá a google-ban, nézd meg, milyen lehetőségek vannak.
Köszönöm a válaszod. Mivel van még rengeteg paleo tortád, így nem kísérletezem más receptekkel, mert a tieid eddig mindig isteni finomak voltak, nagyon szerethetőek, az utasítások, leírások pontosak, jól követhetőek. Maradok a receptjeidnél. Hálásan köszönöm, hogy önzetlenül megosztod velünk.
Áldott, békés ünnepeket kívánok!